8 veje til at vinde en time mere om dagen
SPONSORERET indhold

8 veje til at vinde en time mere om dagen

Vind en time om dagen ved at organisere de praktiske opgaver bedre. Det giver mere tid til at hygge og til at være sammen med familien.

Af: Nadia Louise Kristensen, Vores Børn Vinter, januar 2012
09. mar. 2012 | Børn | Vores Børn

1. Erkend behovet for struktur
Det kan godt være, det ikke lyder særlig sexet at organisere din og familiens dag helt ned i detaljen. Hvem gider bruge sin (tv-)aften på at lægge langsigtede planer for, hvem der klarer vasketøjet og gør toilettet rent? Men det er faktisk ved at gøre netop det, at I kan hente masser af tid hver eneste dag til at være sammen med børnene i stedet for at fare rundt som praktiske grise. I skal selvfølgelig ikke strukturere jer halvt ihjel, men en vis ramme og struktur skaber overskud og ro derhjemme.

Hvis I for eksempel planlægger jeres morgener bedre, er der større chance for, at I alle kommer godt ud af døren.

Læs også: Få en hverdag uden stress

2. Skriv opgaver ned
Sæt dig sammen med far, og skriv alle de opgaver ned, som I har i løbet af en uge. Det kan være alt fra rengøring til at smøre madpakker, hente unger og putte dem. Tal igennem, hvordan I gerne vil have, at jeres morgener skal være. På hvilket tidspunkt skal I op for at nå det, I gerne vil? Hvad er det første, I har brug for at gøre om morgenen? Hvad skal I nå hver morgen? Notér det, så det står klart for jer, hvad der skal ske, og hvem der gør hvad. De opgaver, ingen af jer har lyst til, kan I skiftes til. Det udrydder mange kedelige diskussioner om hvem, hvad og hvorfor.

FÅ FLERE GODE RÅD TIL AT FÅ MERE TID SAMMEN PÅ NÆSTE SIDE>>

3. Lad miniputten hjælpe til
Selv om det tager tid, kan det betale sig at lade din lille trold hjælpe til. Hvis du, allerede når han er lille, får skabt en god stemning omkring det at hjælpes ad – giver det bonus senere, når han rigtig kan tage fat. Langt de fleste børn kan godt gå lidt til hånde allerede fra toårsalderen. I kan aftale, at han selv smider sit tøj i vasketøjskurven eller lægger legetøjet på plads – næsten altid, for nogle gange kan man jo have for travlt med en leg til at tage sig af alt det praktiske halløj. Du kan også lave små piktogrammer, der viser dit barn, hvad han skal: Det kan være, at han skal hjælpe med at dække bord. Lav et billede af de ting, som skal stå på bordet. Til dit skolebarn kan du lave et piktogram med afkrydsningsliste over de ting, han skal huske at have med i skole – bestemte bøger, gymnastiktøj, madpakke. På den måde undgår du at blive familiens serviceorgan og får tilmed et mere selvstændigt barn.

4. Organisér køkkenet
De fleste bruger rigtig meget tid i køkkenet, så det kan betale sig at give indretningen et eftersyn. Brug et par aftener på at omorganisere:

Smid alt det ud, I ikke bruger (eller har alt for mange slags af). Indret resten, så det, I bruger mest, er nemmest at få fat i. Så skal du ikke bruge tid på at tømme et halvt skab, når du skal finde den pande, du alligevel bruger næsten hver aften. I samme ombæring sørger du for at sætte de ting, børnene skal hjælpe til med, i børnehøjde. Hvis de dækker bord, så sæt servicen ned i en højde, hvor de selv kan nå den.

FÅ STYR PÅ MAD OG INDKØB OG SPAR TID – LÆS VIDERE PÅ NÆSTE SIDE>>

5. Lav mad til flere dage
I kan spare masser af tid ved at lave mad i større portioner. Investér i en god, stor gryde, og lav én gang om måneden en portion kødsovs af tre-fire kilo kød og masser af grønsager.

Frys ned i familieportioner – så har I mad til to aftener hver uge. Kødsovsen kan bruges til alt fra spaghetti, lasagne og pizza til fyld i pandekager, tacos og pitabrød. Du kan gøre det samme med frikadeller: Lav en masse, steg dem i ovnen, og frys ned, så du har til madpakken og aftensmad, når det skal være nemt. Mens du alligevel er i gang med aftensmaden, så snup lige madpakkerne med. Så er der kun én gang oprydning. Og du har én ting mindre næste morgen af forholde dig til.

6. Indfør morgenritualer
Lav faste morgenrutiner, og gør så meget klar aftenen før som muligt. Så ved dit barn, hvad der skal ske – og vil stille færre spørgsmål til dagens gøremål. Læg gerne tøj frem aftenen før. For nogen kan det også fungere at dække bord aftenen før og stille frem til morgenmad.

7. Optimér indkøbene med madplaner
Lav en madplan, så I kun behøver handle én gang om ugen – eller køb det hele over nettet via for eksempel Irmatorvet.dk, Nemlig.com eller Coop.dk. Når du har en madplan med en indkøbsliste, er der mindre risiko for impulskøb, der tager tid og enten sætter sig på sidebenene eller tømmer bankkontoen.

I sparer altså både tid og penge. Gem madplanerne – de kan sagtens bruges igen. Tænk over, at I først på ugen bruger de grønsager, der hurtigst bliver dårlige. Find eventuelt ud af, hvornår der er færrest mennesker i supermarkedet, og hvornår de fylder op. Det kan give en væsentligt kortere indkøbstur og færre skuffelser over udsolgte varer.

8. Få hjælp til rengøringen
Hvis I ikke tidligere har lavet madplan, kan der være en dejlig sidegevinst ved at gøre det: I kan formentlig spare så mange penge på indkøb, at I nu har råd til rengøringshjælp. Derudover kan I spare tid på rengøring ved at tænke i smart indretning: Ud med nips og ind med ting med store flader som for eksempel kister og kasser, hvor legetøj og dippedutter kan opbevares. Så er det hurtigere at rydde op og gøre rent. Overvej at investere i en robotstøvsuger, der kan tage det værste, mens I er på arbejde og i institution.

Kilde: Tidscoach Trine Kolding, forfatter til bl.a. Førstehjælp til travle børnefamilier – bedre balance i hverdagen.

Læs også: Få en hverdag uden stress