Glædelig Luciadag!
Glædelig Luciadag!
I dag fejrer vi en af historiens største kvindelige martyrer, Lucia, og det gøres aller bedst ved:
Luciaboller - opskrift fra Claus Meyer
1 gram safran
4 dl kold mælk
50 gram gær
1 æg
ca 800 gram hvedemel
15 gram havsalt
80 gram sukker
100 gram smeltet øko smør
1 sammenpisket æg til pensling
rosiner til pynt
Stød safran fint i en morter. Rør gæren ud i mælken, tilsæt ægget, salt, sukker, safran og smeltet smør og halvdelen af melet. Ælt resten af melet i, men hold noget tilbage - dejen skal ikke være for fast. Ælt godt i 5-6 minutter på røremaskine og længere i hånden. Den skal være blød og glat. Lad hvile tildækket i 2 timer på køkkenbordet.
Vend dejen ud på et meldrysset bord, del den i 10 stykker. Form dem til figurer - snegle, S'er, bukkehorn, heltiske kors osv. Læg figurene på bagepapir og lad hæve 1 time. Pynt med rosiner og pensl med sammenpisket æg.
Bages ved 200 grader i ca. 12 minutter.
Tænke tilbage på introen til 80'er børnetimen Nana (nååårhhhhh....)
Og huske de fantastiske Luciaoptog i Folkeren (folkeskolen red.).
Billedet lånt fra Sankt Annæ skolen, hvor vi ser Maja i front.
GLÆDELIG LUCIA-DAG!
Pst. Har du husket at deltage i dagens pakkekalendergave? »