Hår dernede

Foto: Video: Drive Production

Hår dernede

”Jeg hader det. Jeg synes, det er så fjollet, og det klør, og det stikker, og jeg hader det”

Der findes intet skønhedsideal som kropsbehåring, der kan skabe debat.

Tænk, at hår kan skabe så meget debat. Men det kan de små strå altså. Det skete blandt andet, da en trend bredte sig på sociale medier under hashtagget #PitHairDontCare i juni, hvor kvinder delte billeder af deres behårede armhuler, og da vi sidste år delte historien "Busken er tilbage" med vores læsere på Facebook.

Her var det især flere fyre, der røg op i det røde felt over, at vi erklærede hårpragten mellem benene for velkommen. "Nej tak!" var det klare budskab i kommentarfeltet. Hellere en glatbarberet partner i sengen end behåret, og voxpoppen her tyder på, at mændenes præferencer i forhold til frisuren mellem benene på kvinder, er ens uanset alder og type.

Men hvad mener vi kvinder egentlig selv om den kropsbehåring, der kan få folk til tasterne. Både når den gror under armene, mellem benene eller i ansigtet (og på brystet, som én af vores paneldamer oplever). Det svarer syv venindepar på i Eurowomans nye videokoncept "Kvinder om kvinder":

- Jeg hader hårfjerning. Jeg synes, det er så fjollet, og det klør, og det stikker, og jeg hader det, siger Simone, 21, i Eurowomans nye videokoncept "Kvinder om kvinder". Faktisk gider hun slet ikke barbere sig. Hun vælger at lade håret på kroppen gro:

- Hår på benene, det bliver så dejligt blødt.

Men det er altså ikke alle veninderne, som i videoen her ser lige afslappet på kropsbehåring:

- For meget behåring under armene, der synes jeg godt, man kan blive sådan lidt..., siger Mette og laver en grimasse.

- Ja, jeg kan ikke helt lade være med at kigge, supplerer veninden Amalie.

Begge skriver sig ind i statistikken som to af de 66 procent af hunkøn her til lands, der i 2015 barberer sig under armene, ifølge en undersøgelse foretaget af Voxmeter for forbrugermagasinet "Samvirke". Et tal, der er faldet fra 77 procent i 2009.

Generelt er vores forhold til kropsbehåring blevet mere afslappet, og når det gælder kønsbehåringen er der ifølge undersøgelsen også sket en tilbagegang her, og procentdelen af de adspurgte kvinder, der fjerner hår i skridtet er faldet fra 49 procent i 2009 til 40 procent i år. Og det er måske ikke så skidt endda:

– Hår er ikke spor mindre hygiejnisk end glatbarberet hud. Dét med intimhygiejnen er udelukkende et spørgsmål om vand og sæbe, selv om der rent kulturelt er forskel på, hvad man synes, ser mest "rent" ud. Anatomisk er det dog mest hensigtsmæssigt, at der er hår på kønsorganerne, ellers var de der ikke(...). Du kan for eksempel risikere at få forstørrede labia (kønslæber, red.), der kan genere, når du cykler, spinner og har sex, siger Christine Felding fra Gynækologisk klinik Rungsted i et interview med ALT for damerne.

Præcist hvor afslappet vores venindepanels forhold er til deres egen kropsbehåring, kan du glæde dig over i videoen overfor, hvor tabuerne er lagt på hylden, og skægstubbe og brysthår også får et ord med på vejen.

Kvinder om kvinder

"Kvinder om kvinder" er titlen på et nyt videokoncept udviklet eksklusivt til Eurowoman.dk, hvor vi taler med skarpe og sjove kvinder om nogle af de emner, der er allertættest på vores hverdag. Over de næste uger vil du kunne følge vores panel af kvinder fra 21 til 35 år, når de taler om alt fra bryster til kropshår og break ups.

Kvinderne du kommer til at møde er: 
Sus-Noreen Wilkins (26) - danser & koreograf, har kæreste, bor ikke sammen.
Marline Valentina (27) - studerende, har kæreste, bor ikke sammen

Signe Amtoft (23) - radiovært, single
Sandie Westh (28) - radiovært, i et forhold

Ea Øum (34) - journalist, single, har tidligere boet sammen med kæreste
Kirsten Langgaard (29) - udviklingsproducer, single, har tidligere boet sammen med kæreste

Simone Ravn (21) - studerende, single
Kathrine Bastiansen (21) - studerende, har kæreste, men bor ikke sammen

Amalie Holm (24) studerende, har kæreste, skal snart flytte sammen med ham.
Mette Kywsgaard (25) studerende, har kæreste

Mette Marie Lei Lange (33) - blogger, er gift, har tvillinger på halvandet år
Nina Birk Eriksen (35) Børnelæge, er gift, har tvillinger på halvandet år

Simone Pedersen (27) - studerende, er lige blevet gift.
Annika Witt (25) - studerende, har kæreste, 15 uger gammel søn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Hårfjerning

610x200_woordy_knap2.jpeg