mette gjerskov
SPONSORERET indhold

I 2018 gik Mette Gjerskov imod sit parti: Jeg kunne ikke se mig selv i øjnene, hvis jeg stemte for

Da hun i 2018 gik imod partilinjen og stemte imod ”burkaloven”, blev hun degraderet, men det fik hende hverken til at forlade politik eller fortryde sin handling. Det fortæller politiker Mette Gjerskov til Hendes Verden.

Af: Marie Varming og Julie Bruun Lund Foto: Claus Boesen
03. aug. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

Tilbage i 2018 satte tidligere fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister alt på ét bræt – også rollen som sit partis (Socialdemokratiet) udviklingsordfører – da hun stemte imod den omdiskuterede ”burkalov”.

For Mette Gjerskov er sådan en, der ikke altid tænker så meget over konsekvenserne af, hvad hun gør, når hun mener noget meget stærkt. Og det måtte hun tage konsekvenserne af i 2018.

Det fortæller hun i denne uges Hendes Verden. 

”Jeg fik på forhånd at vide, at det langt fra ville være karrierefremmende at stemme imod partilinjen, men jeg har også siddet længe nok i Folketinget til at vide, at man godt kan mene noget andet end partiet, hvis man føler meget for det,” fortæller Mette Gjerskov til ugebladet.

Alligevel havde Mette Gjerskov og hendes kollegaer på et gruppemøde forinden fået at vide, at ingen kunne stille sig uenige i sagen.

Men Mette Gjerskov gjorde præcis dét. Hun modsatte sig sit eget parti.

”Jeg svarede meget tydeligt, at jeg ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg stemte for,” fortæller Mette Gjerskov og fortsætter:

”Så rejste mine partikammerater sig en efter en og skældte mig ud for at være ukammeratlig. Det værste var, at jeg ikke engang måtte få ordet.”

Og derfra fik hun frataget alle sine ordførerskaber – og står nok også noteret i manges små sorte bøger rundt omkring. Men det må man tage med, mener hun. Og med tiden går det over.

En menneskeret

Mette Gjerskov havde nok ikke gjort det meget anderledes, havde det været i dag, fortæller hun til Hendes Verden. For hun står op for sine grundholdninger, og hun er af den overbevisning, at vi ikke bør regulere ethvert hjørne af menneskers liv.

”Der var først smykkeloven, hvor vi var et par stykker fra Socialdemokratiet, der ikke stemte med partilinjen. Så kom burkaloven, og der var det et spørgsmål for mig om, at vi i forvejen lovgiver alt for tæt på mennesker," siger hun.

”Skal vi så lovgive om, hvordan de skal gå klædt? Hvor ender det så? Vi skal jo ikke lave en lov, hver gang der er noget, vi ikke kan lide.” .

Læs hele interviewet med Mette Gjerskov i denne uges Hendes Verden. Her fortæller hun om sin barndom på gården i Gundsø, sin vej ind i politik – og om at blive ramt af akut sygdom, men så alligevel rejse sig sygesengen igen og om kærligheden, der aldrig rigtig har været den samme som den, hun oplevede i sit forliste ægteskab.

Anbefalet til dig