Vibeke Dorph

Foto: Klaus Rudbæk Der er kun én, der kan redde en alkoholiker, og det er alkoholikeren selv. Det mener Vibeke Dorph, Hjemmets brevkasseredaktør, der mener, at den eneste hjælp, man som pårørende kan yde, er at holde sig væk.

”Man kan ikke hjælpe en alkoholiker, der drikker”

Skal man hjælpe en med et alkoholmisbrug eller lukke ned for al kontakt? Det dilemma tager Hjemmets brevkasseredaktør, Vibeke Dorph, fat i sammen med ALT.dk's livsstilsredaktør, Sara Wilkins, i denne uges afsnit af Vibekes Brevkasse. Lyt til podcasten på appen Talk Town.

Hvad stiller man op med en far, der drikker? Skal man tage flasken fra ham eller cutte kontakten fuldstændig?

I det tredje afsnit af podcasten Vibekes Brevkasse tager Hjemmets mangeårige brevkasseredaktør, Vibeke Dorph, og ALT.dk’s livsstilsredaktør, Sara Wilkins, fat i alkoholisme, og hvordan man som pårørende bedst muligt forholder sig til det.

Læs også: Utroskab: Er lidt kyssen ved siden af ikke ok?

Det sker med udgangspunkt i et dilemma fra en 37-årig kvinde, hvis far har været fraværende i stort set hele hendes liv på grund af alkohol, og nu er begyndt at vise interesse, efter han og hans kæreste er gået fra hinanden. Han ringer og skriver ofte, og spørgsmålet er, hvorvidt kvinden skal genoptage kontakten til sin ellers uopmærksomme far eller ignorere ham?

Ifølge Hjemmets brevkasseredaktør er der kun én ting at gøre i en sådan situation – og det er at lukke ned for kontakten til ham.

”Hun skal selvfølgelig ikke genoptage kontakten med den far, som aldrig nogensinde har vist hende nogen form for interesse, men som lige nu har brug for en, han kan læsse af på. Hvis jeg var hende, ville jeg skrive en sms til ham eller fortælle ham, når han er nogenlunde ædru, at han ikke skal kontakte hende,” siger Vibeke Dorph.

”Jeg har også haft pårørende, som har haft alkoholproblemer, og det, man tit oplever, er, at man så gerne vil hjælpe. Og det skønne ved alkoholikere er, at de har så meget, man kan hjælpe dem med. Enten fordi de er blevet uvenner med en kollega eller mangler penge. Men ulempen er, at de præcis ringer med de samme problemer ugen efter. De løser aldrig deres problemer, fordi de er alkoholikere, og de er dybest set kun interesseret i at drikke,” siger hun.

For Sara Wilkins, ALT.dk’s livsstilsredaktør, ville det være svært, siger hun, ikke at ”smide alt, hvad man har i hænderne” for at hjælpe sine forældre.

”Jeg ville få lyst til at sige: 'Nu skal vi have dig på rette spor'."

Men det er ikke den bedste løsning, lyder det fra Vibeke Dorph.

”Nu siger du, fordi ”vi skal have dig på rette spor”. Det er jo alkoholikeren selv, der åbner vinen eller sprutten, og også den eneste, der kan sætte proppen i igen,” siger Hjemmets brevkasseredaktør og understreger, at det er alkoholikeren alene, der har et ansvar for at redde sig selv – og ikke endeløse samtaler om problemet:

”De her samtaler vil blive en ulidelig maratonomgang, hvor han jamrer sig igennem det. Men han løser det jo ikke ved ikke at fjerne de flasker.”

Sara Wilkins: ”Så man kan ikke hjælpe en, der ikke vil hjælpes?”

Vibeke Dorph: ”Jo, man hjælper ved at fjerne sig og ved – gennem sin egen adfærd – at demonstrere, at alkoholisme er sindssygt farligt, og at ingen skal være i nærheden af det. Jo hurtigere, han bliver isoleret og ikke har nogen at klynke til og låne penge af, jo hurtigere vil han sidde mutters alene og se sin egen elendighed i øjnene og rejse sig derfra,” siger hun.

”Man kan ikke hjælpe en alkoholiker, der drikker. Sådan er det bare.”

Lyt til det tredje afsnit her.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Podcast og Misbrug

610x200_woordy_knap2.jpeg