Lønsamtale gode råd
SPONSORERET indhold

Sådan får du mest muligt ud af lønsamtalen

Vi giver dig de allerbedste tips og tricks til lønsamtalen, så du kan give din løn vokseværk.

Foto: iStock
29. jun. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Uanset om det er dit første job, eller du har mange års erfaring, må du aldrig undervurdere en lønsamtale. Her er de bedste tips, tricks og argumenter til den – for mange – frygtede samtale.

Vær aktiv hele året
Vent ikke med at gøre opmærksom på dig selv og dine resultater til den årlige lønsamtale. Brug hele året på at positionere dig med initiativer. Tag gerne snakken om løn på andre tidspunkter af året, hvis du har behov for det. De færreste chefer vil afvise dig.

LÆS OGSÅ: De 6 værste spørgsmål til jobsamtalen - og de bedste svar

Ingen penge i kassen
- Der er desværre ingen penge til lønstigninger i år, siger chefen, og du skyder en hvid pil efter det ønske. Men det bør du ikke, for med de gode argumenter er der altid en chance. Find ud af, hvad andre i din stilling og branche tjener, og del tallene med din chef inden samtalen.

Forståelsen
Se ledelsens generelle afslag på lønstigninger som et oplæg til diskussion. Vær forstående over for din chefs udfordringer. Det virker godt psykologisk. Spørg nysgerrigt ind til, hvorfor der ikke er penge i budgettet, og om det måske ser bedre ud om et par måneder. Sørg altid for at holde en god tone.

Tal fremtid, ikke fortid
Oprems ikke alle de ting, du har lavet. Du får ikke løn fremadrettet for noget, du allerede har leveret. Kig i krystalkuglen, og se, hvilke udfordringer virksomheden står over for, og hvordan du kan hjælpe med at løse dem.

Andet end kroner og ører
Husk, at du kan forhandle om meget andet end løn. Får du afslag, kan du fx forhandle om efteruddannelse, fri avis og telefon, en ekstra ferieuge, fleksible arbejdstider eller at gå ned i tid. Du kan også forhandle om tryghed i ansættelsen, fx ved at bede om ekstra måneder med løn i forbindelse med eventuel opsigelse.

Undgå trusler
Sæt aldrig dit job på spil under en lønforhandling. Ingen har lyst til at give noget på baggrund af en trussel. Det svarer til barnet i supermarkedet, der lægger sig ned og skriger, hvis det ikke får slik.

Hold niveauet
Husk at sørge for at bede om en lønsamtale, mens du er på barsel. Det kan faktisk være en investering for virksomheden, for mange forlader deres job i slutningen af en orlov, men med en eventuel lønregulering er risikoen mindre. Misser du en lønstigning på 1.000 kr. om måneden som 30-årig, kan det koste dig 420.000 kr. på den lange bane.

Kilde: Helene Rafn, lønforhandlingschef, DJØF.

LÆS OGSÅ: 9 råd til at klare dig godt i dit første rigtige job

LÆS OGSÅ: 10 ting jeg har lært om at være nyuddannet og arbejdsløs

LÆS OGSÅ: Drømmejobbet: Hvorfor vidste jeg ikke dette inden jeg startede!?