Derfor skal du dyrke dig selv
SPONSORERET indhold

Derfor skal du dyrke dig selv

Alle mennesker har brug for tid alene. Også mødre og fædre med en travl hverdag. Så sæt dig selv først en gang imellem, det vil gøre dig til et gladere menneske – og gavne hele familien.

Af: Mia L. Rasmussen
11. nov. 2010 | Børn | Vores Børn

Fra du stod op i morges, har du garanteret været noget for andre. Ikke sandt? Først ved morgenmåltidet med familien, så da børnene skulle sendes i skole eller afleveres i børnehaven, dernæst på dit arbejde, og så igen da hele familien var kommet hjem, under aftensmåltidet, under lektielæsningen, putteritualet og …

At være mor – eller far – er dejligt, men det kræver også store ofringer på den personlige konto. Så hvis du engang imellem føler dig lidt brugt og måske en smule træt af det hele, er det altså helt normalt. For hvad du i virkeligheden trænger mest til, men nok er dårligst til at prioritere, er noget så simpelt som tid til dig selv.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn

“Alenetid er hamrende vigtigt, fordi udgangspunktet for, at du er sammen med din partner og har fået børn, er den person, du er. Den person skal du have et livsvarigt forhold til, og hvis det hele kun går op i at spille alle mulige andre roller, er du ikke loyal over for dig selv,” siger parterapeut og sexolog Christina Tartarczuk.

Gevinst for hele familien

Du ved sikkert godt, at du burde prioritere dig selv lidt højere, end tilfældet er. Det er bare svært, for der er jo så meget, der skal ordnes, og du får måske dårlig samvittighed bare ved tanken om at nedprioritere dine mange gøremål og opprioritere dig selv. Det er helt normalt – især hvis du er kvinde.“Kvinder forstår det godt, men der er bare så meget kontrol, så meget vi skal nå. Vi er en generation af mødre, som ikke mærker særlig godt efter, fordi vi lever med et pres udefra. Der er penge, der skal tjenes, børn der skal passes, og en mand der skal have opmærksomhed,” siger Christina Tartarczuk.Hun mener, at den eneste vej frem er at gøre kvinder opmærksomme på behovet for alenetid igen og igen. Hun sammenligner det med behovet for at holde sig i god fysisk form, for eksempel ved hjælp af løbetræning.“Det er hårdt i begyndelsen, men så begynder vi at få overskud og mere energi. Det samme sker, når vi får lov at være alene. Vi får ladet op, får nye ideer, bliver gladere. Det giver en kæmpe gevinst til hele familien,” siger hun.

Planlæg alene-tid

Som mor til et eller flere større børn har du i flere år måske levet et liv, hvor du ikke har prioriteret tid til dig selv, men det er aldrig for sent at gøre noget ved det.“Tænk over, hvorfor du ikke gør eller har gjort det? Vi har en tendens til at udsætte mange vigtige ting i vores liv, men vi er nødt til at vågne op dér, hvor vi er nu,” siger Christina Tartarczuk.Hun mener, at det ikke behøver at være svært at finde tid til at være alene i en i forvejen travl hverdag. Først og fremmest kan det være en rigtig god idé at skemalægge ugens aktiviteter og i den plan også gøre plads til mors og fars alenetid.LÆS OGSÅ: Er to børn dobbelt så hårdt?“Nogle gange er det nok at have to timer en eftermiddag eller tre timer en aften,” siger hun.Hvad lige netop du har brug for, ved du bedst selv. Det er slet ikke sikkert, at du har behov for sene nattetimer med veninderne længere. Måske giver det dig mere med en times gåtur i skoven eller en halv times fodbad.“Det vigtigste er, at du ser på, hvad du godt kan lide at lave, og hvad der gør dig glad. Og når det først bliver sat ind i et skema og fungerer, så bliver der også plads til det spontane, fordi overskuddet kommer,” siger Christina Tartarczuk.

Giv din mand fri

Parterapeuten mener, at det er meget vigtigt, at du holder fast i at prioritere dig selv, også hvis tidskabalen ikke går op. Er det tilfældet hjemme hos jer, opfordrer hun dig til at overveje, hvilket liv du ønsker. Se på, om der kan strøs nogle fridage ud, eller på anden vis skabe lidt ekstra fritid til dig selv. Hvis det handler om penge, så kig på, om der er ting, der undværes, så du kan skaffe tiden.

“Vi har mange undskyldninger for ikke at gøre det, men de undskyldninger skal også ses efter i sømmene. Konsekvensen af at nedprioritere sig selv er nemlig, at du får kortere lunte, mindre overskud og risikerer at blive trist,” siger Christina Tartarczuk. Hun understreger, at det også er vigtigt, at du giver din mand lov til at dyrke sig selv og sine interesser og behov.

LÆS OGSÅ: Far fortæller: “Skat, skal vi spille Sorteper om ungerne?”

“Mange kvinder vil gerne holde deres mand hjemme, fordi det giver kontrol. Og mændene er ikke altid gode til at sige fra.”

Men parterapeuten mener, at vi kvinder skal passe på, for jo mere du kontrollerer din mand, jo mere kastrerer du ham, og så ender du bare med at blive træt af ham. Mænd har brug for at udfordre deres maskulinitet, ligesom vi kvinder har brug for at gøre det, som gør os glade.

“Men fylder du dit eget liv op med spændende og fede ting, får du også lyst til at give din mand frihed,” siger Christina Tartarczuk.

Så selvom du måske ikke selv synes, at du har behov for tid alene, kan vi kun opfordre dig. Prøv det!