Opnå dine drømme

Opnå dine drømme

Sådan opnår du dine drømme

En ting er det hurtige sus, du kan få af at overvinde en frygt, gøre noget, du ikke troede, du kunne, eller opnå et længe eftertragtet mål. Men vil du for alvor leve et modigt liv, hvor du vover at gå efter dine mål og drømme i stedet for at lade det blive ved tanken, skal du have fat i et helt andet og meget mere krævende mod: hverdagsmodet.

Den bedste vej mod nye mål er at bevæge sig med bittesmå skridt. Hvis du allerede fra starten fokuserer på endemålet, har du allerede forvandlet din udviklingsproces til et projekt – et projekt der kan lykkes eller mislykkes. Og så har du allerede spændt ben for dig selv. Vores ego holder os nemlig ubevidst fra at kaste os ud i projekter, der kan føre til fiasko.

Det første skridt på vej mod at blive mere modig i hverdagen, er derfor at blive bevidst om vores ego. Ifølge Anja Vintov, ekspert i hverdagsmod og forfatter til bøgerne "Flyt dig lidt – små skridt til store forandringer" og "Kuren mod frygt", holder egoet på det, vi kender, og fortæller os, hvor meget der kan gå galt, og hvor meget vi kan miste, hvis vi rykker så meget som et komma i teksten. I stedet afholder vi os fra handling ved at anklage andre for, at vi ikke er lykkelige, eller udskyder handlingen – bare til hjemmesiden er færdig/jeg har tabt fem kilo/det helt rigtige tidspunkt kommer... Når vi eliminerer risikoen for fiasko, føler vi os sikre og succesfulde, men det er en stakket frist.

– Det grundlæggende dna i mennesket er udvikling, og når vi prøver at stoppe den, går det galt. Så bliver vi lidt småsyge. Det ultimative split sker, når du har erkendt, at der skal ske noget, men ikke har fundet en måde at handle på det. Så stiger vores frustration markant i en opadgående kurve og vi bliver ikke særligt godt selskab. Hverken for os selv eller andre.

I værste tilfælde ender det med stress eller depression at undlade at handle.

Et skridt ad gangen
– Det, der sker, når vi er bange for at miste kontrollen, er, at vi også mister evnen til at lytte til os selv og de signaler, vi hele tiden får, der fortæller os om vores behov, lyst og ambitioner. Og hvis vi ikke kan lytte, kan vi heller ikke handle. De fleste kan godt definere det første lille skridt, men derfra har vi brug for evnen til at slippe kontrollen og gå med det, der sker, uden at have regnet tingene ud på forhånd, siger Anja Vintov.

Og netop der har vi hverdagsmodet. Modet til efter det første lette skridt at tage et til og et til og et til. Hele resten af livet. En proces, der ikke nødvendigvis er let, men som med tiden bliver lettere.

Læs også: Jeanette Ottesen: Det er helt ok at prale

Mod er som en muskel, der skal trænes. 80 procent af vores handlinger er overvejende styret af frygt, og det kan føles voldsomt urovækkende at starte en proces mod et modigere liv.

– Det kan give uro og oprør i kroppen og en følelse af ensomhed, for det er utroligt utrygt at stå imellem det, der var, og det, der skal være. Men det er vigtigt at huske, at du ikke er alene. Der er tonsvis af mennesker, der går igennem den samme proces hele tiden.

Anja Vintov drømmer om, at vi bliver bedre til at tale sammen om den lille hverdagsfrygt, der alt for ofte afholder os fra at handle. Fordi vi er bange for, hvad vi risikerer – men i lige så høj grad fordi vi har en fast forestilling om alt det, de andre har, kan og synes, man bør gøre.

– Hvis vi var bedre til at tale om den frygt, vi bliver grebet af, selvom vi er helt normale mennesker, så var der mange flere ting, vi ville flytte på hurtigere. Vi går og tumler med tingene alene alt for længe, fordi vi er bange for at vise, at vi er på herrens mark – og så sker der ikke noget.

Livet er foranderligt
Den gode nyhed er, at mod avler mere mod. Og hvis du først begynder at tage små skridt bliver det lettere og lettere at fortsætte. Når du begynder at forholde dig åbent til et område i dit liv, vil det automatisk have en afsmittende effekt på alle andre områder.

– Du sætter gang i en masse tanker og refleksioner bare ved at justere på nogle små knapper. Energien ændrer sig, fordi du balancerer tingene på en ny måde.

Hvis du ikke føler, at du har selvtilliden og modet til at ændre dig liv, så prøv at se på dig selv som din bedste veninde. En du skal lave aftaler med – som du skal holde. Giv dig selv den samme respekt og opmærksomhed, som du ville give din veninde. Det er første skridt til at opbygge den indre styrke og tro på, at det kan du da sagtens klare – også selvom der kommer lidt små bump på vejen. Det giver styrke at tage hundrede procent ansvar for dit liv og for, at du lever det på den rigtige måde.

– Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Vi kommer ikke til at opleve noget i vores liv, som vi ikke kan drage læring af. Alt er trædesten til noget nyt. Livet er en proces, og det har vi svært ved at acceptere, fordi vi så gerne vil have en følelse af at være "landet". Men livet er en fleksibel størrelse, og fleksibilitet er også en del af hverdagsmodet. Måske er det, du tror, du vil, alligevel ikke det rigtige, når du når dertil, så er det bare med at komme videre. Efter at have prøvet det af og mærket efter.

Kodeordet, når det gælder hverdagsmod, er bevægelse – og du skal ikke være bange for at gå langsomt. Du skal kun være bange for at gå i stå, for det er der, det hele stagnerer, og folk bliver syge og trætte og energiforladte. Så længe vi er i bevægelse, holder vi vores sanseapparat og vores hoved i gang og vores nysgerrighed intakt.

Er det tid til at vove lidt mere?
Spørg dig selv:

• Hvor dårligt vil jeg tillade mig selv at have det, før jeg begynder at handle på det, jeg mærker?

• Hvad savner jeg i mit liv lige nu? Og hvad har jeg savnet længe?

• Hvorfor tillader jeg mig selv ikke at trives?

• Sammenligner jeg mig selv for meget med andre og det, de gør, i stedet for at mærke efter, hvad JEG ønsker?

Du ved, du tager ansvar for dit mod, når du...

...ikke skyder skylden for den situation, du befinder dig i, over på andre.

...erkender, at du kan tage 100 procent ansvar for dine tanker, handlinger og resultater – ikke kun 50 procent.

...tør gå med modstanden og lære af frygten – i stedet for at flygte fra den.

...ikke dømmer andre for deres valg og måde at håndtere livet på – men finder modet til at gøre tingene på DIN måde i DIT liv.

...mærker dine behov og grænser – og tør tale ærligt om dem. Også når der er noget på spil.

Læs også: Sådan bliver du mere seksuelt fantasifuld

Anja Vintovs 5 tip til større hverdagsmod

1: Erkend at du er bange for noget – og mærk efter. Hvilket område af dit liv halter? Og hvilken frygt kunne stå imellem der, hvor du er nu, og der, hvor du gerne vil være? Hvad er du bange for at handle på? Give slip på?

2: Se din frygt i øjnene – du kan alligevel ikke gemme dig for dig selv i længden. Hvad er årsagen til, at du ikke allerede lever det liv, der passer dig bedst? Mærk hvad frygten gør ved dig. Hvilke konsekvenser det har i dit liv, for din karriere, dit parforhold, dig?

3: Find årsagen – ikke problemet. Hvorfor er jeg bange for lige præcis det? Hvor kommer den frygt fra? Hvad kommer den ad? Er frygten reel?

4: Gå på opdagelse i dit hverdagsmod. Hvilke af de fire hjørnesten i hverdagsmodet har du brug for at dyrke og blive bedre til: ærlighed, risikovillighed, tålmodighed eller fleksibilitet?

5: Flyt dig lidt. Sig ja til dig selv. Træf en beslutning, og flyt dig. Du kan ikke vokse uden at tage nye skridt – indadtil såvel som udadtil – og du kan ikke komme videre uden at træffe beslutninger og bakke dem op med handling. At kende første skridt er det eneste, du behøver lige nu. Vejen skal nok udfolde sig for dig, hvis du slipper kontrollen og begynder at gå.

Om eksperten

Anja Vintov er foredragsholder og forfatter til den anmelderroste bestseller "Flyt dig lidt – små skridt til store forandringer" (2010), der udkommer på engelsk til efteråret, og e-bogen "Kuren mod frygt – den eneste kur du nogensinde får brug for", som du kan hente gratis på Kurenmodfrygt.dk.
Anja Vintov har fungeret som coach, underviser og udviklingskonsulent i 15 år.
Se mere på Anjavintov.com, hvor du kan downloade første kapitel af bogen "Flyt dig lidt".
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi