Christianshavn Guide København 2019

Foto: Olivia Rohde "For mig er Christianshavn uden sammenligning den bydel med mest diversitet og alsidighed," siger Sara Samucha.

Christianshavn Guide København 2019

Christianshavnerne guider: Her er perlerne, du skal besøge i vores bydel

Den 400 år gamle bydel, Christianshavn, har igennem årene gennemgået en stor transformation, og er nu blevet en favorit for kreative sjæle.

Det er ikke helt nemt at gå fra at være et hårdt arbejderkvarter til i dag at være én af Københavns mest eftertragtede bosteder. Men det er alligevel, hvad Christianshavn har præsteret på sin 400 år gamle levetid. Området er i dag kendt som en landsby i byen, hvor der er frirum og plads til alle, og netop dette hylder det danske modebrand Modström med en portrætserie af elleve lokale Christianshavnere med hver deres personlige forhold til havnen.

LÆS OGSÅ: Her bliver 12 seje, danske kvinder klippet i København

Helle Wagner, Direktør for Modström, bor selv på Christianshavn og ser meget af Christianshavns puls og liv i inspirationen til det legende og skæve univers, som Modströms kollektioner udspringer af. Selv siger hun om bydelen: ”Christianshavn er frisind, og der er plads til at være sig selv. Der er ingen stereotyper og ingen forventninger til, hvem du er.”

For at hylde den smukke og sammensatte bydel, har Modström skudt en portrætserie af elleve lokale Christianshavnere på deres favorit-spot og bedt dem svare på, hvorfor lige netop dette sted på havnen er en perle for dem. Du kan møde Gitte og Dorte fra Kvindesmedien, Charlotte fra Yoga Hjørnet, Lisser fra Pigen & Blomsten, PR og marketing manager Pia Mia og hendes datter Carmen, ejer af Lula 2ndhand Luxury Sara, rejseglade Caroline samt Roller Queen Tanja fra Christiania, studerende Vibe og receptionist og healer Berit. God fornøjelse!

Her får du 11 Christianshavneres anbefalinger til steder, du skal besøge på Christianshavn

_G7A5387.jpg

Dorte Eilenberger og Gitte Christensen fra Kvindesmedien, fotograferet på deres værksted i den gamle elevatorfabrik Fisher og Ravn på Christianshavn.

Hvorfor har I valgt at bo på Christianshavn?

”Jeg har haft min daglige gang på Christianshavn de sidste 23 år, fordi min arbejdsplads Kvindesmedien på Christiania har til huse her. For 5 år siden blev vi på grund af pladsproblemer nødt til at udvide vores lokaler og var så heldige, at den gamle elevatorfabrik Fisher og Ravn i Brobergsgade var til leje. Vi slog til og har siden da haft både ekstra værksted og kontorfaciliteter her,” siger Dorte Eilenberger.

”Jeg bor på Christiania, som jeg også anser for at være en del af Christianshavn. Jeg har valgt at bo her for mange år siden, og kan ikke se der er noget hyggeligere sted i København og omegn,” siger Gitte Christensen.

Hvad betyder Christianshavn for jer?

”Christianshavn er for mig Københavns største gryde af mangfoldighed. Man møder alle slags mennesker fra de hjemløse, de kreative og livsnyderne til de fine pelsklædte damer og ambitiøse studerende. Man bliver altid overrasket og i godt humør af at cykle eller gå en tur på Christianshavn,” siger Dorte Eilenberger.

”Christianshavn betyder for mig, at det er her jeg har en masse venner og bekendte, og her vil jeg gerne blive gammel,” siger Gitte Christensen.

Hvor er jeres favorit spot på Christianshavn?

”Mine favoritspots er: Den gamle elevatorfabrik og Christiania samt voldene omkring,” siger Dorte Eilenberger.

”Mit favoritspot er her på elevatorfabrikken,” siger Gitte Christensen.

_G7A6362 kopier.jpg

Sara Samucha ejer af genbrugsbutikken Lula 2ndhand Luxury, fotograferet ved hendes yndlingssted ved kanalen.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”Det var egentlig ikke meningen, men min veninde og jeg byttede lejlighed, da jeg havde brug for noget mindre. Jeg har altid elsket vand. Der er noget beroligende og afslappende over at sidde og kunne kigge ud på kanalen en sen sommeraften fra min altan. Det er et privilegie, jeg helst ikke vil undvære,” siger Sara Samucha.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”For mig er Christianshavn uden sammenligning den bydel med mest diversitet og alsidighed. Fra at stå på torvet den ene dag og næsten få en på hovedet af en fulderik, til at krydse gaden og se et overklasseløg låse sig ind i sit Town house. Det er altså en kæmpe kontrast på et meget lille areal, som man ikke oplever særlig mange andre steder. Det er banalt at sige, at her er plads til alle. Men det er der faktisk. Man bliver nemlig så vant til forskelligheden i gadebilledet, at folk holder op med at dømme hinanden,” siger Sara Samucha.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Mit yndlingssted er ikke overraskende kanalerne – også den lidt mindre befærdede del tæt på mig ved voldene. Der er mindre overrendt om sommeren og plads til at sidde i en solplet med en bog, uden at skulle kæmpe om pladsen med alle turisterne,” siger Sara Samucha.

_G7A5985 kopier.jpg

Tanja Zabell Roller Queen, fotograferet i hendes venindes frisørsalon Goco på Christianshavn.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”Jeg har valgt Christianshavn fordi jeg elsker den romantiske brise, der er på de gamle brosten langs kajen,” siger Tanja Zabell.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”Det minder mig om hele verden i en landsby, menneskerne er spændende og noget så eksotisk som gammeldags høflige. Her føler jeg mig hjemme,” siger Tanja Zabell.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Mit yndlings spot er hos min hjerteveninde “smakken” i hendes frisørsalon Goco, her har vi grædt og grint, og dullet os op, når vi skulle ud og være moderne,” siger Tanja Zabell.

_G7A6421 kopier.jpg

Charlotte Bom fra Yogahjørnet, fotograferet i sin butik ved Yogahjørnet - Forkælelse & Lækkerier - på Christianshavn. Hjørnet rummer både en privat vuggestue, et yogastudie og en butik med forkælelse og lækkerier.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”Det er her jeg hører til! Jeg ved ikke, om jeg har valgt Christianshavn eller Christianshavn har valgt mig, men vi er i hvert fald et rigtig godt match. Jeg boede først ti år på Christiania, men så blev jeg skilt og flyttede fra Christianshavn et par år. Men da disse lokaler så blev ledige for ti år siden, og jeg samtidig kunne få den tilhørende lejlighed, så kom jeg tilbage til Christianshavn. En gang Christianshavn, altid Christianshavn, det ligger nok bare lidt i blodet,” siger Charlotte Bom.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”Christianshavn er min puls og min rytme, her er der plads til både at være hurtig og langsom. På Christianshavn kan man være sig selv, det er en legeplads for alle. Her kan jeg få lov til at være hippie og Pippi, men også at være kraftfuld,” siger Charlotte Bom.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Mit yndlingssted er mit hjørne her på Christianshavn. Det er mig, det er mit hjem og det er mit arbejde. Mit yogahjørne er samtidig et samlingspunkt for mange. Mange starter her først til yoga, så bliver de gravide og starter på mor/gravid-holdet, og så ender deres barn i vores vuggestue. For mig er mit hjørne en balance mellem privat og arbejdsliv og det elsker jeg. Når jeg underviser i mit yogastudie, så har jeg direkte udsigt til kanalerne. Der er ingen tvivl om, at jeg har Københavns smukkeste arbejdsplads,” siger Charlotte Bom.

_G7A5766_crop kopier.jpg

Caroline Gullacksen Hvenegaard rejseglad mor og løber, fotograferet ved sit yndlingssted ved kanalen.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”Pelle, min mand, boede her da vi mødte hinanden. Hans lejlighed var både større og lå bedre end min, så det var helt naturligt, at det var i den, at vi skulle bo og bygge vores liv sammen. Sidenhen er vi også blevet forældre og selvom vi til tider savner en have til vores datter, så siger vi jævnligt til hinanden, at her flytter vi aldrig fra. Jeg kan godt lide Christianshavn for den diversitet, jeg møder hos dem der bor her. Her behøver man ikke se ud eller gå klædt på en speciel måde for at passe ind. Her er det helt okay at være sin egen og det synes jeg er enormt inspirerende og dejligt afslappet i forhold til, hvor jeg er vokset op nord for København,” siger Caroline Gullacksen Hvenegaard.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”Christianshavn er mit hjem, min families hjem og det sted der er min datters barndommens gade, så Christianshavn betyder rigtig meget for mig og for det liv vores datter kommer til at have her,” siger Caroline Gullacksen Hvenegaard.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Det er svært at vælge et enkelt. Vi har altid sejlet meget i vores jolle rundt i kanalerne og det var også dér, i jollen, at jeg var på min første blinddate med Pelle. Så vandet er et klart favoritspot fyldt med mange gode minder. Her har vi badet og vores datter har nærmest lært at svømme bag ved kanonbådsskurene. Så er der kajen foran vores lejlighed, hvor man kan nyde aftensolen, og hvor vi om sommeren ”fisker” krabber med vores viceværts kone eller hvor vi om efteråret samler kastanjer eller om vinteren, når der er sne, kaster snebolde i vandet,” siger Caroline Gullacksen Hvenegaard.

_G7A6264 kopier.jpg

Pia Mia Fellah og datter Carmen Fellah PR og marketing manager, fotograferet i deres smukke hjem på Christianshavn.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”Christianshavn; stemningen og attituden passer perfekt til mig. Jeg synes, at det er en kæmpe luksus, at det mest af alt minder om en lille landsby i byen. Her er vand, volde og et frisind, som ikke rigtig findes andre steder. Det hele er lidt maritimt og lidt gammeldags, men samtidig topmoderne. Det elsker jeg! Min ældste datter starter på Christianshavn Gymnasium og hendes frihed i, at kunne gå til det hele er guld værd,” siger Pia Mia Fellah.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”Mest af alt så giver den en følelse er at ”være hjemme”. Min kæreste, mine bonusbørn, min bonushund, min ynglings-café, min frisør og min Irma er lige rundt om hjørnet. At jeg kan gå tur med min hund på Christiania eller på Voldene, drikke en hyldesaft på La Banchina i solen og spise aftensmad i min kærestes båd,” siger Pia Mia Fellah.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Jeg elsker vores hjem og området omkring vores lejlighed. Specielt Parterre! Det er mit stamsted og de piger og drenge, som arbejder dernede, de er så über cool, søde og dejlige og så serverer de fantastisk kaffe. Jeg kommer der dagligt. Men jeg kan også godt lide Wilders og at trave rundt i området omkring Løven og Bastionen. Det eneste sted jeg aldrig rigtig kommer, er på Torvet, ved Torvegade og SuperBrugsen. Bliver lidt stresset af det,” siger Pia Mia Fellah.

_G7A5706 kopier.jpg

Lisser Holm Nissen fra Pigen & Blomsten, fotograferet i hendes blomsterbutik ved kanalen på Christianshavn.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”En forelskelse blev min vej til Christianshavn. Min mand boede her på Christianshavn, da vi mødte hinanden, og for syv år siden flyttede jeg ind hos ham. I dag bor vi ovenpå min blomsterbutik, som jeg har haft de sidste fem år. Så min butik og lejlighed ved kanalen er blevet min base på Christianshavn,” siger Lisser Holm Nissen.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”For mig er Christianshavn, hvad Montmartre er for Paris. Det er her alle de skæve og kreative bor. Vi hylder mangfoldigheden her på Christianshavn og har plads til alle. Christianshavn er samtidig for mig en landsby midt i byen, i de smukkeste omgivelser med vand og natur,” siger Lisser Holm Nissen.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Mit favorit spot er min base, mit hjem og forretning, som ligger ved kanalen. Herfra kan jeg se det hele. Jeg har udsigt til den smukke kanal og min yndlingskirke Vor Frelsers Kirke, hvor jeg selv er blevet gift. Jeg arbejder meget sammen med kirken og det en fantastisk kirke med nogen skønne mennesker. Når jeg kigger ud ad vinduet fra min base og ud over kanalen, så føler jeg mig meget æret og stolt over, at jeg bor her på skønne Christianshavn,” siger Lisser Holm Nissen.

_G7A6527 kopier.jpg

Vibe Baumann studerende, fotograferet under Knippels Bro ved Rosforth & Rosforth.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

”Jeg valgte at bosætte mig på Christianshavn, da min kæreste og jeg fandt den perfekte lejlighed til os. På daværende tidspunkt kendte jeg ikke området så godt, men blev hurtigt helt forelsket i området og er lykkelig over, vi fandt en lejlighed på Christianshavn,” siger Vibe Baumann.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”Det betyder meget, det er blevet mit yndlingssted i hele København. Der er både vand, natur og land her. Der er hyggelige steder at sidde med sine venner og dejligt bare at gå en tur på voldene. Har de bedste minder her fra Christianshavn,” siger Vibe Baumann.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Mit favorit spot er under Knippels Bro hos Rosforth & Rosforth. Stedet serverer god vin til gode penge, og så sidder du lige ud til vandet, som jeg synes er fantastisk,” siger Vibe Baumann.

_G7A6604 kopier.jpg

Berit Lottenburger receptionist og healer, fotograferet i hendes baggård ved Bådsmandsstræde.

Hvorfor har du valgt at bo på Christianshavn?

Jeg bor i Bådsmandsstræde og flyttede til Christianshavn for 25 år siden. Jeg valgte at bo på Christianshavn, da jeg fik en lejlighed tæt på kanalen, og hvor der var udsigt til Orlogsmussets park, og Vor Frelsers kirketårn,” siger Berit Lottenburger.

Hvad betyder Christianshavn for dig?

”Christianshavn er en lille bydel, med mange nicher, og uanset hvor du kigger hen er der smukt, synes jeg. Ydermere, er det en mangfoldig bydel, hvor man konstant bliver konfronteret med alle de sociale lag der findes. Det skaber en rummelighed. Selvom der på havnen til tider også er råt, så er det en del af det at bo her, men det smukke ved Christianshavn opvejer det klart,” siger Berit Lottenburger.

Hvor er dit favorit spot på Christianshavn?

”Der er flere steder på Christianshavn der er mine yndlingssteder. Men klart udsigten fra mit vindue, hvor jeg har udsigt til vores fine gamle baggård og Orlogsmuseets gamle park. Men jeg elsker også spottet ved kanalen, for enden af Bådsmandsstræde, der plejer vi at sidde på kajen og spise om sommeren. Bådudlejningen og Undici den nye italienske restaurant, hvor man kan få sig en aperol ved kanalen, er også nogle af mine favoritsteder,” siger Berit Lottenburger.

Se, hvad vi ellers skriver om: København, Guide, Café og Shopping