Anders Matthesen: "Nyd at vores børn er pisseligeglade med hvilken farve deres klassekammerater har
Foto: Martin Bubandt Anders 'Anden' Matthesen slipper afsted med det meste. Hvorfor? Måske fordi vi forældre har fulgt ham længe og "kender" ham.

Anders Matthesen: "Nyd at vores børn er pisseligeglade med hvilken farve deres klassekammerater har

Lad dog børn gå med kineserhat til fastelavn og læse Pippi i 'negerkonge'-versionen. Børn er nemlig født med masser af tolerance og rummelighed, men det kan vi voksne hurtigt ødelægge, hvis vi ikke tager den med ro, mener Anders Matthesen.

– I går læste min søn og jeg Tintin i Amerika, hvor der er en tegning af nogle gangstere, der står i en rundkreds. På et tidspunkt peger min søn på den eneste sorte mand på billedet og siger “Aj, hvor er det racistisk!”. Hvorfor? spurgte jeg. Fordi han jo har tegnet ham sort! Men han ER jo sort?, sagde jeg. Så gik jeg ham lidt på klingen, for jeg ville da lige vide, hvad han egentlig mente, og så viste det sig jo, at han var klogere, end jeg troede, for han påpegede, at han jo er tegnet helt vildt overdrevet! Den der kæmpestore mund! Og det kan han jo have ret i. Det er måske lidt til den tarvelige side, fortæller Anders Matthesen til magasinet Vores Børn, der er på gaden i dag. 

Matthesen mener, at vi risikerer, at vores børn kommer til at vokse op i en verden, hvor de dårligt tør nævne, at en kammerat fra klassen har en anden hudfarve, fordi vi voksne har lavet så meget rav i den med vores nye sprogregler.

– Nyd, at vores børn er pisseligeglade med, hvilken farve deres klassekammerater har, og om de spiser svinekød eller ej. De har et helt andet forspring i livet. De har venskabsklasser fra andre lande, holder med udenlandske fodboldklubber, taler engelsk på kryds og tværs af lande, når de spiller Fortnite. Vores børn er megatolerante, og hvis vi på nogen måde kan ødelægge det, den fine chance, de har, så er det ved at begynde på alt det der med, at de ikke må nævne hudfarve eller tage en kineserhat på til fastelavn, siger Matthesen. 

Folket tilgiver altid Matthesen

Selv om Matthesen har mange meninger om, hvad der kan komme til at ske, hvis vi ikke som forældre sænker skuldrene, så bryder han sig ikke om at skulle fortælle andre, hvordan de burde opdrage deres børn. Og selv om hans betragtninger og tanker er yderst populære, så handler det for ham ikke om at skulle turnere rundt med opsange.

– Jeg har nogle lidt andre moralbegreber, som jeg også viser i ‘Ternet Ninja’. Gå ud, og gør noget ved det! Hvis der står en eller anden og ødelægger hele gaden, hvorfor er der så ikke nogen, der fjerner idioten? Hvis nogen bliver ved med at hænge et skilt op, der gør verden mere nederen, så bliver jeg ved med at rive det ned, siger han til Vores Børn.

Anders Matthesen kan, som mere eller mindre den eneste i dette land, slippe afsted med det meste. For hvem andre end ham kan få syngende klapsalver og forrygende anmeldelser for sin animationsfilm om en ternet ninja, der starter med en scene, hvor en dansk forretningsmand tæver en asiatisk børnearbejder ihjel?

– Folk ved jo godt, hvem jeg er, og hvad jeg står for. De ved godt, at jeg ikke mener noget ondt. Derudover er det jo også fantastisk, at vi endnu ikke er blevet helt sarte og hjernedøde herhjemme. Det er værd at slå et slag for, siger han.

– Jeg kan da godt tænke, hvorfor må jeg gøre de her ting, når andre ikke må? Hvorfor må jeg lave yellow-facing i de første tre minutter af Ternet Ninja, eller spille muslim, jøde, junkie, homoseksuel og kvinde i Jul På Vesterbro, når et par gymnasieelever får ballade for at klæde sig ud som Obama, fordi de ville hylde ham? Hvorfor tilgiver folk mig for at gøre det, når debatten samtidig bliver helt vild, når andre gør det? Det hykleri synes jeg er lidt underligt, siger Matthesen i interviewet i det nye nummer af Vores Børn.

Læs hele interviewet med Anders Matthesen i det nye nummer af Vores Børn, der er på gaden på i dag den 27. juni.

 

Om Anders Matthesen

  • Anders ‘Anden’ Matthesen blev født i 1975 og voksede op i Albertslund på Københavns Vestegn. Bor på Frederiksberg med sin hustru, deres fælles søn på 8 år og to bonusbørn.
  • Anders Matthesen er især kendt for voksenjulekalenderen ‘Jul På Vesterbro’ (2003), for sin hovedrolle i teaterstykket ‘Simon - Spies, skæg og ballade’ (2004), samt for sine mange oneman-shows, blandt andre ‘Tal for dig selv’, ‘Anden på coke’ og ‘ANDEN 25’.
  • I 2004 fik Anders Matthesen sit store folkelige gennembrud med animationsfilmen ‘Terkel i Knibe’. I 2016 udkom bogen ‘Ternet Ninja’, og filmudgaven fik premiere i julen 2018, hvor den hurtigt slog rekorden for flest antal solgte biografbilletter. Til juni udkommer nummer to i bogserien om den ternede ninja.
  • Anders Matthesen er for tiden på Danmarksturne med sit nye oneman-show ‘Anden Bringer Ud’, som blandt andet kan opleves i Falkonersalen på Frederiksberg fra den 18-23 august.
Se, hvad vi ellers skriver om: Børneopdragelse, Interview og Anders Matthesen