Bryllupsguide
SPONSORERET indhold

Den ultimative guide til en bryllupsfest uden stress

Hvis I skal have tid til at glæde jer og mulighed for at nyde selve dagen, er god planlægning nøglen. Begynd et år før, så kan I tage stilling til de mange valg måned for måned.

Af: Redaktionen Foto: Franne Voigt
27. sep. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

12 måneder før

Budget
Begynd med at danne jer et overblik over økonomien. Hvor mange penge kan I bruge på brylluppet? Og vil jeres forældre bidrage? Læg et forholdsvist detaljeret budget, så I ved, hvor meget kjole, kage, buket osv. må koste. Husk at sætte penge af til uforudsete udgifter.

Location - vielsen
Find ud af, hvor vielsen skal foregå. Vil I giftes på rådhuset, kan I frit vælge kommune. Borgmesteren kan tillade, at vielsen finder sted f.eks. i en skov eller park, men stedet skal være i den kommune, hvor borgmesteren sidder.
Vil I giftes i en kirke, så henvend jer til præsten i kirken. Mindst en af jer skal være medlem af folkekirken og have tilknytning til kirken. Vil I giftes i en anden kirke end i jeres lokale sogn, kan I forhøre jer hos andre. Hvis I drømmer om at blive viet uden for kirken, så skal I godtgøre, at I har en helt særlig tilknytning til stedet. Hvis præsten godkender det, kan vielsen foregå der.

Location - festen
Tag ud og besøg de steder, I overvejer. Hav tre datoer med, der passer både jer, jeres forældre og det sted, I vil vies.

Dato og tidspunkt
Læg jer fast på en dato, så I har svar parat, hvis nogen spørger. Find ud af, om I vil have en lang dag med en tidlig vielse? Og skal der være reception imellem vielsen og festen? Nogle vælger at holde en reception for alle – også dem, der dukker op til globryllup – og så holde middag og fest med færre gæster om aftenen.

Gæsteliste
Sæt jer ned, og lav listen. Skal hele familien med, eller er det en fest for vennerne? Regn med, at ca. 10 procent melder afbud.

Slankekur
Hvis I drømmer om at tabe jer til brylluppet, så gå i gang nu.

LÆS OGSÅ: Pinlig bryllupsgæst: Sådan skal du ikke gøre til din venindes bryllup

11 måneder før

Varsling
Send en mail eller sms med dato og tidspunkt ud, så gæsterne kan reservere dagen.

Kjole - overvejelser
Saml forskellige udklip med kjoler, du drømmer om. Find ud af, om kjolen kan købes, eller om du skal finde én, der kan sy den. Tag en rundtur hos de forskellige kjoledesignere eller brudekjolebutikker, og husk, at man ikke bare kan komme anstigende. Man skal bestille tid.

10 måneder før

Entourage
Vælg en forlover/best man og eventuelle brudepiger

Kjole - beslutning
Især hvis kjolen skal sys, er det en langsommelig proces. Designeren vil gerne i gang i god tid.

Bryllupsrejse - research
Beslut jer for et tidspunkt, og læg et budget. Research er et must – bryllupsrejsen skal ikke ødelægges af regntid eller orkansæson.

Fotograf
Vil I have en traditionel bryllupsfotograf, er der rift om de dygtige på de mest populære datoer. Tænk jer om, inden I beder én af gæsterne om at være fotograf: Er han/hun nu så dygtig med et kamera, som I tror? Og spolerer I hans/hendes fest ved at bede om det? En anden løsning kunne være engangskamera ved bordene, en photo booth eller et polaroidkamera.

Musik
Hvis du vil være sikker på et fyldt dansegulv, så gå efter et populært coverband eller en dj. For begge dele gælder, at I kun skal booke noget, I enten selv kender eller har fået anbefalet af venner med samme smag som jer selv. Tag ingen chancer med musikken.

9 måneder før

Blomster
Find en blomsterhandler, der kan stå for buket og dekoration.

Brudepigekjoler
Skal brudepigerne have kjoler, skal de bestilles.

8 måneder før

Invitationer
Bestil invitationer og konvolutter – eller gå selv i gang med det kreative arbejde.

LÆS OGSÅ: Sig ja tak til hjælp - og 14 andre tips til din bryllupsplanlægning

7 måneder før

Transport
Hvordan vil I komme fra hjemmet til kirken, fra kirken til festen, og fra festen til det sted, I skal overnatte som nygifte? Skal der bestilles en bil?

Bryllupskage
Bager I selv, kender I nogen, der kan bage for jer, eller skal den bestilles hos en bager/konditor?

6 måneder før

Gommens tøj
Går han efter jakkesæt, smoking eller noget helt tredje? Det skal besluttes og bestilles nu.

Ringe
Skal de laves personligt til jer, eller skal de bestilles hjem?

5 måneder før

Bryllupsrejse - bestilling
Book jeres honeymoon nu, og gør det med det rigtige efternavn. Hvis I beslutter jer for at ændre navne med det samme, skal I også huske at bestille nye pas. Det kan være nemmere at vente med at ændre navn til efter rejsen og rejse med de gamle pas. Tjek, om der er behov for visumansøgning til bryllupsrejsen.

4 måneder før

Frisør
Bestil en tid til klipning en måned før brylluppet og en tid på dagen til styling. Nogle frisører kan også lægge makeup – ellers overvej at bestille en makeupartist.

LÆS OGSÅ: 5 gode ideer til underholdning af børnene til fester og bryllup

3 måneder før

Menu
Smag jer igennem bryllupsmenuen, og vælg de vine, der passer til.

Ønskeliste
Gør op med jer selv, hvad I ønsker jer. Få listen registreret de relevante steder.

Formalia
Udfyld og indlever en såkaldt prøvelsesattest til kommunen.

Brudesko
Slagt sparegrisen, og find de perfekte sko. Tænk på, du skal have dem på en hel dag. Og tænk over en taske? Et sjal? En jakke?

2 måneder før

Invitationer
Tid til at få invitationerne sendt. Husk, PostNord har op til otte arbejdsdages leveringstid.

Ansigtsbehandling
Bestil tid til ansigtsbehandling. Læg den en uge før – og endnu før, hvis du påtænker at få den helt store tur – så eventuel rødmen kan nå at lægge sig.

Mere formalia
Vælg to vidner. Indhent og udfyld en ægteskabserklæring.

1 måned før

Bordplan
Sæt god tid af til at få løst puslespillet – og gør det helt færdigt. Fald ikke for fristelsen til at gemme et svært hjørne til senere. Tjek, om antallet af gæster passer med kokkens estimat.

Brudevals
Det er nu, I skal øve jer. Bestil evt. en time hos en danselærer. Alternativt findes en trin-for-trin-guide på YouTube.

Taler
Kom i gang med din tale. Bare begynd på den, og få noget på skrift. Så vil den udvikle sig i dit hoved. Noter, når du kommer i tanke om noget vigtigt.

På dagen

NYD DET!

Bagefter

Takkekort
Takkekort sendes ud 1-2 måneder efter brylluppet.

Anbefalet til dig