Få en hverdag uden stress
SPONSORERET indhold

Få en hverdag uden stress

Dit lille barns hjerne er ikke udviklet nok til at håndtere stress og jag, så det bedste, du kan gøre for familieidyllen, er at undgå netop det.

Af: Nadia Louise Kristensen, Vores Børn Vinter, januar 2012
09. mar. 2012 | Børn | Vores Børn

Du kan lige så godt indse det én gang for alle: Dit barn kan ikke skynde sig. Og det kan ikke overskue kaotiske situationer og stress.

“Både babyer og større børn har brug for, at du og far skaber struktur. Det giver trygge og rolige børn,” siger familie- og børnepsykolog Ulla Dyrløv fra Familiepsykologisk Praksis. Kort og godt.

Forklaringen skal findes i dit barns hjerne, som langt fra er færdigudviklet. Den civiliserede del af hjernen, der gør os i stand til at planlægge en dag, en uge eller flere år frem og overskue dagens gøremål, er først nogenlunde på plads, når dit barn er 11 år. Ja, faktisk er den del af hjernen ikke færdig med at gro, før vi er 25-30 år.

LÆS OGSÅ: 8 veje til at vinde en time mere om dagen

Derfor kan du ikke forvente, at dit barn kan overskue særlig meget – og slet ikke alt det, en almindelig familie skal nå i løbet af en hverdagsmorgen eller -aften. Det er også en del af forklaringen på, at en toårig elsker at se det samme afsnit af Postmand Per igen og igen, og at en femårig synes, det er skønt, at morgenerne ligner hinanden.

“Det kan virke lidt robotagtigt med faste strukturer og alle de gentagelser – men det gør børn trygge, fordi det er noget, de kender,” fastslår Ulla Dyrløv.

Ned på gulvet

Derfor vil fastere rutiner stort set altid føre til færre konflikter i det lille hjem. Når dit barn ved, hvad der skal ske, vil hun også gøre mindre oprør ved for eksempel at nægte at tage flyverdragten på eller blive gal over, at hun ikke må se Teletubbies.

“Børn spørger rigtig lidt, hvis de får et rutineskema. En dagsorden, som ikke er til diskussion,” forklarer børnepsykologen. Planlæg gerne morgenen sådan, at du står op en halv time før dit barn, så du selv har været i bad og har nået at lave morgenmad.

“Det er altafgørende, at du er klar, når dit barn vågner. Så er du mindre stresset, og det giver mere ro,” siger Ulla Dyrløv. Struktur er også kodeordet, når I skal forvandle ulvetimens kaos og trættende puttesituationer til rolige og hyggelige stunder.

“Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn, vil mere struktur på eftermiddagen og aftenen formentlig hjælpe. Det kan også betyde, at dit barn får mere appetit og bliver roligere og bedre til at koncentrere sig i løbet af dagen,” siger Ulla Dyrløv.

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen

Det bedste råd er at prioritere samværet med barnet over praktiske gøremål. Lad opvasken stå, mens dit barn er vågen, og find på hyggelige ting, I kan gøre sammen inden puttetid. Det kan være at synge sammen, tegne eller læse for dit barn. Du behøver ikke nødvendigvis at aktivere junior; du kan også bare sætte dig på gulvet og læse en bog eller avis, mens hun leger ved siden af.

“Dit barn har bare brug for en rolig afslutning på dagen. Og der er stor forskel på, om du sidder stille og roligt med en bog eller farer rundt og gør rent,” siger Ulla Dyrløv og understreger, at livet i en institution er krævende.

“I institutionen bruger dit barn krudt på at håndtere konflikter og danne venskaber. Hvis barnet ikke er udhvilet, er sulten eller bekymret, kan det ikke på samme måde håndtere de ting.”

Tegn putteritualet

Ligesom om morgenen skal du bestemme dig for, hvordan du vil have den sidste del af aftenen til at forløbe. “Nogle forældre spørger, om de virkelig kan bestemme på den måde. Jeg plejer at sige, at det skal de. Børn på et, to eller fem år kan ikke overskue, om det er tid til at komme i seng – eller hvordan det skal foregå,” fastslår Ulla Dyrløv.

Så hvis I ikke allerede har et fast aften- og putteritual, så skab et. Om rutinen skal vare en halv eller hel time, er helt op til dig. Har du en baby, så indfør for eksempel en rutine, hvor I synger den samme sang hver aften, finder den samme bamse frem, eller hvad I synes er hyggeligt. Fra dit barn er to-tre år, kan du for eksempel bruge en tegning, der viser rækkefølgen af de ting, I skal nå: tandbørstning, toiletbesøg, nattøj og så bog.

“Når du kører efter samme faste rutine, giver det også dig mere overskud til nærvær,” siger Ulla Dyrløv.

LÆS OGSÅ: Slip dine bekymringer, mor!