Nissedrillerier
SPONSORERET indhold

Drillenissen flytter ind: Få 48 sjove ideer til nissedrillerier

Derhjemme, i børnenes skole eller på arbejdet. Drillenisser er alle vegne i december, og lad endelig de drilagtige tricks være en del af hverdagen op mod jul. Det er nemlig med til at udvikle børns evne til at lege og at afprøve grænser. Bliv klogere på nissen og få 48 gode idéer til nissedrillerier.

Af: Camilla Hansen Gjedde Foto: Getty Images
01. okt. 2022 | Børn | Vores Børn

Mange børnefamilier får besøg af drillenissen i december. Han flytter oftest ind med sin lille dør på væggen, sin lille nissehue og resten af sit juletilbehør i miniature - og så begynder julens mange nissedrillerier.

Og selvom det ofte kræver både tid og overskud fra forældrene, så er det faktisk godt givet at lade nissen flytte ind og spille en rolle i december. De drilagtige væsner skaber nemlig rum for masser af fantasi og indlevelse. Dét er med til at gøre julen sjov og helt særlig, når I sammen i familien snakker om og finder på historier om nisserne og julens fortryllende univers, fortæller netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen:

"Der er noget dejligt ved at bruge fantasien, lave sjov samt finde på historier sammen om, at nisser findes. For de fleste børn er der noget magisk over julen og alt det, der sker gennem december, og det er værd at værne om, så I sammen opbygger minder og måske skaber jeres egne traditioner", siger hun.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du dyrke nisser og julemagi med dit barn

Nisser kan spores helt tilbage til 1823, og ifølge gammel folketro i primært de nordiske lande er nissen et overnaturligt væsen. Her blev nissen set som en form for husgud, der kunne spå om eksempelvis den kommende høst – en tro, der med tiden har bragt masser af magi, hygge og fantasi med sig.

I dag skaber nissen rum ikke bare for drilagtige tricks, sjov og ballade. Det giver grundlag for læring og personlig udvikling for både familiens yngste såvel som større skolebørn.

Læring gennem nisseleg og fantasi

Små historier, du læser op eller finder på, kan skabe en forestilling om nisser – og især de drilagtige – igennem hele december. Netop dét er med til at gøre julen mere spændende:

"Fantasi giver barnet mulighed for at lege og forholde sig til verden på nye måder. Børn ved godt, at nisser er fantasi, at det er en historie, vi fortæller, og at det er noget, vi finder på," fortæller Helen Lyng Hansen og tilføjer:

"Det at bruge fantasien, lege og fortælle historier skaber forskellige legeuniverser, og det hjælper børn med at lære om sig selv og om den verden, der omgiver os."

Nisser kan komme ind i julen på mange måder. Drillenissen flytter ind, når børnene sover, I bygger et nisselandskab, et brev, I sender til julemanden og hans nissehjælpere, men det kan også være at sætte julegrød ud eller op på loftet.

Uanset hvilken variant I vælger hos jer, giver idéen om nisser børnene mulighed for at afprøve forskellige roller samt egne såvel som andres grænser.

"Når børn leger, afprøver de naturligt forskellige følelser, og de spiller ofte forskellige roller. Derfor kan de være både den ’gode’ og ’den onde’, og ved hjælp af drillenissen kan de også prøve at være den, der driller, hvilket måske er en rolle, de helst ikke vil påtage sig, eller som de slet ikke må være," siger netsundhedsplejersken og tilføjer:

"På den måde får barnet mulighed for at lege lidt forskellige roller og måske afprøve noget, som barnet normalt ikke ville gøre – og alle synes, at det er sjovt og finurligt."

LÆS OGSÅ: 24 nemme og gratis juleaktiviteter, du kan lave med dine børn

Nissen flytter ind med nissedrillerier - men husk forbehold

Flytter drillenissen ind ogbegynder med sine nissedrillerier, er det dog vigtigt, det ikke skræmmer barnet, og bliver junior i tvivl om grænsen mellem alvor og leg, er det vigtigt, man fortæller, at det er sjov og fantasi og ’bare er noget, I leger’.

"Det er vigtigt, at man ikke driller på en måde, som gør barnet ked af det. Hvis man udskifter sukker med salt i sukkerskålen, og barnet tager en stor skefuld i den tro, at det er sukker og derfor bliver rigtigt ked af det, fordi salt naturligt smager rigtig dårligt, er det ikke en rar form for drilleri", pointerer Helen Lyng Hansen.

Det gælder derfor om at tænke sig lidt om i familiens nissedrillerier. Men gør I først det, er der også rig mulighed for, at hele familien kan være en del af drillenissens tricks og gode idéer gennem hele december:

"Som forældre kan vi også lave små impulsive historier om nissen, der har været på besøg og flyttet rundt på nogle af tingene. Hertil kan vi udbryde: ”hov, det må vist være drillenissen, som er på spil”, men de ældre børn kan også sagtens være med til at finde på nissedrillerier derhjemme. Måske kan de ældste endda huske noget, mor og far har gjort for dem, da de var mindre, som var særlig sjovt."

drillenisse.jpg
Foto: Getty Images

Her får du 24 gode idéer til, hvad drillenissen kan finde på af nissedrillerier hos jer

Anbefalet til dig