Julie Berthelsen
Foto: Søren Jansby Sia på tre år elsker julen. Hun skal for første gang holde jul i familiens nye hjem på Sjælland sammen med sin mor, far og storebror.

Julie Berthelsen om december: "Jeg er typen, der er syg i flere dage, når jeg går fra det sidste job"

Julen er travl for koncertaktuelle Julie Berthelsen, men når svigerfamilien kommer fra Grønland, kan de være sikre på, at Julie har fundet tid til selv at stå i køkkenet

Hvornår begynder julen for dig?

– Det er dejligt at jule, og jeg tillader mig at smide julelys rundt omkring i hjemmet allerede i starten af november. Arbejdsmæssigt starter det i september med at øve og skrive julesange. Jeg udgiver i år min første julesang, Nordstjernen, som jeg selv har skrevet og komponeret. Den skrev jeg allerede i september. Jeg fik da også mange sjove kommentarer, da jeg skrev om min nye julesang på Facebook i september. Jeg skal også på juleturné i år. Men generelt elsker jeg juletiden. Det er min yndlingsårstid.

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

– De bedste jule er, når hele familien er samlet i Grønland, selvom det er sjældent på grund af mit arbejde og min mands håndbold. I Grønland er der sne, kulde og rigtig vinter, og for mig er det julen i sin bedste form. Det er mørkt på den tid, og derfor betyder lysene ekstra meget. Det er som taget ud af eventyret. Man bliver salig.

LÆS OGSÅ: "Julen kan nemt blive anmassende forstået på den måde, at den kan rumme et alt for massivt krav om idyl"

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

– Jeg har aldrig haft en dårlig jul. Heldigvis. Jeg har prøvet at holde jul i Sri Lanka, og det er nok ekstra underligt for mig, fordi jeg også har prøvet Grønland. Men at ligge højgravid i en pool var selvfølgelig meget rart, når man føler sig som en hval, men det var en meget anderledes jul. Det var ferie, mere end det var jul.

Hvordan holder du jul i år?

– Vi er lige flyttet tilbage til Sjælland efter flere år i Jylland, så vi er hjemme i Solrød. Jeg er færdig med koncerter 21. december, og vi kunne teoretisk set godt være rejst til Grønland, men for vores lille families skyld vil vi gerne holde jul i vores nye hus for at flytte rigtigt ind. Til gengæld kommer Miniks familie fra Grønland og bor sammen med os. Vi bliver 10. Min egen familie er hjemme i Grønland. De kommer heldigvis på besøg i december.

Hvad spiser I juleaften?

– And med brune og hvide kartofler, rødkål, chips og sovs, men vi spiser også grønlandsk lam, hvilket er en sydgrønlandsk tradition. Det er faktisk bare en lammekølle, jeg langtidssteger i ovnen – gerne fem-seks timer – så kødet falder fra benet. Så laver jeg lammesovs, hasselbackkartofler og salat med for eksempel garantæblekerner og mandelstykker. Rødkålen laver jeg fra bunden – og altid en stor portion, så man har til alle juledagene. Jeg putter bare alt i, hvad jeg har: Peberkorn, ribssaft, hel kanel, appelsiner og mandariner – på gefühl. Jeg er lidt af en foodie, så jeg laver det hele selv fra bunden. Det hører til julen, at mor her står i køkkenet.

Julie Berthelsen
"Jeg er lidt af en foodie, så jeg laver det hele selv fra bunden. Det hører til julen, at mor her står i køkkenet." Foto: Søren Jansby.

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

– Da jeg var 15 år, fik jeg en gravhund, som vi havde i 15 år. Når man er 15 år og får en hund, tager livet en drejning med kærligheden og ansvaret. Sofus er virkelig den bedste gave, jeg nogensinde har fået.

Og den værste julegave?

– For mig er en gave er en gave. Nogen har brugt tid og energi på at finde den, så der findes ikke dårlige gaver.

LÆS OGSÅ: Timm Vladimir om sin værste julegave: "Det var ikke helt godt"

Bruger I mandelgave?

– Jeg tror faktisk aldrig, jeg har fået den. Jeg har simpelthen ikke det held. Men vi bruger det til børnene i familien. Jeg synes, det er hyggeligt, og vi har også pakkeleg, som ungerne synes er fantastisk.

Har du en yndlingssalme?

– Hvis jeg SKAL vælge, er det Dejlig er Jorden. Den findes også på grønlandsk – som så mange andre salmer. Jeg lærte den allerede som barn, og som voksen har jeg sunget den til julekoncerter. Mange mennesker bliver meget rørt, når de hører den. Sidste år oplevede jeg, at folk rejste sig op, da jeg præsenterede den til en kirkekoncert. Så stod de op og sang med. Det har jeg aldrig oplevet før, og det var så smukt.

Hvad er din yndlings-jule-kalender?

– Da jeg var barn, var det Jul i Gammelby. Jeg så den igen og igen, og da jeg var i 20'erne, fandt jeg den på DVD og købte den. Mine unger gider ikke se den, for de synes den er kedelig. Men da jeg var barn, opfyldte den alle „krav“. Trylleriet, karaktererne, den gamle by og nisserne. Det hele var så godt.

Har du en yndlings-julefilm?

– Ja, den mest smørede, romantiske film, man kan finde på jordens overflade, The Holiday. Den er sjov, god og fantastisk, og Kate Winslet er min yndlingsskuespiller. Den bedste feelgoodfilm. Den kan jeg se altid – også når det ikke er jul.

LÆS OGSÅ: Paprika Steen: "De juleaftener, hvor jeg har haft det rart, kan måske tælles på fem fingre"

Hvordan er din december måned?

– Travl ad helvede til! Jeg er typen, der er syg i flere dage, når jeg går fra det sidste job, fordi jeg har holdt det hen i så lang tid. Kroppen bryder sammen. Men jeg skal ikke klage over, at jeg har travlt. Sådan er det for alle i min branche i december. I år prøver jeg også at være der for børnene. De skal mærke decemberstemningen, selvom det er svært, når mor er træt hele tiden.

Hvilke juletraditioner har du fra din barndom?

– Den 23. december kommer ungerne tidligt i seng, og så henter min mand og jeg alle seks kasser julepynt og et juletræ og forvandler hjemmet til ægte jul. Næste morgen vågner børnene til et forvandlet hjem. Der er også pyntet op resten af december, men 24. december er der ikke en flade, der ikke er dækket af jul. Vi laver også skattejagt med et skattekort, og skatten er en stor chokoladejulemand. Det er også en tradition fra min egen barndom. Jeg kan huske som barn, hvor eventyrligt det var.

Hvem er Julie Berthelsen?

Julie Berthelsen
"Jeg fandt dukkepigen i Godhavn. Vi tog hende med hjem og gav hende nyt tøj på. Min mor gemte den, og jeg fik den med, da jeg flyttede hjemmefra. Hun kommer frem hvert år til 23. december og sidder under juletræet i sit juletøj." Foto: Søren Jansby.

Julie Berthelsen

  • Født: 7. juni 1979
  • Familie: Bor sammen med sin mand, håndboldspilleren Minik Dahl Høgh, og deres to børn, Casper på seks år og Sia på tre år
  • Aktuel med: Juleturneen Nordstjerne og en julesingle af samme navn. Se datoer på Julies facebookside
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Jul og Kvinder du skal kende