Sådan finder du de rigtige hovedtelefoner
God musik i ørene og vind i håret. Forårsvejret og de lyse aftener inspirerer til udflugter og motion i det fri, men hvordan sikrer du dig, at lyden i øregangene er helt i top, når du er på farten? ALT for damerne har spurgt radiovært Anders Høeg Nissen fra Harddisken på P1 til råds.
Ifølge Anders Høeg Nissen er de hovedtelefoner, der følger med, når du køber en iPod eller en anden mp3-afspiller ikke de dårligste i verden, men der findes bedre alternativer på markedet.
− Det er synd at investere i en musikafspiller, hvad enten det er en dedikeret mp3-maskine eller en mobiltelefon, og så ikke lige få det ekstra ud af musikken med et nyt sæt hovedtelefoner. Det kan dog godt være lidt af en jungle, siger radioværten.
For at gøre det lidt nemmere for dig at finde vej i hi-fi-junglen, har vi bedt Anders Høeg Nissen om at give et par råd om præcis, hvad du skal kigge, og ikke mindst lytte, efter, når du skal udvælge dig dit næste sæt hovedtelefoner.
1# Hvilken type skal du vælge?
Først og fremmest skal du overveje, hvilken type, der passer bedst til dit behov.
− Groft sagt kan de deles op i to typer: Dem, der sidder uden på øret som en skål, og dem, der sidder inde i øret.
On-ear
− Dem, der sidder uden på øret fås også i to forskellige typer: Dem som "bare" spiller musik, og så dem, der også har indbygget støjreduktion. De sidste kan være en fordel, hvis du rejser meget, men kan til gengæld være småfarlige at bruge i trafikken.
In-ear
− Dem, der sidder inde i øret, fås også i flere udgaver. Man kan dele dem op i dem, som skal presses helt ind i øregangen, typisk med en silikone-dut for at slutte helt tæt, og så de mere almindelige, halvflade, som dem der, følger med Apple-produkter og de fleste mobiltelefoner.
Løbemusik: Det lytter Saseline til, når hun løber
− Du kan få bedre lyd for færre penge ud af de hovedtelefoner, der sidder uden på øret. Til gengæld fylder de mere, og der er en overhængende fare for, at du får telefonhår af at bruge dem i længere tid. In-ear hovedtelefonerne kan bestemt også lyde rigtig godt. Det kræver bare at de sidder helt rigtigt, og det kan godt kræve lidt øvelse - der er nogen, som synes det er lidt ubehageligt at skulle proppe ting ind i øregangen. Heldigvis følger der typisk flere forskellige størrelser silikone-dutter med, når man køber sådan et sæt. De flade, runde hovedtelefoner er efter min mening kun noget, man skal bruge indtil man får købt sig et ordentligt sæt. Og jeg gider SLET ikke begynde at tale om Bluetooth. Det er kun til taxachauffører.
2# Hvordan skal de se ud?
Dernæst skal du beslutte dig for, hvordan dine nye hovedtelefoner skal se ud. Det kan ligeledes være en jungle, men er i høj grad op til din egen smag.
− Skal der for eksempel også være mikrofon i, så de kan bruges til mobilen? Hvilken farve skal de have? Og skal det være entusiast-modeller som små industrielle kunstværker, eller de fjollede, der ligner vingummibamser eller lakridskonfekt? Og skal vi helt ned i detaljerne, så kan det også sagtens gøre en forskel i hverdagen, hvilken ledning, der sidder på: Om den er for lang og kommer til at hænge fast i alting, eller om den er for kort, så musikafspilleren for eksempel ikke kan ligge i tasken, når du har hovedtelefonerne på.
Læs også: iPod eller løbemakker? Hvad skal du vælge?
3# Hvordan skal de lyde?
Vigtigt er det selvfølgelig, at dine hovedtelefoner lyder, som de skal.
− Lyden er alfa og omega. Desværre er det sjældent, man kan få lov at prøve at et sæt in-ear hovedtelefoner, så der må man forlade sig på anmeldelser eller høre, om man kan prøve et par hos en ven eller veninde. Jeg vil anbefale, at man loader sin mp3-afspiller med noget musik, man kender godt, og prøver at lytte på nogle forskellige modeller i en butik. Skift gerne frem og tilbage mellem afspillerne. Lyt efter præsentationen af både diskant og bas, instrumenter og musik, og helst både stille sange og musik med tryk på.
4# Hvad skal de koste?
Sidst men ikke mindst er der prisen, der kan spænde fra bare 100 kroner til flere tusinde.
− Går man op i musik, skal man nok ikke meget under de 250 kroner, til gengæld er det så stort set kun fantasien der sætter grænsen opadtil. Men man burde kunne få et ganske udmærket sæt for under en tusse.
Vi har samlet et udvalg af fede og feminine hovedtelefoner. Klik videre i artiklen for at se de mange alternativer.
Høretelefoner fra aiaiai til 550 kr. Køb dem her.
Høretelefoner fra Skullcandy til ca. 300 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra Urbanears til 300 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra Shure til 3.132 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra Urbanears til 600 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra Creative til 200 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra EarPollution til 155 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra AKG til 549 kr. Køb dem
Høretelefoner fra Skullcandy til 299 kr. Køb dem
.Høretelefoner fra aiaiai til 450 kr. Køb dem
.