Kan kvinder og mænd være venner uden sex?
SPONSORERET indhold

Kan kvinder og mænd være venner uden sex?

Forskning og menigmand er uenige om, hvorvidt det kan lade sig gøre for heteroseksuelle mænd og kvinder at dyrke 100 % platoniske venskaber på tværs af kønnene. Psykologen og parterapeuten tror på det. Men det kræver både modenhed og selvkontrol – for mændene især.

Af: Lise Ulrich Foto: Alamy
13. mar. 2015 | Livsstil | Eurowoman

"Om mænd og kvinder kan være venner? Ja da. Med mindre kvinden er lækker." Citat mandlig Facebook-bekendt (tak for det, "ven").

Vi kender udmærket diskussionen, og du har formentlig selv haft den en gang eller 10; kan heteroseksuelle mænd og kvinder finde ud af at være "bare gode venner" uden seksuelle interesser indblandet? Selvfølgelig, svarer de mange cross-sex-vennepar derude. Nixen, siger forskning på området. Jo, siger parterapeuter og psykologer. "Jeg vil se det, før jeg tror det!" mumler alle dem, som på egen krop har oplevet et tilsyneladende platonisk venskab udvikle sig til snøvlende kærlighedserklæringer eller forsøgsvist gramseri en sen lørdag nat.

LÆS OGSÅ: Jenny tog mand i nakkeskindet, da han krænkede ung kvinde på toget

Cross-sex-venskaber kan som få ting dele vandene i hidsige ja/nej-kor og er derfor også et evigt saftigt tema i populærkulturen, hvor særligt 80'er-klassikeren Da Harry mødte Sally har fået status som et filmisk helligt skrift over moderne mand-kvinde-venskaber (til trods for, at komedien nu har 26 år på bagen). I filmen siger Harry (Billy Crystal), at mænd altid har sex på hjernen, når det kommer til stykket. Sally (Meg Ryan) er vildt uenig, og det udløser følgende dialog:

Harry: "What I'm saying is — and this is not a come-on in any way, shape or form — is that men and women can't be friends because the sex part always gets in the way."

Sally: "That's not true. I have a number of men friends and there is no sex involved."

Harry: "No you don't."

Sally: "Yes I do."

Harry: "No you don't."

Sally: "Yes I do."

Harry: "You only think you do."

Sally: "You say I'm having sex with these men without my knowledge?"

Harry: "No, what I'm saying is they all want to have sex with you."

Sally: "They do not."

Harry: "Do too."

Sally: "They do not."

Harry: "Do too."

Sally: "How do you know?"

Harry: "Because no man can be friends with a woman that he finds attractive. He always
wants to have sex with her."

Sally: "So you're saying that a man can be friends with a woman he finds unattractive?"

Harry: "No, you pretty much want to nail 'em too."

Sally: "What if they don't want to have sex with you?"

Harry: "Doesn't matter because the sex thing is already out there so the friendship is ultimately doomed and that is the end of the story."

Sally: "Well, I guess we're not going to be friends then."

Harry: "Guess not."

Men sørme om ikke den diskussionslystne duo ender med at blive kærester alligevel. 1-0 til Harry og fordommene. Og hvem kan i øvrigt glemme, hvordan selv Rachel og Joey efter otte år ligeledes tog springet fra Venner til seriøst crush?

LÆS OGSÅ: Se den vilde forvandling: Så meget kan 3 apps forandre dig

Nu er vi naturligvis mere og andet end de popkulturelle referencerammer, vi ynder at lire af os for at fremme forståelsen, men hvis film og litteratur er et dugget spejl af deres samtids sociale strømninger, så er cross-sex-venskaber sjældent blevet givet gode odds – fra Jane Austen og Bronte-søstrenes skriverier til det 21. århundredes kulturelle besættelse af trekantsdramaets erotiske spændinger i alt fra serier til litteratur (gud ske tak og lov for fromme Harry og Harmione ... !).

Aben i underbukserne
"Venskab mellem mænd og kvinder er ikke muligt. Der findes passion, fjendtlighed, tilbedelse, kærlighed, men ikke venskab," sagde forfatteren Oscar Wilde i 1800-tallet (han var godt nok selv homoseksuel, men alligevel). Der er løbet meget vand i åen siden den gode Oscar svang sin satiriske pen, og i takt med at kvinder har fået mere selvstændighed, og kønnene i dag omgås på lige fod i samfundet, er der blevet åbnet for en lang række platoniske relationer mellem mænd og kvinder. Men dermed også flere tricky gråzoner.

"I dag kan vi i højere grad se hinanden som personligheder frem for køn," siger psykolog, partner i Human Act og ekstern lektor på Aarhus Universitet Asger Neumann. Han medgiver dog, at 100 års samfundsevolution ikke sådan lige slår flere tusinde års biologisk evolution af banen. For selvom mænd og kvinder gnubber skuldre både på arbejdsmarkedet og socialt, så har vi stadig et fælles forplantningsformål dybt indkodet i dna'et. Du kan tage mennesket ud af junglen, men ikke aben ud af underbukserne. I videnskabens verden undersøges derfor, hvad vores tætte relationer egentlig styres af: evolution eller kultur? I mange år troede man, at jo mere udviklet et samfund var, og jo mere ligestillede kønnene var, jo mindre en rolle spillede evolution i forhold til, om mænd og kvinder kan finde ud af platoniske venskaber. Men det modbeviste et norsk studie så sent som i år. På Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet har forskere fundet frem til, at når det kommer til at skelne mellem venskab og seksuel interesse, så misforstår kulturelt ligestillede mænd og kvinder hinanden helt på lige fod med folk fra mindre ligestillede lande. Urinstinkt trumfer miljø. Resultatet er identisk med flere tidligere amerikanske studier og peger desuden entydigt på, at mændene er dem, der har sværest ved, at være "bare venner" med det modsatte køn.

Samme billede tog form, da undertegnede for nylig gennemførte en rask omgang hjemmestatistik på Facebook (hvilket naturligvis ikke skal tages mere videnskabeligt seriøst, end det lyder). Formålet var at lodde attituden omkring cross-sex-venskaber i mit netværk, så hver for sig spurgte jeg to grupper af hhv. 50 kvinder og 40 mænd i alderen 25 – 40 år fra København til Cape Town, om heteroseksuelle mænd og kvinder kan være venner uden seksuel lyst. Der skulle blot svares ja eller nej. 65 % af kvinderne svarede ja (adskillige rungende JA'er, med versaler og "!"), mod 53 % af mændene. Sidstnævnte var den gruppe, der knyttede flest kommentarer til deres svar, deriblandt:

"Its easy if you're not attracted to the woman. Otherwise ... not likely." (USA)

"Kæmpe nej. En mand og en kvinde der bare er venner, er lige så sandsynligt som et kærestepar, der er 100 % enige om at slå op." (København)

"No. Usually there is always one part who wants something more out of the friendship." (Singapore)

Mændene udtrykte generelt mere skepsis overfor cross-sex-venskaber, og det førnævnte norske studie understreger ligeledes, hvad den gode Harry forsøgte at indprente Sally: kvinder opfanger ikke altid, når mandlige venner er interesserede i dem seksuelt. Mændene nærer ikke nødvendigvis følelser af mere romantisk karakter eller ønsker om et decideret kæresteforhold. Men tanken om sex dukker ikke desto mindre langt hurtigere op hos mændene end blandt kvinderne. Kvinder, på den anden side, har igennem årtusinder udviklet en mere selektiv udvælgelsesradar, når der skal spottes en mage i mængden – ganske enkelt fordi sex potentielt indebærer større risici for kvinden, som kan blive gravid.

Forskning fra University of Wisconsin i 2012 erfarede endvidere (ikke overraskende), at mænd ofte tror, at deres kvindelige venner finder dem langt mere attraktive, end hvad der i virkeligheden er tilfældet.

"Kvinder har lettere ved at opretholde forhold uden erotiske interesser, for de er mere vant til intimitet på venskabeligt plan fra relationerne med deres veninder. Mænd forbinder derimod i højere grad intimitet med erotik, så for mænd kan tæthed med en kvinde hurtigt føre til seksuelle overvejelser. Der er naturen, der spiller ind her," forklarer psykolog Asger Neumann.

Reflektér – og styr lysterne
Men, men. Dermed ikke sagt, at man bare kan kaste armene i vejret og råbe "Evolutionen gjorde det!", hvis man 'kommer til' at kysse på sin gode ven efter 10 tequilashots i næste weekend. Eller at mand-kvinde-venskaber nødvendigvis er dømt til at ende med akavede situationer og knuste hjerter. Heldigvis.

"Der er jo mennesker, vi tænder på, og nogle vi ikke gør, selvom vi godt kan lide dem. Jeg tror godt, disse venskaber kan lade sig gøre. Nogle mødes over en flirt eller et kæresteforhold, der aldrig blev til noget, men som i stedet udviklede sig til et venskab. Så har man ligesom været derude, hvor det 'kunne blive til mere', og derfor er lysten udspillet," siger parterapeut Katrine Axholm.

Og også venskaber, hvor dates aldrig har været på dagsordenen, kan fungere. Det mener psykolog Asger Neumann:

"Jo længere relationen mellem mand og kvinde er, jo nemmere bliver venskabet også. Det er startfasen, der kan være svær at finde ud af for begge parter. Fasen mellem flirt og kæresteforhold er jo også ofte lang og kompliceret i dag. Særligt blandt yngre generationer, som fx kan date i måneder uden at bruge kæreste-ordet. Den slags tendenser gør det svære at definere relationerne," siger psykologen, og tilføjer:

"Ligesom med alt andet kan man få seksuelle impulser, der skal styres. Det er jo ikke sikkert, at lysten absolut behøver at blive realiseret. Vi lever i en kultur, hvor vi er blevet rigtig gode til, at reflektere over vores relationer, og hvor vi bevidst kan vælge at sætte lysten til side, hvis vi er bange for at fucke et venskab op. Det handler om modenhed: Erkend impulserne og styr dem. For de går over," forklarer Asger Neumann.

Hans ord bakkes op af studiet fra University of Wisconsin, der viste, at alder spiller en vigtig rolle i forhold til, hvor gode særligt mænd er til at 'styre lysterne': Yngre mænd, uanset om de er single eller i et forhold, er sålunde langt mere tilbøjelige til at nære seksuel interesse for deres veninder end omvendt. Men når mændene bliver ældre og kommer i faste forhold, mindskes tendensen markant. For kvinder forbliver tiltrækningsforholdet derimod uændret på tværs af alder.

Anerkend flirten
Et mand-kvinde-venskab vil altså i startfasen blive næret af en form for seksuel tiltrækning – om den så er gensidig eller envejs. Men vægter man venskabet, gælder det om at se evolutionen i øjnene og lægge låg på de hurtige impulser. For der kan være mange fordele ved at have tætte venner af det andet køn og blive klogere på livet på Mars:

"Kvinder kan nogle gange få nok af at snakke om følelser med veninderne hele tiden og bare trænge til at komme ud og lave noget. Det er mænd gode til. Omvendt føler mænd ofte, at de kan være mere sårbare overfor kvinder og dele ting, de ikke nødvendigvis kan tale med deres mandlige venner om. Begge scenarier er befriende for begge parter," siger psykolog Asger Neuman.

Et godt huskeråd er dog ifølge parterapeut Katrine Axholm:

"Er du gode venner med en mand, så skal I have fuld åbenhed og kunne tale om det, der sker imellem jer undervejs i venskabet. Er der situationer, hvor I bliver skuffede, sårede, i tvivl eller andet, skal det frem," formaner hun.

Selv når et venskab mellem mand og kvinde tilsyneladende kører på skinner, er det imidlertid ikke sikkert, at en eventuel kæreste derhjemme kan se det sjove i, at man skal ud og drikke øl/spille tennis/i biografen med en anden mand/kvinde. Partner-jalousi nævnes ofte som en af de største trusler mod cross-sex-venskaber og er i mange tilfælde med til at dæmonisere relationen som efeu for parforholdet. Måske er du endda selv en af dem (igen nævnt, alle glemt), der i et anfald af tøjlesløs jalousi har ytret følgende famøse sætning til din partner: "Hvorfor har du brug for en kvindelig/mandlig ven når du har mig? Hvad er det hun/han giver dig, som jeg ikke kan?!" (Den korte version lyder i værste fald: "Hvis du går ud med ham/hende, er forholdet slut, kammerat.").

"Som grundregel skal man ikke lade sin kæreste diktere ens vennekreds. Med mindre der er tale om venskab med en ekskæreste, i hvilket tilfælde den nye kæreste må have ret til at udtrykke sine forventninger," siger psykolog Asger Neumann.

Parterapeut Katrine Axholm anbefaler, at man får snakket ordentligt om tingene med sin partner:

"Tryghed er jo selve fundamentet i parforholdet. Og især kan nye venskaber være sværere at acceptere end dem, der allerede eksisterede, da partneren kom til," forklarer hun.

Og det er udelukkende ens eget ansvar at integrere cross-sex-venskaberne i kæresteforholdet, så partneren ikke føler sig tilsidesat.

Relationerne mellem mænd og kvinder, romantiske så vel som venskabelige, vil blive vendt og vejet, diskuteret og analyseret fra nu og til verdens ende. Men selvom videnskaben kan fremføre de første 117 biologiske grunde til, hvorfor platoniske venskaber mellem kønnene stadig er fyldt med akavede faldgrupper, så er de blevet en integreret del af livet i det 21. århundrede. Psykologer siger,"Lev med flirten." Den kan sagtens findes, uden at den behøver at definere venskabet.

Også selvom det immervæk kan kræve lidt gensidig evolutionær forståelse at pacificere aben i buksen.

LÆS OGSÅ: Se 10 grunde til, at sex er sundt

LÆS OGSÅ PÅ EUROMAN.DK: Dansk sitcoms unge stjerner fra Sjit Happens: "Vi er blevet tætte som søskende" 

LÆS OGSÅ PÅ ALTFORDAMERNE.DK: "En veninde er en kæreste, man ikke har sex med"