
Dit barns udvikling 12-24 måneder
I løbet af sit andet leveår udvikler dit barn sig til at være en lille person med karakter, selvstændighed og sprog. Her får du det store overblik over psykologi og udviklingstrin måned for måned – plus gode råd og tips til hverdagen med din tumling.
KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG SE HVAD DER SKER I LØBET AF DIT BARNS ANDET LEVEÅR>>
Vores børns tumlingekalender er udviklet i samarbejde med sundhedsplejerske og forfatter Dorte Fischer og er baseret på den seneste udgave af ‘Tumlingekalenderen’ fra forlaget Mondo.
22 måneder
MARERIDT
Omkring toårsalderen kan dit barn jævnligt have mareridt om natten. Barnet vågner op og græder voldsomt. Det skyldes, at barnets fantasi sammen med den sproglige udvikling tager nogle voldsomme ryk, og at verden er meget stor for den lille hjerne.
Det hjælper som regel ikke at snakke fornuft til barnet, da det ikke er helt vågent. Tænd lyset, prøv bare at lægge din hånd på barnet, og tal kærligt, eller tag dit barn op.
SPEJLBILLEDE
Dit barn vil nu kunne genkende sig selv i spejlet og på billeder, der er taget for nylig. Lad hende stå foran et spejl, og snak om forskellige kropsdele. ‘Se, der er din næse’ og så videre. Dit barn vil elske at se på sig selv.
VIND LIDT SOVETID OM MORGENEN
Mange tumlinger vågner meget tidligt. De er meget friske og har lyst til at lege. Hvis det er før klokken seks, vil det for de fleste forældre føles som tortur.
Prøv at lægge noget legetøj eller bøger i sengen eller ved siden af på et bord, så barnet kan nå det igennem tremmerne. Ofte vil dit barn kunne underholde sig selv et stykke tid, og I kan sove ‘lidt’ længere.
14 måneder
EGOCENTRISK
Den lille tumling er normalt ret egocentrisk og forstår endnu ikke, at der er andre synsvinkler end hendes egen. Legetøj, som er i brug, er for eksempel utrolig spændende, fordi man kan se, hvordan det skal bruges. Derfor flår dit barn gerne legetøj ud af hænderne på et andet barn. Det er en læreproces at forstå, at man ikke bare kan rage til sig og sætte sig selv forrest. Prøv helt enkelt at forklare din tumling, at hun må lære at vente lidt, at den anden også har et behov og også kan blive ked af det. Og så kan du for eksempel finde noget andet legetøj til dit barn.
TUMLETID
Hjælp dit barn til at kravle op og ned ad for eksempel møblerne, og lav kolbøtter på en madras eller i sengen, hvor du støtter hovedet og svinger barnet rundt. Når dit barn bliver svinget rundt, udvikler det rum- og retningssansen, som for eksempel også styrker senere udvikling af læseevnen.
SPROG
Mange børn kan ved etårsalderen sige enkelte ord som for eksempel hej, nej, mor og far. Ud over det kan dit barn forstå meget af det, du siger, og det vil med glæde udføre enkle ‘ordrer’ såsom at hente sine sko eller en bamse.
Stimulér udviklingen af dit barns sprog ved at tale om alle de ting, der er i barnets hverdag, og fortæl, hvad de hedder, for eksempel ‘her er din kop’ og ‘nu får du dine sko på’.
16 måneder
DET KÆRLIGE NEJ
Mange forældre har sværere ved at sige ‘nej’ end ‘ja’ til deres barn. Men at
drage omsorg for sit barn indbefatter også at sætte grænser og sige nej til ting. Dette nej skal selvfølgelig aldrig være en afvisning eller straf og aldrig koldt eller sårende. Men man kan fint udtrykke et varmt og kærligt nej. Et kærligt nej bunder i, at det er det bedste svar for barnet.
Nej, du må ikke være længere oppe (for du har brug for en god søvn). Nej, du må ikke bare smide maden på gulvet (det er noget svineri).
Nogle gange kan du følge ‘nej’et’ op med et positivt forslag til, hvordan en anden måde vil være acceptabel for alle. Andre gange må det bare være en grænse, der skal fastholdes og eventuelt forklares helt kort.
SELVSTÆNDIGHEDSALDEREN
Det ene øjeblik er alt fred og idyl, det næste øjeblik kan din tumling kaste sig på gulvet, fortovet eller ved kassen i supermarkedet og sprutte af raseri med skrig, skrål og tårer i stride strømme. Dit barn er kommet i selvstændighedsalderen og fra at have oplevet sig som en del af dig, begynder det nu at forstå, at det er et selvstændigt individ, der skal lære, hvordan man gebærder sig, hvad man må og ikke må, og hvordan man afgrænser sig fra andre personer.
Det koster nødvendigvis nogle ture ud i tovene.
Det er meget forskelligt fra barn til barn, både hvornår perioden starter, og hvor længe den varer. Det er også meget forskelligt, hvor temperamentsfulde børn er. Men du bliver nødt til at acceptere det, og du kan ikke gøre noget ved det. Dit barn kan endnu ikke tænke, før det handler, kan ikke forstå en ordre, kan ikke styre sine følelser og kan slet, slet ikke være beregnende eller trodsig med vilje.
Når anfaldene kommer, kan du som forælder let lade dig
provokere til at prøve at få ro på ved at råbe endnu højere end barnet eller udstikke ordrer.
Det er ikke bare meningsløst, det kan også være skadeligt for dit barn. Dit barn har brug for uforbeholden hjælp i en meget svær udviklingsperiode. Det er vigtigt, at barnet altid føler sig betydningsfuldt, ønsket og elsket.
13 måneder
LEG BORTE TIT-TIT
Leg gemmeleg overalt i huset. Når du gemmer dig, skal du kun være væk et øjeblik, for eksempel bag ved en stol eller et gardin, og så hurtigt kigge frem og sige et forsigtigt ‘bøh.’ For mange børn er det noget af det sjoveste, fordi det kilder så dejligt i maven, og de kan blive ved og ved.
OP AT GÅ
Når dit barn tager sine første skridt, vil de være meget stive og med stor afstand mellem benene. I starten foregår det mest i næsten løb, og det kan godt se lidt farligt ud, men det er lettere for barnet at holde balancen, når det går hurtigt. Hvis du og far sidder på gulvet med et par meters afstand, er det den vidunderligste “træningsbane” at tage frem og tilbage og vælte sig i en tryg favn igen og igen.
SPROG
Det er meget forskelligt, hvornår børn begynder at tale, og i starten er det også mest lyde, som forældrene forstår. Men når I forstår, hvad lydene betyder, så er det ord, og det er vellykket kommunikation! Forsøg endelig ikke at rette på juniors udtale – når bare I selv taler almindeligt og tydeligt ‘voksensprog’, så kommer resten af sig selv.
24 måneder/ 2 år
TILLYKKE MED FØDSELSDAGEN!
I har nok haft jeres ‘ture’ i året, der gik, og der kommer flere. Men det mirakel af lyst, energi, videbegærlighed, (dum)dristighed og kærlighed, I har set folde sig ud nu, vil blot vokse yderligere i årene fremover. Og livet vil bare blive sjovere og dejligere, jo mere I kan dele, gøre og forstå sammen.
23 måneder
GÅ TUREN HJEM
Du kan være tilbøjelig til at skynde dig hjem fra vuggestuen med dit barn for at have mere tid sammen derhjemme. Men husk, at dit barn har godt af at runde dagen i institutionen roligt af.
Prøv at sætte lidt tid af ved afhentningen, og prøv også at give jer god tid på turen hjem.
At gå side om side og snakke om, hvad I ser på vejen, kan give dejligt og fredfyldt samvær og også udvikle dit barn motorisk og sprogligt.
ROLLEMODELLER
Dit barn vil begynde at lege ‘rollelege.’ Det kan for eksempel være at lege at hælde kaffe op i en kop til dig, putte en dukke i seng, lade, som om det sover og så videre. Barnet kan lege mange rollelege alene, men vil synes, det er sjovt, hvis du leger med engang imellem.
Du vil opleve, at dit barn begynder at kopiere ting, du gør. Og når der begynder at komme lidt mere sprog, vil det også begynde at sige de ord, du siger meget. Det er en speciel oplevelse pludselig at høre sig selv i barnets mund. Og det er ofte en god lejlighed til at grine lidt af sig selv.
17 måneder
HAV TÅLMODIGHED!
Dit selvstændighedssøgende barn vil forsøge at gøre mange ting selv nu. Tage tøj på, børste tænder, hælde mælk op og så videre. Barnet er selvfølgelig ikke i stand til så meget og skal have tid til at øve nye færdigheder. Det kan være svært at have så rigelig tålmodighed, som barnet kræver. Men prøv at sætte god tid af til de tidskrævende, nye rutiner. Der er kort til konflikter, hvis I har travlt, du skynder på barnet eller bliver irritabel. Ros dit barn for alt det, det selv kan, men vær hele tiden klar til at hjælpe og støtte. Når du har travlt en gang imellem og er nødt til at ‘klare’ opgaven for junior – klæde ham på, for eksempel – så fortæl ham, at du godt ved, det er ærgerligt, men at du har travlt … “Og i aften kan du selv …”
MIDDAGSSØVN
I denne alder er der mange børn, der begynder at kunne klare sig med en enkelt lur i løbet af dagen, men i overgangsfasen kan behovet dog variere lidt fra dag til dag. Det er vigtigt, at både I forældre og daginstitutionen er fleksible i denne periode. Nogle gange vil dit barn måske falde i søvn ind over aftensmaden. Det kan være en anstrengende overgang for alle parter.
TUMLINGEN SKAL OGSÅ HAVE RET
Det er som sagt vigtigt at markere klare, men kærlige grænser – dér hvor de er vigtige. Men det er jo ikke sådan, at hverdagen skal fyldes med grænser og nej’er. Børn i selvstændighedsalderen skal have plads til at udfolde sig, prøve ting af og dumme sig. Jeres barn skal også have ret og have lov at bestemme nogle ting – det er vigtigt for selvværdet.
12 måneder
VÆKSTEN FRA 1 TIL 2 ÅR
Hvor hovedet hos den etårige stadig er stort, og arme og ben er korte,
vil kropsdelene nu langsomt få mere ‘voksne’ proportioner. Dit barn vil vokse 10-15 centimeter i det kommende år, og det vil tage cirka tre kilo på.
KOST
Dit barn kan spise alt det, resten af familien spiser, men vær opmærksom på, at børn typisk bedst kan lide, hvis maden ikke er blandet sammen på tallerkenen. Du vil sikkert opleve, at
dit barn er ‘kræsen’ i perioder. Lad være med at gøre for meget ud af det. Det kan hurtigt udvikle sig til en svær magtkamp.
PUTTERITUALER
Dit barn skal selvfølgelig være træt, når det skal puttes, men ikke overtræt. Hold øje med signaler på træthed. Det kan være, at dit barn gaber, gnider sig i øjnene, klør sig på næsen, river i ørerne, græder eller ikke vil have kontakt. Dét at komme i seng skal være en hyggestund og skabe tryghed. Ud over at give nattøj på og børste tænder kan I kigge lidt i en billedbog sammen, og du kan synge en sang. Og så godnat. Det er vigtigt, at du udstråler, at det er dejligt at komme i seng.
SPISE SELV
Lad dit barn øve sig på at spise selv, selv om det griser meget. Det er både sjovt og vigtigt. Omkring 15-16-måneders-alderen vil de fleste børn kunne spise rigtigt med ske.
SØVN
De fleste børn har brug for en god nattesøvn og to gange søvn i løbet af dagen – i alt 12-15 timer i døgnet. Mange børn vil nu sove igennem om natten, men der kan være mange
drømme i denne periode, og søvnen kan indimellem være urolig.
18 måneder
SPROG
I halvandetårsalderen vil dit barn begynde at sige flere ord i sammenhæng – sætte to ord sammen, for eksempel ‘mer’ mælk’ og ‘min bil’. Spørgsmålet ‘hvad er det?’ eller bare ‘a?’ vil blive stillet igen og igen. Svar med hele sætninger, og fortæl gerne lidt om det, der bliver peget på. Dit barn har brug for at høre ordene udtalt rigtigt, så tal tydeligt. Prøv også at stimulere den sproglige kommunikation ved for eksempel at bede dit barn om at hjælpe med simple ting – ‘vil du hente din bamse?’ Og ved at tale om dem – har bamse det godt? ‘Nå da, skal vi ringe til bamselægen, dutdutdut – hallo, er det bamselægen …?’.
SØVN – EN SVÆRERE FASE
Dit barn er nu meget socialt indstillet og vil ikke gå glip af familiens selskab. Derfor protesterer det måske voldsomt, når det skal sove. Ofte varer problemerne kun en kort overgang, og det er vigtigt at holde fast i de putteritualer, I har indført. Lad være med at bygge mere og mere på. Lad eventuelt en lille lampe brænde og døren stå på klem. Hvis dit barn fortsætter med at protestere, så gå tilbage, læg barnet ned i sengen igen, sig godnat, og gå så.
Renderiet kan godt fortsætte et stykke tid. Lad aldrig dit barn ligge og græde længe, men gå frem og tilbage, så det ikke føler sig forladt og alene.
21 måneder
MØRKERÆD
Tumlinger kan godt pludselig blive bange for mørket, når de skal sove. Det kan nogle gange afhjælpes ved, at døren får lov at stå lidt åben ud til lyset. Men der findes også mange typer små natlamper, som bare lyser nok til at vise, at skabet ikke er et uhyre. I denne alder har børn ofte svært ved at sige, hvad de er bange for. For manges vedkommende er det ‘bare’ mørket.
SPROGES UDVIDES
Nogle uger kommer der mange nye ord til ordforrådet, andre uger ingen. De fleste børn har nu et aktivt ordforråd på mellem 50 og 200 ord – som i hvert fald forældrene forstår. Prøv eventuelt at lydoptage/videooptage, når dit barn snakker. Det er rigtig sjovt at høre senere hen.
15 måneder
GÅ SELV
Lad dit barn gå selv, for eksempel fra bilen eller cyklen ind i vuggestuen eller dagplejen. Tumlinger har rigtig godt af at bruge deres ben, og de fleste børn vil også rigtig gerne.
TANDBØRSTNING
Mange børn vil nu have cirka otte af de i alt 20 mælketænder, og de skal børstes morgen og aften. Pas på med at få dårlige vaner med tandbørstningen. Det er tit besværligt, fordi barnet er træt eller modvilligt, og der kan også være perioder, hvor barnet gør stor modstand, men så må I prøve med historier, sange, leg og list. Giv ikke op, fordi du møder modstand. Prøv på ikke at skælde ud – bare stå helt fast.
PEGE OG SÆTTE ORD PÅ
Når dit barn peger, er det for at vise dig noget, men normalt også for at du skal sige, hvad det er, barnet peger på. Det udvikler dit barns sprog, at du sætter ord på det, hun oplever. Det er godt, hvis du bruger hele sætninger, for eksempel ‘det er en lampe, og den kan lyse’.
TØJ AF OG PÅ
Lad dit barn selv hjælpe med at tage sit tøj af og på. Det er en mægtig god øvelse at skulle bøje og strække arme og ben på det rigtige tidspunkt, og det giver barnet en god fornemmelse af sin krop. Hvis du samtidig snakker om, hvad de forskellige kropsdele hedder, stimulerer du sproget imens.
19 måneder
ANDEN HEDDER ’VOV’
I denne alder kan de fleste børn genkende billeder af de almindeligste dyr og koble lyde til billederne. Nogle børn vil sige ‘vov-vov’, når de ser et billede af en hund, og ‘rap-rap’, når det er en and. Andre vil bare vælge en enkelt lyd, som så betyder ‘dyr’. Alle dyr kan således få lyden ‘vov vov’ eller ‘muh’, men genkendelsen er der.
TV-KIGNING
Dybest set er det meget begrænset, hvad børn i denne alder kan forstå af det, der foregår på en skærm. At skærmen har en dragende effekt betyder ikke, at den er nødvendig.
Men nogle børn vil kunne slappe af med det, og det giver måske jer forældre en halv times fred til at lave aftensmad eller andet, der skal nås.
Det bedste er at have nogle afsnit af for eksempel Teletubbies, Pingu eller Bamse og Kylling på dvd. Sørg for at se programmerne sammen med dit barn første gang, og tal om alt, hvad der sker. Tumlingens uhygge-tærskel er lav. De afsnit, I har set sammen og talt om – og som du er sikker på er ‘ufarlige’ – kan du så lade dit barn se mange gange derefter. Begræns fjernsynskiggeriet til en halv time om dagen.
20 måneder
BLIV GOD IGEN
Når du har haft en konflikt med dit barn, og den er overstået, vil dit barn meget hurtigt glemme den og glad fortsætte sin leg og være sammen med dig. Det er meget vigtigt, at du tilsvarende kan komme videre, og at du ikke bærer nag. Når konflikten er ovre for barnet, skal du være parat til at modtage barnet og lege videre i godt humør.
“DET’ MIN”
Dit barn er nu kommet i ‘det er min’-alderen. At skulle dele noget med andre er meget svært at forstå for en lille tumling, og det sker ikke frivilligt. Du skal selvfølgelig forklare dit barn, at andre gerne må låne hendes legetøj, når det er ledigt, og at de netop kun låner det.
Det er dog også i orden, at barnet har en eller to ting, der er så kære, at det ikke vil dele dem med andre. Dit barn vil med alderen lære at forstå, at man skal dele, men det kræver både hjælp og forståelse.
LØBE
Dit barn er nu så stort, at det også vil begynde at løbe, fordi det kan. En herlig oplevelse af frihed og kropsglæde. Og endnu en udvikling som vil give nogle styrt og knubs. Du kan støtte dit barn i starten ved at holde det i hånden, mens I løber.