En bekymret mor sidder ved køkkenbordet og er fortvivlet over, hvordan hun kan hjælpe sin datter, der har forelsket sig i en psykopat
SPONSORERET indhold

Vores datter har forelsket sig i en psykopat

Vores datters nye kæreste har tydelige psykopatiske træk, og vi kan se, hvordan deres parforhold har ændret vores datters selvværd og personlighed. Vi er så bange for, hvad det her kan ende med. Hvad gør vi? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
25. feb. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om datters psykopatiske kæreste

Vores datter er flyttet sammen med sin psykopatiske kæreste. Hun er lige fyldt 24, mens han er ældre. Det er let at genkende tegnene, men vores datter er blind og ser det ikke. Hun er helt afhængig af ham. Hun besvarer aldrig telefon eller beskeder, når han er hjemme, og hun besøger os også kun, hvis han er væk. Den ene gang, hun har haft ham med herhjemme, har vi fået oplyst emner, som vi ikke har måtte tale med ham om.

Hendes bedste venner er sorteret fra med hans store hjælp, i det han overtog korrespondancen og samtalerne med dem. De har direkte fortalt os, at vores datter ikke ønsker dem i sit liv længere. Han styrer og manipulerer og isolerer hende kort sagt fuldstændig.

LÆS OGSÅ: Vores svigerdatter kan ikke lide os

Når vores datter taler om sin kæreste, fremhæver hun ham, samtidig med at hun virker utrolig beskyttende. Hun er nu meget alene, og hun tænker eller taler aldrig om sig selv længere, kun om dem eller ham. Selvværdet er røget helt ned hos hende, men hun er blind for, at det har noget med ham at gøre. De har kun kendt hinanden i et halvt år, men bor sammen i en lejlighed, han har købt og indrettet. Hun er således flyttet fra sin egen lejlighed, og han har kontrollen. Mange af hendes ting fik ikke lov til at komme med over i deres nye ”hjem”.

Vi aner ikke, hvad vi skal stille op? Skal vi konfrontere hende? Lukke ham ind i vores liv? Kan vi få hende til at åbne øjnene, uden at hun isoleres yderligere?

Vibeke Dorph råder til at holde så tæt kontakt som mulig

Det lyder bestemt til, at din datters kæreste har endog stærke psykopatiske træk. Han dominerer og isolerer jeres datter, manipulerer hende psykisk og afskærer hende fra sine sociale relationer. En positiv detalje læser jeg dog i din mail. Nemlig at din datter og hendes kæreste kun har kendt hinanden i et halvt år. De er således i en fase, hvor din datter stadigvæk er nyforelsket og forblændet og derfor også særdeles påvirkelig af kærestens indflydelse. Heldigvis er det sådan med forelskelser, at det på et tidspunkt bliver hverdag igen, og man begynder at se hinanden mere klart. Lad os håbe på, at det her vil gå op for jeres datter, at hun befinder sig i et skadeligt og farligt forhold.

Indtil det forhåbentligvis sker, så er mit råd til jer, at I holder så tæt en kontakt med jeres datter som muligt. Lav ting med hende uden ham. Vær jer selv, tal så meget som muligt om, hvordan I selv og hun har det, og tal så kun om hendes kæreste, hvis hun selv bringer emnet på bane.

LÆS OGSÅ: Jeg er så bange for at møde kærligheden

Jeg er selv af den personlige overbevisning, at vi alle kan ende i kløerne på en psykopat. Jeg har selv været der i mine unge dage, jeg har også veninder, der har levet i forhold med én. Her er min erfaring også, at det er altafgørende at blive ved med at være der, ja, insistere på det, ligegyldigt hvor åndssvagt og syg relationen virker til at være. Det er den største hjælp til ofret og dermed også den bedste hævn overfor psykopaten.

Nu er jeg ikke psykolog, men brevkassebestyrer. Jeg vil derfor også her skynde mig at henvise dig til nogle professionelle, der anonymt kan give dig helt konkrete råd til, hvordan du håndterer denne her sag – og det gratis. Der er tale om en landsdækkende og anonym rådgivning for ofre og pårørende til fysisk og psykisk vold – altså også ofre for psykopater. Den hedder Sig det til nogen, du finder den under fanen Rådgivning til pårørende på Danner.dk. Ring til dem!

Anbefalet til dig