Sankt Hans 2021

Foto: Getty Images Det er Sankt Hans Aften onsdag den 23. juni 2021.

Sankt Hans 2021

Sankt Hans 2021: Steder, du kan se bål

Her finder du steder, du skal se bål til Sankt Hans, og der er noget for enhver smag. Så hvad end du leder efter det børnevenlige bål eller de romantiske omgivelser, er der et sted til dig.

HUSK: Du finder myndighedernes corona-retningslinjer her.

I år kan vi fejre Sankt Hans Aften onsdag den 23. juni. Hvor skal du se bål henne?

AARHUS

Sankt Hans i Tivoli Friheden

Kombiner Sankt Hans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale med Aarhus' borgmester og musikalsk underholdning fra 'Stig Rossen og Vennerne', som synger sange af Flemming Bamse Jørgensen. Koncerten vil være zoneinddelt.

Læs mere om arrangementet her.

Spejdernes bål ved Brabrand Sø

Ved stadepladsen ved Brabrand Sø er der næsten 1.000 besøgende hvert år til Sankt Hans fest. Igen i år afholdes aftenen af de lokale spejdere, der bruger indtægterne til deres forening. Der er boder, grillpølser, snobrød og båltale fra 17.30.

Sankt Hans i Johannesgården

Kirken ved Sankt Johannes Sogn lægger grund til Sankt Hans med plads til fællesskab, leg, en tale og fællessang. Det koster 25 kroner at deltage, som betales ved ankomst - med i prisen er pølser fra grillen. Det starter kl. 16 og slutter kl. 20. Tilmelding er nødvendig, læs mere her.

SE OGSÅ: Sådan laver du de bedste snobrød

KØBENHAVN

Tivoli i København

Sankthansbålet brænder på Tivoli Søen, og det vises også på storskærmene i forlystelsesparken. I år er der også masser af live-musik. Syng med, når Annethe Heick giver koncert på Plænen med Tivolis Ensemblet, nyd din mad til efterfølgende midsommerjazz - og oplev de skønne toner fra Københavns Drengekor, mens blået brænder fra kl. 21.30. 

Læs mere om arrangementet her.

Familiefest i Frederiksberg Have

Der er masser af underholdning og midsommersang, når Frederiksberg Have byder til Sank Hans. Der er tradition for børneunderholdning ved legepladsen, familiepicnic på plænen og båltale af Frederiksbergs borgmester, inden bålet tændes og sommeren synges ind. NB! Det er endnu uvist, om arrangementet gennemføres i år.

Læs mere om arrangementet her.

Amager Strandpark

Du kan også prøve at tage ud til Amager Strandpark, hvor der nogle gange er mere end blot ét Sankt Hans-bål langs stranden - dette er ikke et organiseret arrangement. Men du kan tage ud med dit eget private selskab, hvor I kan nyde havudsigt, sand under fødderne og grill-mad, mens I synger en fællessang.

PRØV OGSÅ: Bag en bålkage til sankt hans

ODENSE og AALBORG

Engen i Odense

Den hyggelige Engen i Odense danner traditionelt rammen om en hyggelig Sankt Hans aften for hele familien. Her plejer at være et stort fællesbål, lækker mad og god musik til de voksne. NB! Det er endnu uvist, om arrangementet gennemføres i år.

Læs mere om eventet her.

Musikkens Hus i Aalborg

I anledning af Sankt Hans aften kan du komme til koncert i Musikkens Hus. Oplev Søren Huss med Nordjysk Pigerkor, Klarup Pigekor og Aalborg Symfoniorkester til Sankt Hans-koncerten 2021. Efter koncerten fortsætter midsommerfesten traditionen tro på Musikkens Plads

Læs mere om eventet her.

Sankt Hans i Blokhus

Er du i det nordjyske, kan du komme til bål og koncert med bandet Tørfisk på Blokhus Torv. Grundet restriktioner er der plads til 1.000 siddende. Billetter skal bookes online og koster 75 kroner (inklusiv en gratis øl eller sodavand). Der er musik af den nordjyske musiker Jens Warmløse og bandet Tørfisk, mens båltalen holdes af borgmester Mogens Chr. Gade, hvorefter det alternative “bål” tændes kl. 21.

Læs mere om programmet her.

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

Traditionen med at tænde bål i sommernatten omkring slutningen af juni er et levn fra vores hedenske tro, da vi fejrede både sommer- og vintersolhverv. Begge dele blev pejlemærker for årets gang. Dengang var det en markering af, at vi nu gik mod mørkere tider, hvor lyset gradvist blev slugt af natten, og vi kaldte det for midsommer. Helt præcist falder sommersolhverv, som også kaldes jævndøgn, d. 21. juni. Denne dag er årets længste.

Dengang troede vi på, at dagen var særligt magisk, og at det på disse dage derfor var gunstigt at plukke urter, som havde en helbredende virkning. Men på denne dag var troldfolk og hekse også særligt aktive for at indsamle ingredienser, mente vi, så vi tændte bål for at holde dem væk, skriver Dansk Historisk Fællesråd på deres site. Men vi brændte dem ikke. Ikke endnu. Det kommer vi tilbage til.

Som du måske nu har undret dig over, er der to dage mellem midsommer og Sankt Hans, som jo ligger d. 23. juni og ikke to dage tidligere - og hvorfor nu det?

Svaret skal vi åbne Biblen for at finde. I Danmark fik Johannes Døberen, der døbte Jesus, i folkemunde helgennavnet Sankt Hans. Da vi i Danmark blev katolske kristne omkring år 1.000 blev de hedenske traditioner omkring solhverv "oversat" til kristne traditioner, og da Sankt Hans angiveligt havde fødselsdag d. 24. juni, fejrer vi Sankt Hans aften d. 23.juni – aftenen før, som vi også gør det med Jesus d. 24. december.

Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket. Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket og få brugt de i forvejen betydningsfulde markeringer til kirkens fordel. Det forklarer Kristendom.dk.

Siden blev Danmark protestantisk, men navnet fra vores katolske fortid hænger stadig ved, når vi tænder bål d. 23. juni, selvom højtiden er ikke længere anses for at være en kirkelig tradition, ligesom den heller ikke længere er en helligdag.
Afbrændingen af hekse på bålet er kommet til langt senere, og har stik imod manges formodninger ingen sammenhæng med de grusomme hekseafbrændinger fra 1500-tallet.

Traditionen med at brænde en heks på bålet er først kommet til som en Sankt Hans-tradition for lidt over 100 år siden, og stammer angiveligt fra nogle tyske indvandrere, der tog traditionen med sig fra hjemlandet, hvor man i forbindelse med andre årsfester kunne finde på at afbrænde dukker. Tidligere har vi i Danmark gjort det i forbindelse med Valborgaften, der faldt i april, men som vi ikke længere fejrer. Det skriver Nationalmuseet på deres site.

Sankt Hans er altså en herlig sammenfletning af levn fra vores fælles historie. Fra Biblen til 1900-tallets Danmark, som vi fejrer for at markere årets lyseste tid.

Kilder: Tv2, Kristeligt Dagblad, National Museet, Religion.dk, Kristendom.dk, Dansk Historisk Fællesråd.

Opdateret senest 8. juni 2021. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sankt hans, Sommer, Lister, Guide og København