7 skønne børnebøger: Ferielæsning for hele familien
SPONSORERET indhold

7 skønne børnebøger: Ferielæsning for hele familien

Her er bøger til sofaen og bilturen, til heldagsregn og skyggepauser. Og der er stof til grineflip og fjol, samtale og eftertanke - i alle aldre.

Af: Sine Gerstenberg Foto: Getty, Gyldendal, Carlsen, Høst & Søn, PR
16. okt. 2018 | Børn | Vores Børn

100 fantastiske forhistoriske dyr

Nørdet godnatlæsning

Sebastian Klein har været en af pionererne inde for moderne fakta-formater til børn, og det er blevet sejt at vide noget om biologi og mærkelige dyrearter. Ud over oplysende tv-programmer, der giver forældrene lyst til at kigge deres børn over skuldrene, har han også begået kvikke antologier om dyreliv. Seneste udgivelse hedder ‘De 100 mest fantastiske fortidsdyr’, og her møder vi øgler, dinosaurer, hulebjørne og monsterkrokodiller. En ‘fornuftig’ voksen vil ved første gennemlæsning tro, at bogen er bedst egnet til skolebørn. Tro om igen. De sjove anekdoter, flotte billeder og pædagogiske faktabokse krydret med fun facts fra dyrenes egen mund, appellerer til børn helt ned i vuggestuealderen, pre-teens og din pædagog-studerende babysitter. Test selv!

Sebastian Klein, Carlsen (alle aldre)

 

 

Rita & Krokodillen

Indsigt i respekt og ironi

Rita har ikke bare en krokodille, der bor i hendes badekar. Hun har også en slagkraftig beslutsomhed, et melodramatisk temperament, en veludviklet kreativitet og en øm forståelse for, at kæledyr ikke altid kan overskue den situation, vi vælger til dem. Siri Melchior har skrevet tekst og tegnet de finurlige fortællinger om det særlige venskab mellem barn og fantasiven. De seks bøger rummer vigtige indsigter om respekt og ironi, om at give og modtage beskeder og ikke mindst glæden ved alle de aktiviteter, der ikke kan finde sted, hvis barndommen udspiller sig foran en fjernsynsskærm eller med en iPad i hånden.

Siri Melchior, Gyldendal (+2 år)

 

 

Læs også: Selektiv hørelse: sådan får du dit barn til at høre efter

Leopold-bøgerne

Underholdning til børn og voksne

De dygtigste børnebogsforfattere mestrer kunsten at skrive, så både voksenlæser og børnelytter er godt underholdt. Dina Gellert er en af slagsen. I sine Leopold-bøger viser hun, at humor ikke kun handler om at udskifte kagens sukker med salt og strategisk placerede pruttepuder. For mens den åbenlyse komik er til at tage at føle på, når grisen Leopold gennemlever jalousi, forelskelse og vrede, er det særligt bøgernes underfundige ordspil, der gør, at såvel morfar som mor gladeligt genlæser bøgerne. Hr. Schwein sætter sig på en knappenål og ‘hyler som en stukken gris’, Leopold skal rydde op på sit værelse, ‘der ligner en svinesti’ – blot for at nævne et par stykker. Billedsproget er uforligneligt og passer perfekt til illustra­tionernes høje standard.

Dina Gellert, forlaget Bolden (+3 år)

 

 

Alt med Astrid

Fantasifuld fuldstændighed

Astrid Lindgren deler gennem hele sit forfatterskab generøst ud af sit rummelige menneskesyn. Det særlige ved Lindgrens bøger er, at hun aldrig taler ned til sit publikum eller undlader alvorlige temaer som frygt og forelskelse, tab og sorg. Vi bruger særligt bøgerne på bilferie, hvor alle lytter med, kommenterer på handlingen og selv bilens chauffør plager om et ekstra kapitel.  Det kan være svært at beslutte, hvor man skal ende og begynde i et landskab, der befolkes af Bulderbys børn, Lønnebergs Emil, Villa Villekullas Pippi og Nangijalas Løvehjerter. Jeg mener, at Matthisborgens yngste beboer, Ronja, burde være ethvert barns første litterære forbillede. Hun er rebellen, der udfordrer sin elskelige, men noget snævertsynede far, som tør elske sin fjende – og som altid tør at sige dét højt, som de fandenivoldske (voksne) røvere kun tør tænke.

Astrid Lindgren, Gyldendal (+4 år)

 

 

Læs også: De bedste apps til børn i alle aldre

Du og jeg

Børn må gerne være bange

Død, tab og sorg er fortsat tabuiserede emner, vi kan have svært ved at tale om med vores små, fordi vi så inderligt vil skærme dem for de følelser, vi selv frygter allermest. Heldigvis kommer litteraturen os til undsætning og hjælper samtalen på vej. Den norske duo, forfatter Synne Lea og kunstner Stian Hole, har sammen begået en øm og livsklog bog om børns angst for at miste en elsket bedsteforælder, og afmagten der ledsager livets naturlige gang. Bogen er poetisk oversat af Naja Marie Aidt, og selvom du både skal regne med en klump i halsen, dirrende stemme og tårer på afveje, er Du og jeg obligatorisk ferie­læsning og oplagt til en snak i soveposer under åben himmel.

Synne Lea og Stian Hole, Høst & Søn  (+6)

 

 

Opfør dig ordentligt og vær en god ven

Emma Gad for begyndere

God stil kan ikke længere afgrænses til bordskik og at sige tak for mad. Det skal børn og deres voksne ganske vist fortsat mindes om, men der er i dag et landskab af langt mere komplicerede kulturelle koder, familien skal forholde sig til. Sabine Lemire har skrevet en fin håndbog, der gennemgår alt fra lege-aftaler og hvordan man giver hånd, til hvordan man skriver en god sms eller hvornår skærmen skal have en pause. Bogen er oplagt at læse på biltur eller over eftermiddagsisen, så hele familien kan snakke dilemmaer og opdragelse.

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøj, Carlsen, (+3)

 

 

Carl-bøgerne

Gode pointer til de yngste

Elefanten Carl er så menneskelig i sine små særheder. Vi genkender hans indstilling til livet, og Ida Jessen har skrevet flere vittige anekdoter om børneliv i elefantperspektiv særligt til store vuggestuebørn og børnehavebørn. Vi har i familien nydt dem i flere omgange og måtte derfor også læse de nye udgivelser, selvom målgruppen er yngre end vores families mindste medlem. Nu er Carl nemlig gået yderligere ned i knæ for at være i snabelhøjde med læselystne tumlinger. De tre fine bøger: Carl er Carl, Carl er gul og Carl er sød er ordknappe, men humørfyldte. Fortællingens form er enkel, men bøgerne er rige på gode pointer om dril og hverdagsdrama.

Høst & Søn  (+1,5)

Anbefalet til dig