Sådan bryder du tabuerne

Foto: Bulls

Sådan bryder du tabuerne

En ømtålig tanke, der aldrig bliver sagt højt. Tabuerne. Nogen snakker om, at danskerne er blevet så frigjorte og oplyste, at der ikke findes flere tabuer tilbage. Men det er psykolog Camilla Holst uenig i:
- På et tidspunkt begyndte vi at tale mere om os selv og vores følelser. Men alligevel findes der stadig masser af tabuer, vi ikke snakker med nogen om af frygt for at udstille os selv, siger hun.
Det går ud over selvværdet at have usagte tabuer indeni, forklarer Camilla Holst.

- For når du først tænker, at du er underlig og uduelig inden for et særligt område, spreder tanken sig hurtigt til at gælde hele din personlighed.

“Du stiller spørgsmålstegn ved din egen kunnen og værd.
Og løsningen er simpel: Tal om det! ”

- Så vil du som regel finde ud af, at de andre ikke fordømmer dig, som du havde frygtet, siger Camilla Holst

Depression og lykkepiller

Derfor er det et tabu:

I dag skal du helst være en superkvinde, der kan klare det hele: at være i ét mig dig selv, se godt ud, tage en tjekket uddannelse og have styr på familielivet. Kvinder føler derfor ikke, de lever op til normen om at være den perfekte kvinde, hvis de skal tage anti-depressiv medicin for at fungere.

Sådan bryder du tabuet:

Fortæl det til så mange, du har lyst til. Det er oplagt at sige noget i stil med: ”Jeg har gået og haft det skidt i en periode, og så har jeg fået noget hjælp og anti-depressiv medicin. Det hjælper mig rigtig meget.”

Det er også vigtigt at fortælle folk, at de gerne må spørge til det, for så behøver din omverden ikke frygte, at det er et betændt område.

Fakta! 400.000 danskere er på antidepressiv medicin. Kilde: Lægemiddelstyrelsen.

Mistet sexlyst

Derfor er det et tabu:

De seneste fem år har der i medierne været enormt meget fokus på sex, og det har givet kvinder et forskruet billede af, hvad et almindeligt seksualliv egentlig handler om.

Sådan bryder du tabuet

Du kan starte hos veninderne og sige: ’Helt ærlig, måske er jeg ved at blive vanvittig, men jeg har bare ikke lyst tre gange om dagen. Har I det også sådan nogle gange?’ Bed dem om at være ærlige, så der ikke går tøsefnis i den, for du er sikkert ikke alene

Fakta! 20 procent af alle kvinder mangler sexlyst. Kilde: bt.dk.


Hvad er dit tabu – og tør du bryde det? Deltag i debatten nedenfor.

Fakta

Her får du psykologens bud på, hvordan du løser du typiske tabuer. Find mange flere i denne uges Alt for damerne (nr. 47/2010)
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi