Sankt Hans 2019
Det er Sankt Hans Aften søndag den 23. juni 2019.

Sankt Hans 2019

Sankt Hans 2019: Steder, du kan se bål

Her finder du steder, du skal se bål til Sankt Hans, og der er noget for enhver smag. Så hvad end du leder efter det børnvenlige bål eller de romantiske omgivelser, er der et sted til dig.

I år kan vi fejre Sankt Hans Aften søndag den 23. juni. Hvor skal du se bål henne?

AARHUS

 

Bål i Friheden

Kombiner Sankt Hans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale med Aarhus' borgmester og koncert med Michael Learns to Rock.

Læs mere om arrangementet her.

Bålfest i Universitetsparken

Ifølge Kollegianerrådet selv, er det byens største bålfest med alt hvad der dertil hører - og mere til.

Spejdernes bål ved Brabrand sø

Ved stadepladsen ved søen er der næsten 1000 besøgende hvert år til Sankt Hans. Der er tombola, snobrød og båltale fra 17.30.

Godsbanen fester

Godsbanen lægger grund til, når de fejrer Sankt Hans med bar og live musik. Hele arrangementet er gratis, og starter kl 19 med øl, vin og bobler. Derefter er der lagt op til en god fest.

SE OGSÅ: Sådan laver du de bedste snobrød

KØBENHAVN

 

Bål for børn på Bakken

For femte år i træk fejrer Bakken Sankt Hans ad to omgange. Første omgang er med fokus på de små, besøg af Pjerrot og MGP-stjerner og antænding allerede klokken 18.30. 

Læs mere om arrangementet her.

Bål i Kildesøen

Som tidligere inviterer Bakken også til bål for voksne, når flammerne blusser op midt i den hyggelige kildesø, når mørket falder på. Her kan du nyde båltaler og efterfølgende vil der være fyrværkeri. Arrangementet er gratis.

Læs mere om arrangementet her

Tivoli i København

Tivoli slår dørene op til bål og sang ved havens sø. Som det har været tilfældet de seneste par år, så bliver det til de skønne toner fra drengekoret og gæstende stjerner - i år kommer gruppen Laid Back og giver koncert på Plænen.

Læs mere om arrangementet her.

Familiefest i Frederiksberg Have

Der er masser af underholdning og midsommersang, når Frederiksberg Have byder til Sank Hans. Aftenen vil både byde på børneunderholdning ved legepladsen, familiepicnic på plænen og båltale af Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen.

Læs mere om arrangementet her.

Bryggens bålfest

Der er både noget for børn og voksne, når Bryggen sæt fut i deres flydende bål. programmet starter allerede klokken 16.30 for de små og bålet tændes klokken 21.15.

Læs mere om arrangementet her.

Amagers savanne

De vidde sletter på Amager lægger græs til det kæmpe bål, der igen i år bliver tændt i Amager Naturpark. Festen starter klokken 19 og allerede klokken 20 tændes bålet, så de små også kan være med.

Bål, band og fest på Reffen

Det nye streetfood-marked på Refshaleøen inviterer i år for første gang til stor Sankt Hans fejring. Her kan du høre musik fra coverbandet Larsens bedste. Kommer man i løbet af dagen, kan man også få fornøjelsen af kunsthåndværkermarkedet FLID. 

Læs mere om eventet her.

Sankt Hans på Toldboden

Nyd Sankt Hans Aften på Toldbodens terrasse, hvor der blandt andet vil være DJ og musik fra saxofonisten Peter Sax fra kl. 21. Du kan også spise dig mæt i deres grillmenu, drikke dig mæt i deres rabarber-cocktail eller lade ungerne hygge sig med snobrødsbagning.

Læs mere om eventet her.

PRØV OGSÅ: Bag en bålkage til sankt hans

 

ODENSE og AALBORG

 

Engen i Odense

Den hyggelige Engen i Odense danner igen i år rammer om en hyggelig Sankt Hans aften for hele familien. Mens de mindste kan se trylleshow og bage snobrød, vil der være lækker mad og god musik til de voksne.

Læs mere om eventet her.

Bålfest i Aalborg Zoo

I anledning af Sankt Hans aften, inviterer Aalborg Zoo til fejring på "savannen". Det vil være billigere end normalt at komme ind i den fine have, hvor du kan se vilde dyr og selvfølgelig et smukt bål. Årets båltaler er Julie Berthelsen, som også underholder inden.

Læs mere om eventet her.

Sankt Hans i Skagen

Det mest legendariske bål findes i Skagen på Sønderstrand ved Vippefyret, hvor flere tusind mennesker hvert år ser heksene flyve til Bloksbjerg. 

Læs mere om programmet her.

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

Traditionen med at tænde bål i sommernatten omkring slutningen af juni er et levn fra vores hedenske tro, da vi fejrede både sommer- og vintersolhverv. Begge dele blev pejlemærker for årets gang. Dengang var det en markering af, at vi nu gik mod mørkere tider, hvor lyset gradvist blev slugt af natten, og vi kaldte det for midsommer. Helt præcist falder sommersolhverv, som også kaldes jævndøgn, d. 21. juni. Denne dag er årets længste.

Dengang troede vi på, at dagen var særligt magisk, og at det på disse dage derfor var gunstigt at plukke urter, som havde en helbredende virkning. Men på denne dag var troldfolk og hekse også særligt aktive for at indsamle ingredienser, mente vi, så vi tændte bål for at holde dem væk, skriver Dansk Historisk Fællesråd på deres site. Men vi brændte dem ikke. Ikke endnu. Det kommer vi tilbage til.

Som du måske nu har undret dig over, er der to dage mellem midsommer og Sankt Hans, som jo ligger d. 23. juni og ikke to dage tidligere - og hvorfor nu det?

Svaret skal vi åbne Biblen for at finde. I Danmark fik Johannes Døberen, der døbte Jesus, i folkemunde helgennavnet Sankt Hans. Da vi i Danmark blev katolske kristne omkring år 1.000 blev de hedenske traditioner omkring solhverv "oversat" til kristne traditioner, og da Sankt Hans angiveligt havde fødselsdag d. 24. juni, fejrer vi Sankt Hans aften d. 23.juni – aftenen før, som vi også gør det med Jesus d. 24. december.

Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket. Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket og få brugt de i forvejen betydningsfulde markeringer til kirkens fordel. Det forklarer Kristendom.dk.

Siden blev Danmark protestantisk, men navnet fra vores katolske fortid hænger stadig ved, når vi tænder bål d. 23. juni, selvom højtiden er ikke længere anses for at være en kirkelig tradition, ligesom den heller ikke længere er en helligdag.
Afbrændingen af hekse på bålet er kommet til langt senere, og har stik imod manges formodninger ingen sammenhæng med de grusomme hekseafbrændinger fra 1500-tallet.

Traditionen med at brænde en heks på bålet er først kommet til som en Sankt Hans-tradition for lidt over 100 år siden, og stammer angiveligt fra nogle tyske indvandrere, der tog traditionen med sig fra hjemlandet, hvor man i forbindelse med andre årsfester kunne finde på at afbrænde dukker. Tidligere har vi i Danmark gjort det i forbindelse med Valborgaften, der faldt i april, men som vi ikke længere fejrer. Det skriver Nationalmuseet på deres site.

Sankt Hans er altså en herlig sammenfletning af levn fra vores fælles historie. Fra Biblen til 1900-tallets Danmark, som vi fejrer for at markere årets lyseste tid.

Kilder: Tv2, Kristeligt Dagblad, National Museet, Religion.dk, Kristendom.dk, Dansk Historisk Fællesråd.

Opdateret senest 17. juni 2019. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sankt hans og Sommer