sponsoreret indhold
Nybygger-guide: Byg drømmehuset uden økonomiske bekymringer
SPONSORERET indhold

Nybygger-guide: Byg drømmehuset uden økonomiske bekymringer

Afholder bekymringer om økonomi jer fra at gøre nybyggerdrømmen til virkelighed? Læs med her, hvor byggerådgiver hos eurodan-huse, Anders Lorensen, deler sine bedste tips til, hvordan I lægger et sundt budget – og overholder det hele vejen fra første step til færdigt hus.

14. okt. 2021 | Livsstil | eurodan-huse

Det er en stor beslutning at bygge et spritnyt hus. Potentielt en af de største i jeres liv – for skaber I drømmehuset, kan det være her, I vil have base, hvis ikke altid, så i hvert fald mange år frem.

Fordelen ved at kaste jer ud i nybyggeri er, at boligen kan blive lige præcis, som I vil have den. Men for at projektet skal blive en succes på både den korte og den lange bane, skal visionerne for projektet også gerne gå hånd i hånd med en økonomi, der giver ro på bankkontoen og i maven. Vi har derfor talt med en erfaren byggerådgiver fra byggefirmaet eurodan-huse, der her guider til do’s and dont’s, og hvordan I kommer godt i mål uden overraskelser og ærgerlige ekstraudgifter.

Ekspert.jpg

Byggerådgiver Anders Lorensen

Hvad koster det at bygge et nyt hus?

”Det afhænger jo selvfølgelig af, hvor og hvor stort man vil bygge, men også meget af de valg man tager. Fx hvilken tagkonstruktion man vælger, gulve, loftshøjde osv. Men vores gennemsnitspris på et hus i gennemsnitlig størrelse og med gennemsnitlige valg er ca. 2,5 millioner inklusive moms. Oven i det kommer der jo så nogle omkostninger, som ikke har noget med byggefirmaet at gøre. For eksempel har det jo stor betydning for slutprisen, om man køber en grund til 100.000 eller til en million. Vi gør generelt meget ud af at tage vores kunder i hånden hele vejen og snakke med dem om, hvad de skal være opmærksomme på i forhold økonomien – også på de ting, som fx grund, de ikke nødvendigvis skal købe hos os.”

Så budgettet, man får lavet hos jer, dækker over alt fra planlægning, til der står et færdigt hus?

”Ja, fuldstændig. Alt! Det eneste, kunderne ofte gør selv, er, at få fat i en anlægsgartner. Men ellers giver budgettet en oversigt over alt fra A-Z – fra første gang man ser et billede på Pinterest eller Instagram til at få nøglen til sit nybyggede hus.”

Tekst-5.jpg

Kan der alligevel opstå nogle uforudsete omkostninger undervejs?

”Det korte svar er nej: Ikke når man bygger med os. Men hvis jeg skal uddybe, så er der selvfølgelig nogle situationer, hvor kunden selv kan komme til at putte lidt mere i kurven. Når man er færdig med forløbet hos sin byggerådgiver, og huset er klar til næste fase ved tegnestuen, skal man eksempelvis en tur forbi Svane Køkkenet og det er der afsat et beløb til på forhånd ud fra en samtale mellem byggerådgiver og kunde. Men det kan jo godt være, at man så ender med at falde for en eller anden bordplade, som koster væsentligt mere end det, der lige var tænkt, og så kan man godt ombestemme sig, hvis man gerne vil bruge de 50.000 mere for at få lige præcis den variant. Men det er altså et aktivt valg, man tager som kunde – ikke en ubehagelig overraskelse.”

Tekst-1.jpg

Er der en økonomisk fordel ved at bygge nyt – frem for at renovere et ældre hus?

”Selvom man måske bruger mere på engangsbeløbet, når man køber et nyt hus, så skal man være klar over, at det så til gengæld ikke er de store fastomkostninger, man vil have på længere sigt. Varmeomkostninger og vedligehold er meget lavere end i et gammelt hus. Man betaler måske lidt mere for luksussen i et nyt hus, men så slipper man også for at gå og male om lørdagen og at skifte en sålbænk eller et vindue om søndagen. Man køber sig til noget frihed, og hvad er det egentlig værd? Det kan være svært at gøre op i penge.”

Hvordan kommer man bedst fra start i forhold til budget?

”Jeg tror, det er en rigtig god idé at begynde med at tage fat i byggerådgiveren og få en snak om, hvad man godt kunne tænke sig at bygge og så tage fat i banken derefter og undersøge, om man har økonomi til det. Det, der taler for at gøre det i den rækkefølge er, at vi som byggefirma har nogle samarbejdspartnere i de forskellige banker, og det er jo ikke nogen hemmelighed, at en bank også er en butik, og at der kan være forskel på, hvordan deres produkter er skruet sammen. Når man kontakter os først, kan man få en henvisning, hvis man altså er interesseret i det.”

Er der noget, du synes, der er værd at bruge lidt ekstra penge på?

”Personligt ville jeg nok vælge at prioritere de ting, man ikke kan lave om. Man kan skifte et laminatgulv relativt simpelt, hvis man en dag har sparet op til at få sildebensparket i stedet. Men man begynder ikke lige at pille ydervæggene ned efter fem år for at lave murstenene om. Så overvej, hvilke ting der kan komme hen ad vejen. Drømmer man fx om en dobbeltgarage, kan den jo også laves på sigt, hvis bare man ved det fra start, så huset bliver afsat rigtigt på grunden.”

Tekst-4.jpg

Er det generelt en god investering at bygge nyt?

”Ja, det mener jeg overvejende, det er. Efter min mening er det fremtiden at bygge nyt. Der er to ting i det: For det første tror jeg, at det er sundt for ens egen økonomi. Det giver simpelthen et større frirum, da man kender sine faste udgifter. Og for det andet så er det en fremtidssikring – altså i forhold til klima - fordi man bruger så meget mindre energi i et nyt hus kontra, hvis man fyrer op i et gammelt hus.

Drømmer du om at bygge nyt? Find inspiration og flere gode tips på eurodan-huse.dk.

Du kan også læse flere artikler om eurodan-huse her og her.