Forfatter Kristiane Hauer mener, at mange af os træffer konventionelle valg.

"De fleste af os vælger forbløffende konventionelt"

"Livets mange muligheder ligger lige for, da Line danser ind i det nye årtusind. For når man er køn og klog, og hverken har svært ved at få veninder, kærester eller arbejde, burde der være frit valg på alle hylder. Hvis bare hun ikke pludselig blev så forfærdelig træt ..."

Sådan lyder forlagets beskrivelse af den nye roman 'Ta' selv', som følger hovedpersonen Line fra hun er i 20'erne og ti år frem. Forfatteren Kristiane Hauer er selv i 30'erne og kender kun alt for godt mange af de dilemmaer, hun udsætter sin hovedperson for...

Kan du starte med at forklare, hvorfor du har kaldt din bog Ta' selv?

- Bogen hedder 'Ta' selv', fordi jeg mener, at en af de helt store udfordringer for hovedpersonen – og hendes generation, der i dag er i 30´erne – er at navigere i en kultur, hvor der tilsyneladende er frit valg på alle hylder i forhold til arbejdsliv, kærlighedsliv, familieformer osv. Men bogen har også undertitlen 'en dannelsesroman', fordi jeg samtidig opfatter den kultur vi lever i som ret konsensus-søgende. I forhold til at vi umiddelbart kan vælge helt frit, vælger de fleste af os egentlig forbløffende konventionelt.

På mange måder er hovedpersonen Lines problemer jo det, vi vil kalde "luksusproblemer", hvordan kan det være stof nok til en bog?

- Litteraturen er heldigvis rummelig nok en kunstform til både at kunne skildre globale dramaer og det danske hverdagslivs små nagende problemer. Men langt det meste af vores liv består jo af hverdag, og de små detaljer der her skaber ubehag i os – eller længsler efter noget helt andet – er i høj grad det, der interesserer mig som forfatter. En lille kamp for at overleve hverdagen tror jeg finder sted i os alle – og den kan sagtens fylde en helt bog.

Hvor mange erfaringer fra dit eget og omgangskredsens liv har du brugt som inspiration til bogen – og har nogle følt sig ramt af det?

- Jeg tror, at dem, der har følt sig ramt, i høj grad har oplevet det positivt: at jeg forsøgte at sætte ord på noget, som de netop går og bakser rigtig meget med. Selvom jeg i dag lever et meget anderledes liv end Line, så har jeg alligevel trukket på mange af mine egne følelser og erfaringer i skriveprocessen. Så når jeg udleverer Lines ikke altid lige dybe overvejelser og ikke altid lige hensigtsmæssige måde at løse problemerne på, så udleverer jeg også til dels mig selv.

Med jævne mellemrum bliver "Den store samtidsroman" efterlyst, men fra mange af jer yngre forfattere kommer i stedet de her meget nære portrætter af et individs private problemer. Hvordan kan det være?

- Min bog handler tilsyneladende om det private og nære, men hvis man læser efter, ønsker jeg faktisk også at portrættere en hel generation og kultur, som jeg i høj grad er kritisk overfor. Den noget overfladiske måde som Line – og mange andre – går til tilværelsen på, er jo på mange måder problematisk for hele samfundet. Sidst i bogen møder Line den politisk engagerede evighedsstudent Ole, der kritiserer hendes livsform voldsomt – men Oles kritik er bagudrettet og derfor temmelig nyttesløs. Formålet med at skrive bogen var i høj grad at forsøge at åbne op for en mere nuanceret og tidssvarende samfundskritik.

Hvad er dit svar på, hvad vi skal stille op med alle de valgmuligheder, vi har?

- For det første er det spørgsmålet om vi egentlig reelt har så mange muligheder, som vi tror, når mange alligevel vælger så konventionelt. Føler vi egentlig dybest nede, at vi kan vælge helt andre, alternative livsformer? Og så skal vi måske også indse, at i det øjeblik, vi virkelig begynder at vælge selv, så gør det også ondt og er svært, og vi vil bliver bange, fordi vi så skiller os ud fra mængden. At vælge er jo også at vælge fra.

Om bogen

Ta' selv af Kristiane Hauer. Lindhardt og Ringhof, 264 sider Pris kr. 249,95