Sankt Hans 2023

Foto: Getty Images Det er Sankt Hans Aften torsdag den 23. juni 2022.

Sankt Hans 2022

Sankt Hans 2022: Steder, du kan se bål

Her finder du steder, du skal se bål til Sankt Hans rundt om i landet, og der er noget for enhver smag. Så hvad end du leder efter det børnevenlige bål eller de romantiske omgivelser, er der et sted til dig.

I år kan vi fejre Sankt Hans Aften torsdag den 23. juni. Hvor skal du se bål henne?

Vi har samlet en liste med mulighederne i nogle af landets største byer, hvor du kan se bål sammen med andre, høre årets båltaler og synge midsommeren ind.

Artiklen fortsætter under videoen...

AARHUS

Shu-bi-dua-fest i Friheden

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning fra Hardinger Band, der synger bålfesten i gang og hylder Michael Bundesen med både nye og gamle Shu-bi-dua-sange.

Læs mere om arrangementet her.

Bålfest i Universitetsparken

Efter to års pause tænger Kollegianerrådet atter op for sankthansbålet i Universitetsparken, hvor de sørger for Aarhus’ bedste sankthansfest, hvis de selv skal sige det. Der vil være livemusik og alt, hvad der dertil hører – og mere til.

Læs mere om arrangementet her.

Spejdernes bål ved Brabrand sø

Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med bl.a. tombola, snobrød og båltale fra 17.30.

Læs mere om arrangementet her.

Nye sankthans-traditioner på Aarhus Ø

Som noget helt nyt vil der i år blive fejret sankthans ved Aarhus Internationale Sejlsportscenter på Aarhus Ø. Der vil være øl i hanerne og pølser på grillen, inden bålet tændes på vandet i Aarhusbugt.

Læs mere om arrangementet her.

SE OGSÅ: Sådan laver du de bedste snobrød

KØBENHAVN

Bål og lazershow på Bakken

Tag familien under armen og fejr sankthansaften på Bakken. Der vil være gratis entré og picnic i det fri. Klokken 21.30 er der fællessang med Kaya Brüel og Ole Kibsgaard og senere båltale ved Søren Brostrøm, inden Pjerrot tænder bålet og det hele kulminerer i et stort og traditionsrigt lazershow.

Læs mere om arrangementet her.

Tivoli i København

Tivoli slår dørene op til bål og sang ved havens sø. Som det har været tilfældet de seneste par år, så bliver det til de skønne toner fra Københavns Drengekor og Tivoli-Gardens lurblæsere. Arrangementet starter 21.30 og bliver uden tvivl magisk.

Læs mere om arrangementet her.

Familiefest i Frederiksberg Have

Der er masser af underholdning og midsommersang, når Frederiksberg Have byder til Sankhans. Aftenen vil både byde på børneunderholdning ved legepladsen, familiepicnic på plænen og musik med Love Shop.

Læs mere om arrangementet her.

Bryggens bålfest

Der er både noget for børn og voksne, når Bryggen sætter fut i deres flydende bål. Programmet starter klokken 17.00 med en cirkuskoncert af Teater GLiMT. Derefter følger flere koncerter, en båltale fra (biolog, børnebogsforfatter og Magtens Korridor-forsanger) Johan Olsen og fællessang, inden bålet tændes klokken 21.15.

Læs mere om arrangementet her.

Dodo sørger for fest på Reffen

Hos strandbaren Halvandet på Refshaleøen inviteres du til stor sankthansfejring, når Dodo & the Dodos kommer og giver koncert. Nyd koncerten med havudsigt, sand mellem tæerne og drinks fra baren. Arrangementet starter 19.30 og koster 340 kroner.

Køb billetter her.

Sankthansfest på Toldboden

Nyd sankthansaften på hos Seaside på Toldboden, hvor god grillmad, rigelige mængder skaldyr og rosé vil være i fokus. En DJ sørger for underholdningen, inden bålet tændes klokken 21.00. Herefter er der lagt op til fest på terrassen.

Læs mere om eventet her.

Hyld heksen på Ofelia Plads

Med astrolog og magiker Annasophia Petri ved roret inviterer Jeudan og Det Kongelige Teater til sankthans-hygge på pladsen. Aftenen byder på talks og musikindslag alt sammen for at understøtte aftenens tema ”Hyldest til heksen”. Båltalen står ’Undskyld vi Roder’-duoen for, mens Oh Land sammen med strygere fra Det Kongelige Kapel leverer Midsommervisen.

Læs mere om eventet her.

PRØV OGSÅ: Bag en bålkage til sankt hans

ODENSE og AALBORG

Engen i Odense

Den hyggelige Engen i Odense danner igen i år rammer om en hyggelig sankthansaften for hele familien. En tradition, der for at det ikke skal være løgn, har eksisteret siden 1950’erne. Der vil både være madboder, vintelt og livemusik.

Læs mere om eventet her.

Bålfest i Aalborg Zoo

I anledning af sankthansaften inviterer Aalborg Zoo til bålfejring. Aftenen står i børnenes tegn med bl.a. historiefortælling på plænen ved Skovbakken og underholdning på Zoofariscenen, inden bålet tændes klokken 18.15, og Midsommervisen synges.

Læs mere om eventet her.

Sankt Hans i Skagen

Det mest legendariske bål findes i Skagen på Sønderstrand ved Vippefyret, hvor flere tusind mennesker hvert år ser heksene flyve til Bloksbjerg. Og i år får de mange gæster fornemt besøg af H.K.H. Prinsesse Marie, som holder den officielle båltale.

Læs mere om programmet her.

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

Traditionen med at tænde bål i sommernatten omkring slutningen af juni er et levn fra vores hedenske tro, da vi fejrede både sommer- og vintersolhverv. Begge dele blev pejlemærker for årets gang. Dengang var det en markering af, at vi nu gik mod mørkere tider, hvor lyset gradvist blev slugt af natten, og vi kaldte det for midsommer. Helt præcist falder sommersolhverv, som også kaldes jævndøgn, d. 21. juni. Denne dag er årets længste.

Dengang troede vi på, at dagen var særligt magisk, og at det på disse dage derfor var gunstigt at plukke urter, som havde en helbredende virkning. Men på denne dag var troldfolk og hekse også særligt aktive for at indsamle ingredienser, mente vi, så vi tændte bål for at holde dem væk, skriver Dansk Historisk Fællesråd på deres site. Men vi brændte dem ikke. Ikke endnu. Det kommer vi tilbage til.

Som du måske nu har undret dig over, er der to dage mellem midsommer og Sankt Hans, som jo ligger d. 23. juni og ikke to dage tidligere - og hvorfor nu det?

Svaret skal vi åbne Biblen for at finde. I Danmark fik Johannes Døberen, der døbte Jesus, i folkemunde helgennavnet Sankt Hans. Da vi i Danmark blev katolske kristne omkring år 1.000 blev de hedenske traditioner omkring solhverv "oversat" til kristne traditioner, og da Sankt Hans angiveligt havde fødselsdag d. 24. juni, fejrer vi Sankt Hans aften d. 23.juni – aftenen før, som vi også gør det med Jesus d. 24. december.

Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket. Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket og få brugt de i forvejen betydningsfulde markeringer til kirkens fordel. Det forklarer Kristendom.dk.

Siden blev Danmark protestantisk, men navnet fra vores katolske fortid hænger stadig ved, når vi tænder bål d. 23. juni, selvom højtiden er ikke længere anses for at være en kirkelig tradition, ligesom den heller ikke længere er en helligdag.
Afbrændingen af hekse på bålet er kommet til langt senere, og har stik imod manges formodninger ingen sammenhæng med de grusomme hekseafbrændinger fra 1500-tallet.

Traditionen med at brænde en heks på bålet er først kommet til som en Sankt Hans-tradition for lidt over 100 år siden, og stammer angiveligt fra nogle tyske indvandrere, der tog traditionen med sig fra hjemlandet, hvor man i forbindelse med andre årsfester kunne finde på at afbrænde dukker. Tidligere har vi i Danmark gjort det i forbindelse med Valborgaften, der faldt i april, men som vi ikke længere fejrer. Det skriver Nationalmuseet på deres site.

Sankt Hans er altså en herlig sammenfletning af levn fra vores fælles historie. Fra Biblen til 1900-tallets Danmark, som vi fejrer for at markere årets lyseste tid.

Kilder: Tv2, Kristeligt Dagblad, National Museet, Religion.dk, Kristendom.dk, Dansk Historisk Fællesråd.

Opdateret den 17. juni 2022. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sankt Hans, Sommer, Lister, Guide og København

610x200_woordy_knap2.jpeg