20-årige Lauras mor var syg af kræft, men så fik hun en idé: ”Det blev en kæmpestor succes”

Foto: Privat Laura og hendes mor, der fik konstateret brystkræft i 2019

20-årige Lauras mor var syg af kræft, men så fik hun en idé: ”Det blev en kæmpestor succes”

For to år siden fik den professionelle fodboldspiller 20-årige Laura Juul Hansens mor kræft. Her brugte hun fodbolden som et tiltrængt pusterum. Og det fik hende på en idé, der har fået så stor succes, at hun er på vej mod Ghana.

”Jeg ved jo godt, at jeg ikke kan redde verden eller give dem det her hver dag, men hvis man er syg eller fattig, så fylder negative tanker ofte rigtig meget. Jeg tror på, at én rigtig god dag kan skabe nogle minder, de kan falde tilbage på efterfølgende, når de har det svært.”

Laura Juul Hansen er 20 år gammel og spiller professionelt fodbold for klubben HB Køge.

Udover fodboldkarrieren har hun også et andet hjertebarn: Hun vil afholde verdens bedste fodbolddage for kræftsyge børn samt børn, der har haft kræft tæt inde på livet. Det har hun nemlig selv oplevet:

”Da min mor fik brystkræft, var det en meget hård tid for mig og resten af min familie. Det kom som et stort chok for os. Jeg har aldrig haft kræft tæt inde på livet før, så det hele var meget uvant for mig,” fortæller hun.

Med diagnosen kom der en omsorg fra familiens bekendte, de hidtil ikke havde oplevet. Både nære og bekendte kom forbi familien med mad, hjælp til rengøringen eller gav på anden vis udtryk for deres støtte.

”At der var så mange, der gerne ville hjælpe os gennem den svære periode, betød enormt meget. Vi værdsatte virkelig, at folk støttede så meget op om os.”

Frirum under sygdom

Udover at blive grebet af omgangskredsen fik fodbold også en afgørende rolle for hende under forløbet. Hun havde spillet fodbold siden barnsben, men under sygdommen blev boldspillet en kærkommen pause fra hverdagen:

”Jeg brugte fodbold meget, da min mor var syg. Det var et kæmpe pusterum for mig, og hver gang jeg tog til træning, kunne jeg lægge tanken om, at min mor var syg og hele kræftforløbet lidt på hylden. Det var et sted, hvor jeg bare kunne spille fodbold med mine venner på holdet og slå hovedet fra.”

Et års tid efter diagnosen blev stillet, fik familien den glædelige nyhed, at moren var kræftfri. Som bekymringerne lettede fra Lauras Juul Hansens skuldre, kunne hun mærke, at der nu var plads til, at hun selv kunne løfte lidt af læsset for andre, der stod i en svær situation.

Og hun vidste præcis, hvad hun ville gøre.

Billede 3.jpgLaura har tidligere arrangeret "Lauras Fodboldsskole" for børn. Foto: Privat

Fodboldfest for børn 

Nærliggende lå det, at hjælpen skulle involvere fodbold og børn, da den unge fodboldspiller tidligere havde været hjælpefodboldtræner og stået for at arrangere fodboldskoler. Derudover lå minderne om kræftforløbet latent i hendes hukommelse, og hun ønskede at gøre noget godt for andre, der gennemgik noget lignende.

Derfor besluttede hun, at det skulle blive til en fodbolddag for børn med kræft samt søskende til kræftsyge børn. Hun ville holde et heldagsarrangement – det skulle være det, hun kalder for ”verdens bedste fodbolddag”.

Og det kunne ikke gå for hurtigt med at få stablet det på benene, siger hun.

”Jeg vidste fra mig selv, hvordan fodbold kunne slå tankerne væk fra sygdommen, i hvert fald for et øjeblik. Det ville jeg rigtig gerne give andre muligheden for at opleve. Det krævede selvfølgelig planlægning at få stablet alt det på benene, men jeg ville holde dagen hurtigst muligt. De her børn skulle have nogle gode minder med det samme.”

Laura Juul Hansen lykkedes med at få planlagt det hele på en måned, og i oktober 2020 løb fodbolddagen af stablen. Det blev en dag med solskin og store smil blandt de 30 deltagende børn og deres forældre. 

”Det blev en kæmpestor succes. Jeg havde nok regnet med, at sygdom ville komme til at fylde meget på dagen, men det gjorde det faktisk ikke. Dagen var fyldt med kæmpestore smil og børn, der var kommet for at have det sjovt,” fortæller hun.

”Der var mange forældre, der sagde til mig, at de ikke havde set deres barn smile i lang tid, men at de havde smilet over hele hovedet til fodbolddagen. Den sætning sidder rigtig dybt i mig,” uddyber hun.

Billede 4.jpgDer blev signeret mange autografer til fodbolddagene af både kvinde - og superliga-spillere. Foto: Privat

Alle børn fortjener at spille fodbold

Børnenes glæde til fodbolddagen aktiverede noget i Laura Juul Hansen. En enkelt fodbolddag var ikke nok, og hun besluttede sig for, at hun skulle afholde mange flere.

Hun gik derfor straks i gang med at planlægge ”verdens bedste fodbolddag” for børn i Jylland, som blev afholdt her i maj.

Det hårde arbejde med at skaffe sponsorater til fodbolddagen har fået hende til at tænke over, hvordan hun kan finansiere arrangementerne fremover. Derfor har hun startet sit eget sportsmærke, Juulcph, hvor størstedelen af pengene skal gå til fremtidige fodbolddage.

Og fremover er det heller ikke kun børn i Danmark, der får glæde af den unge arrangørs ildhu. Til juni tager hun til Ghana for at arrangere syv fodbolddage for børn, der kommer fra særligt fattige områder.

”Alle børn fortjener muligheden for at spille fodbold, og jeg tager til Ghana med målet om at give dem et minde for livet,” fortæller hun.

Det drejer sig om i alt 700 ghanesiske børn, der over de syv dage skal opleve glæde og samvær. For Laura selv har fodbold haft en afgørende betydning i en svær tid, og det føles meningsfuldt for hende at dele fodboldglæden med andre.

Hun drømmer om at kunne leve af at arrangere fodbolddage fremadrettet.

”Det kan måske lyde naivt, men jeg tror på at en dag med glæde og gode oplevelser kan få afgørende betydning for børn, der har det svært. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at give flest mulige børn netop det.”

Laura Juul Hansen, 20 år

  • Professionel fodboldspiller i HB Køge
  • Du kan donere 50 kr. til @sportcreatesmemories, hvor penge går ubeskåret til fodbolddagene i Ghana. For de penge giver du et sæt fodbold tøj samt en fodbold, så børnene forsat kan spille, når dagene er afholdt.
  • Se sportstøjet på @juulcph, hvorfra du også kan bestille det

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Sygdom og Samfund