Tag på ferie i Sydfrankrig
SPONSORERET indhold

Gourmet i Frankrig: Vin, mad, spa - og masser af kastanjer

Overnat på en vingård, hvor du har været med til at høste druerne. Forkæl dig selv med en treretters menu, hvor kastanjer spiller hovedrollen, og slå mave i en terapeutisk naturkilde. I Ardèche i Sydfrankrig kommer du tæt på de lokale – og på den lækreste mad, vin og spa. 

Af:: Parastou Booyash Foto: Parastou Booyash
08. jul. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Kan du huske den scene i filmklassikeren "Forrest Gump", hvor Bubba forklarer, hvor mange forskellige retter man kan lave med rejer? Bubba ville nok mangle ord, hvis han så, hvor mange forskellige ting, de lokale fra Ardèche kan lave med kastanjer: Kastanjeøl, kastanjelikør, kastanjeis, kastanjemel, kastanjekager, kastanjetærte, kastanjecreme, kastanjepasta, kastanjeris, kastanjemarmelade, kastanjeost, kastanjefløde, kastanjehonning.

Kastanjerne nydes stegte, flamberede, flydende, kogte, ristede og kolde. Hvert hjem og restaurant har sin måde at tilberede kastanjerne på, og smagsoplevelserne er altid forskellige, fordi der findes hele 65 forskellige slags kastanjer i Ardèche. Regionen står for 50 procent af Frankrigs kastanjeproduktion spredt på 600 hektar kastanjemarker.

En af de lokales favoritkastanjeretter er marron glacé – sirupsglaserede kastanjer, som tilberedes med kun de allerbedste kastanjer. Sukker sprayes på, mens kastanjerne stadig er på grillen, og får tid til at trænge helt ind i kastanjerne, før de tørres i ovnen på få sekunder. Og voilá, så er der lækkerier til den søde tand.

Lokale madambassadører
Området byder på mange andre specialiteter end kastanjer. Og det bliver ikke mere lokalt forankret end på de 24 Bistrots de Pays-restauranter, der har dedikeret sig til at bruge lokale råvarer fra gulerødder og timian til oste og honning. Bistrots de Pays-restauranterne sørger også for at sprede Ardèche-kulturen ved f.eks. at lade lokale musiknavne optræde live, mens du spiser.
En af restauranterne er Le Bec Figue i den fortryllende middelalder-landsby Labeaume. Her følger ejeren Pierre Rigaud helt bogstaveligt sin mors opskrifter. Det er nemlig mor selv, der står i køkkenet og blandt andet tilbereder lækkert, mørt oksekød fra fritgående køer, der græsser på vulkansk jord. Hun laver også saftige calliettes, typiske Ardèche-kødboller, der er så store, at man kun kan spise én. Restaurantens speciale er charcuteri-tallerkenen med linser, varm grøntsagspuré, tærte, skinker og diverse oste. Der serveres lokal vin, men du er også velkommen til at åbne din egen vinflaske, mens du nyder den idylliske udsigt over vinmarker, kirsebærtræer og Labeaume-floden.

Place de l'Eglise, Bistrotdepays.com


Vinbonde i Saint-Péray

Michelin-restauranter

Michelin-guiden har fået øjnene op for en lang række Ardèche-restauranter. Her er nogle af begrundelserne for nogle af dem:

- Le Vivarais: Har fine gastronomiske takter. For eksempel den blå hummer og citronkagen med appelsincreme. Menu fra 34 euro. Hotel-helvie.com

- Régis et Jacques Marcon: Her går kokkene selv ud og plukker råvarer – for eksempel svampe. Menu fra 120 euro. Regismarcon.fr

- Pic: Stræber altid efter perfektion, både når det kommer til råvarer og anretning. Frokostmenu 90 euro. Anne-sophie-pic.com

- Michel Chabran: Traditionel restaurant, der værner om de gamle opskrifter og lokale vine. Menu fra 39 euro. Michelchabran.fr

LÆS OGSÅ: Tag på praradisferie for luksushippier i Mexico


Den smagsløse kok, en af hans vin-leverandører og konen Madeleine, der (heldigvis) også er kok.

Ægte madkærlighed

I landsbyen Saint-Montan driver det livlige par Madeleine og Michel Dorier Le p'tit bistrot med ægte kærlighed til mad. Hvis dit franske ikke rækker, kan du sagtens lokke opskrifter ud af parret på engelsk. De er begge kokke, men for nogle år siden mistede Michel sin smags- og lugtesans. Dog husker han stadig, hvordan tingene smagte, så hans mad smager lige så godt som den, hans kone laver. Hun hvisker dog undertegnende i øret, at hun altid lige smager hans retter for at dobbelttjekke, inden maden kommer ud til gæsterne.

Parret samarbejder med lokale vinproducenter, og alle vine er derfor fra Ardèche. På deres restaurant kan man også nyde koncerter eller blande sig i debatten, når de en gang om ugen giver mikrofonen til dem, der har noget på hjerte.
Leptitbistrot.com


Naturspaen hos Les Ranchisses

Naturspa og forkælelse

Ardèche er meget andet end mad. F.eks. naturkilder med terapeutiske virkninger og spa-resorter med skønhedsbehandlinger baseret på vand fra kilderne.
- Vals-les-Bains, Thermesdevals.com
- Neyrac-les-Bains and the Natural Spa, Thermesdeneyrac.com
- St-Laurent-les-Bains, Saint-laurent-les-bains.fr

Hvis du mere er til et udendørs-spa med udsigt til de frodige, grønne bjerge, er spaen på luksuscampingpladsen Les Ranchisses et godt bud. Den har desuden et udmærket indendørs spa-område, hvor børn ikke har adgang. Lesranchisses.fr

Romantisk spa-ophold hos lokale
Frankrigs svar på Bed&Breakfast-konceptet hedder Chambres d'hôtes, hvor du får fornemmelsen af at bo hjemme hos nogen. Ejeren er nemlig typisk en fransk familie, der bor på hotellet og disker op med både god mad, vin og varm stemning – og hvis du er rigtig heldig: spa og wellness i romantiske, franske omgivelser. De familiedrevne hoteller får virkelig de besøgende til at føle sig hjemme, og Chambres d'hôtes er en hel fantastisk måde at komme tæt på de lokale og samtidig blive forkælet. Prøv for eksempel:

Château Clément i Vals-les-Bains, Chateauclement.com
Domaine du Fayet i Sanilhac, near Largentière, Fayetardeche.com
Le Moulinage i St-Thomé, Le-moulinage.com
Domaine de la Manse i Villeneuve-de-Berg, Lamanse.com
La Chastanha i St-Symphorien de Mahun, Chastanha.com
Le Mas de Chantressac i St-Alban-Auriolles, Chantressac.com


Udsigten fra værelset på vingården Domaine Notre Dame de Cousignac.

Overnat på en vingård
Charmerende vingårde ligger i Ardèche med få kilometers mellemrum, og nogle af dem inviterer nysgerrige sjæle ind til ægte vingårdsophold. Er du heldig og hurtigt ude, kan du også finde nogle vingårde, hvor man kan være med til at høste druerne.
På vingården

Domaine Notre Dame de Cousignac bliver du en del af den store familie fra første håndtryk. Familien består af Raphael Pommier og hans amerikanske kone, Rachel, deres fem børn og Raphaels bedsteforældre. Gården fra 1780 har været i familiens eje i syv generationer, og det er farmoren, der laver morgenmad, som I nyder i deres private køkken. Hele familien er med i vinproduktionen, og hvis du selv vil give en hånd med, kræver det, at du er en natteravn. Raphael Pommier høster nemlig kun om natten, hvor sulfitindholdet i druerne er lavt.
Priser pr. dobbeltværelse begynder på ca. 50 euro inklusive morgenmad.

Quartier Cousignac, 07700 Bourg-Saint-Andéol, +33 (0) 4 75 54 61 41

ALT for damerne var inviteret til Ardèche af Frankrigs Turistråd og Ardeche-guide.com


LÆS OGSÅ: Lad op med aktiv venindetur til Marrakech