"Nogle gange er det bedre at klappe sig selv på skulderen og sige: det var sgu flot klaret"

Foto: Iza Jacobs

"Nogle gange er det bedre at klappe sig selv på skulderen og sige: det var sgu flot klaret"

Skuespiller Jens Sætter-Lassen om at anerkende sig selv og andre.

Skuespiller Jens Sætter-Lassen er især kendt fra sin rolle i DR’s store satsning ’1864’, der i øjeblikket også bliver vist i hele Norden og i Storbritannien.


Vi har fanget ham midt i en ferie på Mallorca, inden den internationale berømmelse måske står for døren til en snak om et emne, vi for nyligt har taget op på Eurowoman.dk – nemlig komplimenter.

Anerkendelse af vores egne - og af andres - bedrifter er ikke det, vi som danskere er allerbedst til, men det burde vi blive, ifølge Jens Sætter-Lassen. Her fortæller den 29-årige skuespiller, hvilken kompliment han vil give sin datter, hvilken sanger han tog sig mod til at rose, og hvilken kompliment han selv har været gladest for at få.

LÆS OGSÅ: 8 tegn på at han er manden, du skal have børn med

Hvad betyder det for dig at få komplimenter?

- Det er da altid dejligt at få en kompliment. Især hvis det handler om noget, der betyder noget for mig. Og det kommer selvfølgelig også an på, hvem der kommer med det. Hvis det kommer fra en person, som ikke nødvendigvis får noget ud af at give mig det, eller som måske lige så godt kunne have holdt det for sig selv, kan det betyde ekstra meget.


Kan du huske et kompliment, du blev ekstra glad for?

- Da jeg lavede 1864 fik jeg en kompliment af Ole Bornedal, som hænger fast. Han sagde til mig, efter jeg havde lavet en meget svær scene, at man en sjælden gang i mellem rammer noget helt præcist og rent, og det gjorde jeg her. Ole er ikke en mand, der ellers smider om sig med komplimenter, så jeg vidste at han mente det.


Forklar om du synes, I er gode til at give komplimenter inden for din branche.

- Jeg synes generelt folk er for dårlige til at komplimentere hinanden for ting, der virkelig betyder noget. Jeg kender det fra mig selv, og ofte tænker man: "det ved han/hun sikkert godt", eller man vil ikke presse sig på, hvis det f.eks. er en person, man ikke kender så godt, men sandheden er, at folk altid bliver enormt glade for en kompliment, hvis den er ærligt ment.

LÆS OGSÅ: 4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksætter

                                                                                                                                       
Giver du nogle gange dine kolleger komplimenter?

- Jeg prøver altid at give en kompliment, hvis jeg tænker, der er nogen, der yder noget særligt. Enten hvis jeg arbejder sammen med nogen, eller hvis jeg ser et teaterstykke eller en film. Ligesom jeg sagde før, så kan man godt få et indtryk af, at folk som er rigtig gode måske godt allerede ved det, men folk bliver altid glade, så jeg forsøger virkelig at give en kompliment, hvis jeg synes, der er grund til det.


Hvornår har du komplimenteret dig selv – hvad har du været mest stolt af?

- Jeg har faktisk altid været meget dårlig til at komplimentere mig selv. Men det er noget, jeg er blevet meget opmærksom på at forsøge at gøre. Jeg har altid været meget selvkritisk, og altid syntes, der var ting jeg kunne gøre bedre. Men det er gået op for mig, at det nogle gange kan være bedre at klappe sig selv på skulderen og sige, det var sgu flot klaret, end at sige, det kan du sgu godt gøre bedre. Jeg har komplimenteret mig selv, efter jeg lavede 1864. Det var en kæmpe opgave, egentlig så stor, at jeg nogle gange kunne føle, jeg skulle bestige Mount Everest. Men jeg klarede det, og jeg er vildt stolt at det resultat, jeg nåede frem til.


Hvad gør dig glad i hverdagen?

- Det kan være mange ting. For eksempel elsker jeg, at få min datter til at grine. Der er noget utrolig livsbekræftende over en baby, der griner. Men det kan også være at sejle en tur i min båd med min kæreste, eller en sommerhustur med nogle venner. Jeg er også for nylig begyndt at klatre, og det kan jeg også få mange timer til at gå med. Altså ikke sådan i træer, men på klatrevæg. Bouldering. Det er fedt! Men det kan også bare være et godt computerspil eller en fodboldkamp.


Nævn to ting, der er særligt prisværdigt ved din kone?

- Neel (skuespilleren Neel Rønholt, red.) er den bedste mor, man kan forestille sig for vores barn. Det elsker jeg hende selvfølgelig for - da man må sige, at forældrerollen er noget, der har fyldt ret meget i vores hjem de sidste 10 måneder. Men noget helt andet er, at jeg synes, hun er enormt god til at være min kæreste samtidig med, at vi er blevet forældre. Jeg havde måske lidt den forestilling, at det at blive forældre ville forvandle alt til at handle om bleer, lort og mos, men jeg synes, vi er gode til også at være os to en gang i mellem.


Du er for nylig blevet far. Hvad får dig til at få lyst til at tage hatten af for forældre?

- Puha. Mange ting. Måske, at de får tingene til at hænge sammen samtidig med, at de får et fuldtidsjob ekstra og ikke sover om natten? Eller når de finder ud af, at det ikke er dem selv og deres karriere, der er det vigtigste i verden.


Hvis du skulle give nogen en kompliment lige nu, hvem skulle det så være, og hvad ville du sige? 

- Det må sgu være min datter fordi hun sov til 7.30 i morges.


Kan du blive pinligt berørt, når du får en kompliment for din deltagelse på tv – evt. af en fremmed på gaden?

- Jeg tror faktisk ikke, jeg bliver pinlig berørt. Mere glad. For folk kunne jo ligeså godt vælge bare at gå forbi uden at sige noget, men det, at de vælger at gøre det, betyder, at de mener det. Jeg synes aldrig, man skal holde sig tilbage med at give folk anerkendelse, hvis man mener, de fortjener det!


Kunne du finde på at give et fremmed menneske en kompliment?

- Ja! Jeg forsøger altid selv at efterleve det. Jeg kan huske, da jeg gik i gymnasiet og mødte sangeren Tim Christensen, som var et af mine helt store forbilleder. Og jeg turde ikke rigtig gå over og sige, at jeg syntes, han var fed. Jeg var faktisk lige ved at gå, fordi jeg tænkte, at han ved jo godt, at han er god. Men så mandede jeg mig op og gik hen til ham og sagde ”hej Tim. Jeg synes fandeme, du er fed!” Og han blev vildt glad for det. Så der tænkte jeg, at det skal man da bare gøre, og hvis folk så er dumme eller ligeglade, så må det da være deres problem.

LÆS OGSÅ: Er det traditionelle parforhold passé?

LÆS OGSÅ: Er trendsetterne dem, der ikke følger moden slavisk?

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting du skal være opmærksom på

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur

610x200_woordy_dmjpg.jpg