Løbecykel til dit barn
SPONSORERET indhold

Find den rigtige løbecykel

Hvis dit barn nærmer sig to år, så er en løbecykel sagen, for den styrker både motorik, selvtillid og selvstændighed.

Af:: Marie Graunbøl, Vores Børn Mini, Maj 2012 Foto: Getty
22. maj. 2012 | Børn | Vores Børn

Kender du det, når gåturen bliver en lang kamp for at få din tumling til at blive siddende i sin klapvogn? Hvis din krudtugle nærmer sig de to år, kan uroen være tegn på, at hun trænger til nye udfordringer.

I den alder vil hun nemlig gerne bestemme så meget som muligt selv, og så er det altså irriterende at være spændt fast.

Hvis mini for længst er sikker nok på stængerne til at løbe, er tiden kommet til at introducere hende for de tohjulede.

LÆS OGSÅ: Dit barns udvikling 12-24 måneder

En løbecykel kan være med til ikke bare at sætte mere fart over feltet, men også at give nye oplevelser.

Løbecyklen giver nye udfordringer

Det tohjulede legetøj kræver nemlig noget helt nyt af motorikken, forklarer Christina Skaarup, pædagog og motorikvejleder med speciale i børns udvikling.

 – På en løbecykel skal barnet sætte fra med benene. Dernæst skal det kunne koordinere arme og ben, afstandsbedømme og styre uden om de forhindringer, det møder på sin vej.

Endelig har løbecyklen den fordel i forhold til for eksempel en cykel med støttehjul, at dit barn selv skal holde den oprejst, så der skal arbejdes lidt mere for at få det hele til at lykkes.

LÆS OGSÅ: Guide til ladcykler

En ekstra gevinst er, at en løbecykel kan lægge kimen til en livslang lyst til at bevæge sig på to hjul. Alt tyder nemlig på, at børn, der har haft en løbecykel, har lettere ved senere at lære at trampe i pedalerne på en almindelig én af slagsen.

Sundt for selvfølelsen

Det skyldes, at din trold får øvet sin balance fra en tidlig alder, og at hun har fået en grundlæggende glæde ved det at cykle.Det giver nemlig både selvtillid og en følelse af frihed at kunne transportere sig ved egen kraft – og dét er noget, som tilfredsstiller den begyndende trang til selvstændighed.– I toårsalderen er dit barn nysgerrigt og har typisk stor lyst til at udforske sin omverden, og det er en enorm tilfredsstillelse at opleve gradvist at blive dygtigere til at styre cyklen eller undvige små modkørende cyklister i vuggestuen eller børnehaven.LÆS OGSÅ: Hop på trampolinen – få styr på sikkerhedenDet giver en fundamental tro på, at man magter at være i verden – og det er sundt for selvfølelsen, understreger Christina Skaarup.

Ikke en motorisk totalløsning

Men selv om fordelene ved at investere i en løbecykel kan synes uendelige, er der også grund til at være opmærksom på, hvor den kommer til kort. Den kædeløse cykel er ingen motorisk totalløsning, forklarer eksperten.

Der skal mere til for at stimulere sanserne i den alder. Et barn, der ubesværet suser rundt på sin løbecykel, kan altså sagtens have motoriske udfordringer i andre sammenhænge.

– Man kan let blive narret til at tro, at hvis man bare har et aktivt barn, som sætter sig i sadlen med det samme, så går resten af sig selv. Men set med faglige øjne skal der ikke særligt præcise bevægelser til for at bruge en løbecykel, siger Christina Skaarup.

Så når først junior fræser derudaf, er det en god ide og kigge sig om efter nye redskaber, din trold kan erobre, for eksempel en trampolin eller et klatrestativ.

– Løbecyklen leverer kun en brøkdel af de forskellige stimuli, som barnet har brug for.

Find det rette tidspunkt

Mødet med barndommens første cykel er langt fra kærlighed ved første blik for alle børn, og nogle oplever slet ingen naturlig trang til at sætte sig i sadlen.Men i stedet for at blive frustreret eller forsøge at presse din pode til alligevel at forsøge, råder Christina Skaarup til, at du prøver at se hende, hvor lige præcis hun er.– Er dit barn for eksempel meget forsigtigt anlagt, kan det være, at du skal vente lidt og måske stille cyklen tilbage i skuret, til hun selv viser interesse. Eller anerkende, at hun måske bare ikke har lyst.LÆS OGSÅ: Førstehjælp til de mindsteHold fokus på dit barn, og gør det ikke til at voksen-projekt, siger hun.

Kig på dit barn

Nogle toårige har simpelthen ikke den grundlæggende motorik på plads endnu. Er det sagen, bør du også vente med at introducere løbecyklen.– Har dit barn svært at holde balancen eller koordinere sine bevægelser, så nytter det ikke at tilbyde cyklen og forsøge at motivere til, at den bliver brugt.Der skal kort sagt være et motorisk fundament, før den overhovedet er sjov.LÆS OGSÅ: Sådan bliver du mere nærværendeDerfor er det allervigtigste, at du har øje for dit barns udvikling og bremser op, hvis hun endnu ikke har forudsætningerne, selv om hun har alderen, understreger Christina Skaarup.

Det skal være sjovt!

Respektér altid, hvis din tumling afviser cyklen – også når du lige syntes, at I var kommet godt i gang.– En løbecykel skal først og fremmest være en kilde til glæde, for det er igennem bevægelse og leg, at vores børn bliver fortrolige med både verden og sig selv. Derfor er det også vigtigt, at de får lov at bøvle med det i deres eget tempo, for det er i netop den proces, de lærer og udvikler sig.Men har mini allerede kastet sin kærlighed på den tohjulede, skal du selvfølgelig støtte op om projektet.Så er det en god ide for eksempel at ændre nogle af hverdagens vaner, så løbecyklen kan blive en naturlig del af de daglige gøremål.– Moderne børn bevæger sig for lidt, og løbecyklen er en perfekt anledning til lade bilen og klapvognen stå og komme ud i det fri. Det bliver måske pludselig lidt sjovere at gå med mor eller far til bageren søndag morgen, hvis det betyder, at man samtidig kan komme ud og prøvekøre sin løbecykel på fortovet.LÆS OGSÅ: Vi tester cykelhjelme