Børn i køkken
SPONSORERET indhold

9 grunde til at tage dit barn med i køkkenet

Der bor en lille bagermester i et hvert barn. Du skulle tage at lokke hende frem, for det giver selvtillid at være med i køkkenet. Og så booster det dit barns sanser at ælte, dufte til og smage på bagværket.

Af: Karen Greve Foto: Getty Images
02. jun. 2014 | Børn | Vores Børn

9 tips til børn i køkkenet

1. I køkkenet kan I dufte til maden, smage på maden, mærke på maden – og tale om jeres oplevelser. Er det surt, sødt, blævret eller stærkt? Stimulering af sanserne er vigtigt for dit barns udvikling, fordi forskellige sanseerfaringer giver meget godt at arbejde med for hjernen.

2. Det er sjovt at spise mad, man selv har lavet. Små køkkenhjælpere er derfor sjældent kræsne.

3. Det er god finmotorisk træning at hælde, skære, røre, ælte og pensle. Hvis junior ikke gider at tegne, så trøst dig med, at hun er en mester til at finsnitte peberfrugter.

4. Dit barn vokser mindst en meter, når du roser for veludført arbejde i køkkenet. Det er skæppeskønt at kunne hjælpe mor!

LÆS OGSÅ: Opskrifter: Bagning for begyndere

5. Mens I vasker op, kan du lære dit barn, at et skærebræt er til det grønne og et andet er til kød, at karkluden skal skiftes hver dag – og mere af den slags husmor-knowhow.

6. I stedet for at du stresser i køkkenet, mens dit barn hiver dig i buksebenet, fordi I skal lege, så leger I sammen ved køkkenbordet og får lavet noget mad samtidig.

7. Det kræver erfaring og øvelse at håndtere knive og varme ting. Mange børnehaver tager børnene med i køkkenet, og der er street-credit i at have styr på tingene.

8. Køkkenet har sit helt eget ordforråd, og det er nyttigt for dit barn at vide, hvad en kasserolle, en paletkniv og et piskeris betyder.

9. Du vil takke dig selv for din indsats, når dit barn allerede som lille skolebarn er en reel hjælp i køkkenet, og for eksempel sagtens kan smøre sin madpakke selv.

LÆS OGSÅ: Madvaner: Derfor er dit barn kræsent

Sådan får i succes i køkkenet

Indflydelse
Giv dit barn lov til at bestemme noget. Skal vi hælde mel eller sukker i først? Skal vi bruge den røde eller den grønne skål?

Smag på sagen
Det er ikke sjovt, hvis man ikke må smage. Hvis I står med ubagt dej og rå æg, så sørg for nødder og frugt til din køkkenhjælper i stedet.

Stemning
Det skal være hyggeligt at lave mad. Du må ikke skælde ud og heller ikke presse dit barn. Sæt musik på – det beroliger både børn og voksne.

Opgaver efter alder
En etårig kan række dig ingredienserne, være med til at hælde, slå i dejen og smage på resultatet. En toårig kan hælde ingredienser i en skål, røre rundt, ælte og dele dejen med en lille kniv. En treårig kan slå æg ud, måle op og pensle boller. Børn over fire kan begynde at håndtere større knive og varme ting (med en voksen ved siden af).

Pyt med resultatet
I begyndelsen skal du ikke tænke for meget på, hvilke boller der kommer ud af jeres anstrengelser. Det vigtigste er, at I har haft det sjovt i køkkenet.

Pst!
En fireårig, der aldrig har været med i køkkenet, kan selvfølgelig ikke det samme som en, der har deltaget siden hun kunne kravle op på en skammel. Hvis dit barn skal med for første gang, så giv hende lette opgaver, så hun oplever succes.

Anbefalet til dig