Oplev designerens Amsterdam

Foto: KARIN GRÅBÆK Oplev designerens Amsterdam

Oplev designerens Amsterdam

Midt i Amsterdams charmerende kanalgader har den svenske designer bag Rika, Ulrika Lundgren, sin butik, sit eget hotel – og sin hverdag sammen med sin familie. Her får du Ulrika Lundgrens bedste insidertip til den lille storby.

New York, London eller Paris. Internationale modefolk har det med at flokkes om de tre metropoler. Men den svenske designer Ulrika Lundgren er ikke som de andre og har valgt Amsterdam som sin base. Det simple forklaring er, at hun faktisk boede her, inden hun blev designer og grundlagde sit firma Rika. Men sidenhen er det også blevet et helt bevidst valg.

For snart 20 år siden kom hun til byen sammen med manden Janne, der skulle stå for Levi's europæiske kontor. Kontrakten lød på et år. Hun var på det tidspunkt stewardesse, og da manden spurgte, om hun ikke havde lyst til at prøve noget andet, kom hendes kreative åre op til overfladen, og hun valgte en kunstuddannelse på tre år.
Så det ene år tog det andet. De fik barn og blev mere og mere glade for at bo i Amsterdam. Og en søn mere kom på banen.

– Det har bare på alle måder vist sig at være en perfekt base. Jeg kommer meget til de andre storbyer, men har en mere afslappet hverdag her. Det er en lille og overskuelig storby, og det er en god by at have børn i, fortæller hun, mens hun spejder efter den yngste søn, som lufter hund for en nabo og er på vej over broen for at hente kaffe på cafeen på hjørnet overfor.

Stemningen ved kanalerne her i Oude Spiegelstraat, som er en del af de berømte ni små gader mellem Prinsengracht og Herrengracht, er super hyggelig. Her er den der cool "landsbyagtige" stemning, som også kendetegner Greenwich Village og East Village i New York.

– Det er en god grund til, at du får newyorker-associationer, for New York blev jo blandt andet grundlagt af hollændere. Hele mit liv her har en meget afslappet rutine, hvor jeg er utrolig loyal over for mine lokale butikker. Ligesom i gamle dage, hvor min bedstemor hjemme i Sverige købte alting i særlige specialbutikker og ikke kunne drømme om at bruge andre, siger Ulrika Lundgren, der har alt, hvad hun behøver af lækre spisesteder, hyggelige cafeer, barer og museer, inden for cykelafstand.Naturligvis cykler hun. Uden hjelm. For det gør man bare i byen, hvor cyklister er konger.

Og når nattelivet trækker, tager det kun en time med fly til London, og Paris ligger også lige rundt om hjørnet, som hun siger.

Designet
Efter tre år på kunstskole begyndte Ulrika Lundgren at style boliger til magasiner. Hendes reportager var et fornyende miks af interiør og mennesker. Så allerede dengang kunne man se en tendens, der er kendetegnende for alt, hvad hun siden har designet og skabt. Hun gør alt på sin måde, og vil hellere have et mindre firma og bevare størst mulig personlig og kreativ frihed.

Lundgren kunne have fortsat i mange år med at være stilistisk globetrotter og arbejde for prestigefulde magasiner som Casa Vogue og ELLE Decoration. Men hun havde udviklet en meget stærk stilsans og begyndte inspireret af sin mormor at skabe ting. Hendes stylist- og modevenner faldt for en taske, som hun havde lavet til sig selv, og hun blev overtalt til at lave 20 mere hos en sadelmager i Spanien.
Kanvastasken med læderstjernerne blev et stort hit og startskuddet til hendes eget firma.

Kendte kvinder som Alexa Chung, Scarlett Johansson og Kate Moss flashede tasken, og stjernen er i dag det stærke varemærke, som titter frem på alt fra tørklæder til nøglerne til hendes minihotel.

Rika bliver forhandlet i lækre butikker rundt om i verden. Fra Nué i København til Matches i London. Men hendes kollektion er stadigvæk lille og består af nogle klassiske favoritter som biker læderjakker og pencil skirts. Et typisk miks, der vidner om, at designeren har en stor forkærlighed for det lidt rå rock'n'roll blandet med det typisk franske, feminine touch.

Ulrika Lundgren designer tøj til voksne kvinder. Tøj, hun selv elsker at gå i. Men først og fremmest designer hun til kvinder med stærk trang til at være sig selv. Akkurat ligesom hendes eget firma er drevet af en kompromisløs passion, hvor hun ikke bare har investeret tid og penge, men også sin egen kreative integritet i alt.

– Alt, hvad jeg laver, er drevet af min egen lyst og stil. Jeg behøver ikke gå på kompromis. Jeg er uafhængig, og jeg nyder at lave projekter med cool mennesker, som har det på samme måde, siger designeren, der blandt andet har samarbejdet med danske Helena Christensen flere gange.


HUSET MED STJERNEN
På hjørnet over for Rikas butik i de små kanalgader lå engang et galleri. Men ejeren, en ældre mand, brugte kun den smukke ejendom til opbevaring. Da Lundgren spottede en lille stjerne på ruden, vidste hun, at det måtte være meningen, at hun skulle bruge det hus til noget.

Bevæbnet med tålmodighed gik hun i gang med at jagte ejeren, som stort set aldrig var der. Det lykkedes, og han gik med til at sælge.

Med næse for tidens trend skabte hun det lille personlige hotel Maison Rika med kun to værelser, som hun har indrettet med varme farver og kunst.

Fra sengene er der direkte udsigt over de historiske kanaler, og rejsende som gerne vil føle sig som en lokal eller en del af hendes venneskare får en helt anderledes hoteloplevelse her. I stueetagen har hun indrettet endnu en lille butik, hvor hun sælger tøj, læderhårbånd med stjerner, smykker og newyorkeren John Dorians populære insektplatter.

Lokalet bliver også indimellem ryddet til en event eller en middag for musikere, modefolk og andre kreative.

Rikaint.com

LÆS OGSÅ: Ferie i Jaipur: Kaotisk, smukt og fredfyldt

HENDES EGET MAGASIN
RikaMagazine oser af kvinder med power og er et godt eksempel på, hvordan Ulrika Lundgren i højere grad stiler efter stor kreativ tilfredsstillelse end kommerciel succes. Selv om vi taler om et brand magasin, er det et af de mest cool på markedet. Sammen med art director Jacob Wildschiodtz skaber hun to gange om året et magasin, som hylder kunstneriske kvinder.

– Jeg arbejder med nogle af de mest interessante fotografer og giver dem frie hænder til at udtrykke sig. Der er ikke noget krav om, at de skal vise mit design i reportagerne. For mig handler det mere om at skabe et magasin, som er en forlængelse af alt det, Rika står for, siger Ulrika Lundgren.

Filosofien i magasinet er ligesom i alt andet, hun laver, at omgive sig med inspirerende mennesker, ikke mindst stærke kvinder, som hun selv beundrer. Lige fra Yoko Ono til Bianca Jagger. Hun har også indledt et samarbejde med den legendariske fotograf Rose Hartman, som en dag kom og spurgte efter Lundgren.

– Det var hende, der fotograferede Bianca Jagger, da hun red ind på Studio 54 (legendarisk natklub i New York, red.) på en hvid hest. Jeg var meget beæret over, at hun ville arbejde for mig.

ULRIKAS BEDSTE INSIDERTIPS
Kom med til designerens personlige yndlingsadresser i Amsterdam.

Rustik café
En af mine gode lokale cafeer er Odettes Buffet på Prinsengracht. Den har den samme afslappede og rustikke fornemmelse som Rose Bakery i Paris og London.
Buffet-amsterdam.nl


Hvis jeg selv havde en restaurant...
...så den ud som Restaurant Balthazar Keuken, der er lille, personlig og meget charmerende. Menuen skifter hver dag, og man får store tallerkener, så man kan sidde og dele. Jeg får altid mad herfra, når vi laver events, og det er den, jeg anbefaler til mine gæster.
Balthazarskeuken.nl


Den som altid har været her
Caffè Toscanini har ligget her i snart 30 år og er meget oldschool. Her spiser jeg ofte fisk og grillede grøntsager, pasta vongole med masser af hvidløg og persille. Stor fokus på økologi er også et plus.
Restauranttoscanini.nl

Den gode på hjørnet
En fin café på et hjørne ved kanalerne er Winkel. Her skal man smage deres gode, hjemmelavede æblekage. Det er ret stort i Holland.
Winkel43.nl

Cool cocktails
Skal det være lidt trendy og happening, er BoCing og søsterrestauranten Leon Noir gode. Køkkenet er godt, drinks er i top og stemningen hip.
Bo5.nl

Lionnoir.nl

Det økologiske marked
Det økologiske marked på Noordermarkt lørdag morgen er en af mine faste rutiner. Det ligger i den gamle bydel Joordan, ikke så langt fra hvor jeg bor, og her handler jeg. Her er en masse gode økologiske grøntsager, men også andre ting. Blandt andet har jeg fundet krystalkranier til min samling af skulls. Nu har jeg efterhånden så mange, at jeg ikke rigtig gider samle mere.


Vilde blomster i byen
Holland er ikke kun berømte solsikker (Van Gogh, red.). Min absolutte favorit blomsterbutik er Pompon. De laver de mest fantastiske buketter på en meget naturlig måde og kan f.eks. sagtens finde på at bruge vilde blomster i butikken. De sælger også fine vaser.
Pompon.nl

Bøger om kunst
Atheneum er en helt utrolig god boghandel, som faktisk er delt i to. Den ene del er fyldt med magasiner. Og de har mange gode bøger om foto og kunst.
Athenaeum.nl

Venindeforkælelse
Hvis man er på venindetur til Amsterdam, kan jeg klart anbefale den lille søde beauty salon Soap. De bruger blandt andet Dermalogica-produkter og tilbyder også kortere ansigtsbehandlinger og manicure.

Eksklusiv mode
Jeg shopper egentlig ikke så meget mode i Amsterdam, men der er et godt udvalg. Van Ravenstein har gode mærker lige fra Givenchy til Dries Van Noten.
Van-ravenstein.nl

Kult i supermarkedet
SPRMRKT er en livsstilsbutik med lækker avantgarde mode indrettet i et gammelt supermarked. Deraf navnet.
Sprmrkt.nl

Min egen...
...Rika Boutique bliver jeg naturligvis også nødt til at nævne. Her sælger jeg ud over eget design også Alexander Wang.
Rikaint.com

Byens bedste sko
Paul Warmer er en af byens bedste skobutikker. Ud over mærker som Yves Saint Laurent, Christian Dior, D-squared, Azzedine Alaïa og Balenciaga har de også deres egen kollektion.
Paulwarmer.com


LÆS OGSÅ: Oplev Libanons hovedstad Beirut

Ulrika Lundgren

Svenskfødt designer med base i Amsterdam, hvor hun bor med sin – ligeledes svenske - mand og deres to børn. Grundlagde mærket Rika i 2005 efter at have arbejdet som stylist for indretningsblade som Casa Vogue og Elle Decoration.
Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide

610x200_woordy_knap2.jpeg