Linda blev buddhist efter et møde med Dalai Lama

Linda blev buddhist efter et møde med Dalai Lama

Linda Clod Præstholm, 33 år, opgav sin kristne opvækst og blev buddhist efter et møde med Dalai Lama i Nordindien.

"Jeg vil sige, at jeg fik en velsignelse"

Trods efternavnet skal man langt tilbage i Linda Clod Præstholms forgrenede familie for at finde en præst. Men den 33-årige IT-strategikonsulent er både døbt og konfirmeret, og som barn bad hun fadervor hver aften inden sengetid.

– Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Måske har jeg bare altid haft en form for åndelighed i mig, siger hun.

Senere forstummede aftenbønnen, og Linda Clod Præstholm blev rastløs og i opposition til al autoritet. Eller som hun selv formulerer det:

– Jeg blev meget alternativ – med streg under meget. Det var hele min indstilling til samfundet og den måde, jeg så ud på, og hvad jeg ville med mit liv, og hvad jeg troede på. Jeg troede i hvert fald ikke på familien eller karrieren som lykkebringende institution og heller ikke på uddannelsessystemet.

Rygsækrejse gav erkendelser

Efter gymnasiet rejste hun ud med rygsækken – og nåede gennem mødet med to forskellige mennesker en erkendelse, der ændrede hendes liv.

Det ene var med en ung pakistansk kvinde, hvis finger var voldsomt inficeret:

– En såkaldt læge havde forklaret hende, at hun skulle tage antibiotikakapslen og hælde pulveret ud på fingeren. Det var langt ude i stammesamfund i det nordlige Pakistan, der hvor man ville blive slået ihjel, hvis man tog hen nu, fortæller hun.

Linda Clod Præstholm rensede fingeren med linse-rensevæske – en operation, der gjorde begge kvinder klogere:

– Bare det at kunne fortælle dem, at man kan dræbe bakterier i vand ved at koge det. Det vidste de ikke. Der fik jeg en dårlig smag i munden og tænkte, "Ok, jeg kommer faktisk fra et land, hvor vi får penge for at tage en uddannelse, og havde jeg haft bare en eller anden form for uddannelse, havde jeg kunnet lære dem meget mere. Det skylder jeg måske verden".

LÆS OGSÅ: Henriette Zobel - Det var en kæmpe, kæmpe sorg

Inspireret af Dalai Lama

Men det var mødet med buddhisternes åndelige leder, Dalai Lama, i det nordlige Indien, der for alvor inspirerede hende til at tage sit liv op til revision.

– Egentlig ville jeg slet ikke med, for jeg har aldrig været tilhænger af, at man skulle gøre noget, fordi det er populært.

Alligevel stillede hun op i kø med flere tusinde andre:

– Og så stod Dalai Lama der, og man gav ham hånden og fik en velsignelsessnor. Og det gjorde et enormt indtryk på mig. Jeg fik en klump i halsen og følte mig virkelig rørt. Med den begrebsramme, jeg nu har til rådighed, vil jeg sige, at jeg fik en velsignelse.

Linda Clod Præstholm støvsugede boghandlerne for bøger om buddhisme og rejste hjem, hvor hun søgte ind på sygeplejerskolen og indrettede sig spartansk i en lille lejlighed uden møbler og i en hverdag bestående af linser.

– Jeg troede, at hvis jeg afskar mig fra alle de ting i livet, som andre går op i, så ville jeg komme ind til noget mere ægte. Men jeg var bare stikforvirret, fordi jeg havde nogle stive forestillinger om, hvordan jeg skulle leve mit liv for at være lykkelig, og så var jeg slet ikke lykkelig.

Giver ikke afkald på røde bøffer og kaffe

Hun griner ad det nu, for trods manges forestillinger er der ingen regler i buddhismen om, at man skal leve et simpelt liv på en diæt af urte-te og ris.

– Jeg elsker en stor rød bøf og skal bare ha' min kaffe. Buddhisme handler ikke om, hvad du omgiver dig med. Det handler om din indstilling til tingene.

I skarp kontrast til de idealer, Linda Clod Præstholm havde, da hun gik på sygeplejerskolen, viste hverdagen på hospitalsgangen sig at være præget af økonomiske nedskæringer.

– Jeg er sådan en idealistisk sjæl, at hvis jeg skal gå på kompromis med det, jeg har lært, så vil jeg hellere finde noget andet at lave, siger hun.

LÆS OGSÅ: Birthe Kjær - Valgte karrieren frem for børn

De indre værdier, der tæller

Derfor videreuddannede hun sig og arbejder nu som IT-strategikonsulent.

Sammen med sin mand, der også er praktiserende buddhist, bor Linda Clod Præstholm nu på Strandvejen i Hellerup præcis én kilometer fra Københavns Buddhistiske Center, som hendes lærer og inspirationskilde, lama Ole Nydahl, har startet, og hvor hun selv holder foredrag – og boede i tre år.

På bordet ligger en iPhone, og neden for vinduerne landets mest prestigefyldte postdistrikt.

– Igennem buddhismen har jeg opdaget, at det ikke betyder så meget, hvordan du ser ud, eller hvordan din værdslige tilværelse er lige nu – om du har købt ny lejlighed, om du lever med familie eller med karriere eller med en bestemt politisk holdning. Det er ikke dét, der gør dig lykkelig, eller får dig hen i en anden retning. Det er mere, hvordan du arbejder med dit sind, der gør forandringen.

Men hvorfor lige buddhisme?

– Jeg ser buddhisme som en metode til at forandre de ting i mit liv – eller inden i mig – som jeg ikke var tilfreds med. Som en værktøjskasse fuld af redskaber mere end som en religion. En anden religion kunne ikke have givet mig samme klarhed, for det er netop det, at buddhismen har forandringsaspektet i sig, man kan bruge til at udvikle dig selv.

Hun smiler ad spørgsmålet, om hun blev buddhist for at finde ro i et kaotisk liv.

– Der var i hvert fald nogle ting, jeg ikke var tilfreds nok med i mit liv. Som at blive revet med af sine følelser og ikke have kontrol over sig selv, når man bliver ked af det eller føler sig ensom. Alle siger, det må være dejlig roligt at være buddhist, men efter i 10 år at have praktiseret diamantvejsbuddhisme hver dag kan jeg sige, at det er alt andet end roligt. Det er så kraftfulde metoder, at man næsten kan sammenligne det med at gå i intensiv terapi hver eneste dag. Det er jo heller ikke roligt. Men for os er ro ikke målet. Målet er at nå den fulde erkendelse af sindet.

LÆS OGSÅ: Rikke tog springet til et helt nyt liv