Sankt Hans 2018
ALT.dk

Sankt Hans 2018

Sankt Hans 2018: Steder, du kan se bål

Her finder du steder, du skal se bål til Sankt Hans, og der er noget for enhver smag. Så hvad end du leder efter det børnvenlige bål eller de romantiske omgivelser, er der et sted til dig.

Af Mi Skjold Brix 11.apr.2018 Livsstil

AARHUS

 

Bål i Friheden

Kombiner Sankt Hans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale med Aarhus' borgmester og koncert med Rasmus Bjerg, der hylder den folkekære sanger John Mogensen

Læs mere om arrangementet her.

Bålfest i Universitetsparken

Ifølge Kollegianerrådet selv, er det byens største bålfest med alt hvad der dertil hører - og mere til.

Info om arrangementet kommer snart.

Aarhus Central Food Marked

Aarhus Central Food Marked er blevet en klassiker på kort tid, og naturligvis udnytter de også, at Sankt Hans falder på en lørdag i år og disker på med helstegt pattegris og bobler på Sankt Knuds Torv.

Læs mere om arrangementet her

Godsbanen fester

Godsbanen lægger grund til, når de fejrer Sankt Hans med bar og live musik. Hele arrangementet er gratis, og starter kl 18 med øl, vin og bobler. Derefter er der lagt op til en god fest.

Mere info om arrangementet følger.

KØBENHAVN

 

Bål for børn på Bakken

For fjerde år i træk fejrer Bakken Sankt Hans ad to omgange. Første omgang er med fokus på de små, båltale af Pjerrot og antænding allerede klokken 18.30. 

Læs mere om arrangementet her.

Bål i Kildesøen

Som tidligere inviterer Bakken også til bål for voksne, når flammerne blusser op midt i den hyggelige kildesø, når mørket falder på. Her kan du nyde båltaler og efterfølgende vil der være fyrværkeri. Arrangementet er gratis.

Læs mere om arrangementet her

Tivoli i København

Traditionen tro slår Tivoli dørene op til bål og sang i den prætige have. Som det har været tilfældet de seneste par år, så bliver det til de skønne toner fra drengekoret og gæstende stjerner - i år kommer den danske cellist Andreas Brantelid.

Læs mere om arrangementet her.

Enhedslisten i Enghaveparken

Det er en tradition at partiets gruppe på Vesterbro brænder heksen af i den lille park for enden af Istedgade. Igen i år er der lagt op til familiefest med hoppeborg, snobrød og vand i soppebassinet.

Læs mere om arrangementet her

Midsommerfest på Blågårdsplads

Det er både for børn og voksne, når nogle af caféerne og organisationerne, der holder til på Blågårdsgade inviterer til Sankt Hans. Der er både snobrødsbagning og DJ.

Info om arrangementet følger.

Familiefest i Kildevældsparken

På Østerbro bliver der budt op til bål på et tidspunkt, hvor de små også kan nå at være med. Så hvis du vil gøre Sankt Hans til en familiebegivenhed, der er for både voksne og børn, er denne event et godt bud.

Info om eventet følger.  

Bål på vandet i kanalen

Hos Kayak Bar, der ligger ud til kanalen, kan du se bål på vandet og nyde mad fra grillen. Der er gratis entre.

Info om eventet følger.

Bryggens bålfest

Der er både noget for børn og voksne, når Bryggen sæt fut i deres flydende bål. programmet starter allerede klokken 16.30 for de små og bålet tændes klokken 21.15.

Info om eventet følger.

Amagers savanne

De vidde sletter på Amager ligger græs til det kæmpe bål, der igen i år bliver tændt i Amager Naturpark. Festen starter klokken 19 og allerede klokken 20 tændes bålet, så de små også kan være med. 

Info om eventet følger.

Grill og loungemusik på Docken

Ud over at lokke med et kæmpe bål, så lokker Docken også med grillbuffet og kølige drinks. Buffeten koster 235 at gå ombord i og efter bålet bliver tændt klokken 21 spiller de op til hygge med loungemusik.

Info om eventet følger.

TRADITONELLE:

 

Sankt Hans i Skagen

Det mest legendariske bål findes i Skagen på Sønderstrand ved Vippefyret, hvor flere tusind mennesker hvert år ser heksene flyve til Bloksbjerg. 

Læs mere om programmet her.

Valdemars Slot

Vil du nyde en opgraderet fejring af sommerens peak, så tag til Valdemars Slot og fejr Sankt Hans med en, du har kær. Aftenen står på rundvisning og tre-retters menu. 

Læs mere på stedets Facebook. 

 

Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?

Traditionen med at tænde bål i sommernatten omkring slutningen af juni er et levn fra vores hedenske tro, da vi fejrede både sommer- og vintersolhverv. Begge dele blev pejlemærker for årets gang. Dengang var det en markering af, at vi nu gik mod mørkere tider, hvor lyset gradvist blev slugt af natten, og vi kaldte det for midsommer. Helt præcist falder sommersolhverv, som også kaldes jævndøgn, d. 21. juni. Denne dag er årets længste.

Dengang troede vi på, at dagen var særligt magisk, og at det på disse dage derfor var gunstigt at plukke urter, som havde en helbredende virkning. Men på denne dag var troldfolk og hekse også særligt aktive for at indsamle ingredienser, mente vi, så vi tændte bål for at holde dem væk, skriver Dansk Historisk Fællesråd på deres site. Men vi brændte dem ikke. Ikke endnu. Det kommer vi tilbage til.

Som du måske nu har undret dig over, er der to dage mellem midsommer og Sankt Hans, som jo ligger d. 23. juni og ikke to dage tidligere - og hvorfor nu det?

Svaret skal vi åbne Biblen for at finde. I Danmark fik Johannes Døberen, der døbte Jesus, i folkemunde helgennavnet Sankt Hans. Da vi i Danmark blev katolske kristne omkring år 1.000 blev de hedenske traditioner omkring solhverv "oversat" til kristne traditioner, og da Sankt Hans angiveligt havde fødselsdag d. 24. juni, fejrer vi Sankt Hans aften d. 23.juni – aftenen før, som vi også gør det med Jesus d. 24. december.

Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket. Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket og få brugt de i forvejen betydningsfulde markeringer til kirkens fordel. Det forklarer Kristendom.dk.

Siden blev Danmark protestantisk, men navnet fra vores katolske fortid hænger stadig ved, når vi tænder bål d. 23. juni, selvom højtiden er ikke længere anses for at være en kirkelig tradition, ligesom den heller ikke længere er en helligdag.
Afbrændingen af hekse på bålet er kommet til langt senere, og har stik imod manges formodninger ingen sammenhæng med de grusomme hekseafbrændinger fra 1500-tallet.

Traditionen med at brænde en heks på bålet er først kommet til som en Sankt Hans-tradition for lidt over 100 år siden, og stammer angiveligt fra nogle tyske indvandrere, der tog traditionen med sig fra hjemlandet, hvor man i forbindelse med andre årsfester kunne finde på at afbrænde dukker. Tidligere har vi i Danmark gjort det i forbindelse med Valborgaften, der faldt i april, men som vi ikke længere fejrer. Det skriver Nationalmuseet på deres site.

Sankt Hans er altså en herlig sammenfletning af levn fra vores fælles historie. Fra Biblen til 1900-tallets Danmark, som vi fejrer for at markere årets lyseste tid.

Kilder: Tv2, Kristeligt Dagblad, National Museet, Religion.dk, Kristendom.dk, Dansk Historisk Fællesråd.

LÆS OGSÅ: Lækker Sankt Hans-menu til din picnickurv 

LÆS OGSÅ: Sådan laver du din egen bålheks

LÆS OGSÅ: Lækker pizza til Sankt Hans aften


Henter...