Gravid i uge 13
SPONSORERET indhold

Gravid uge 13: Har du fået mere energi?

Du er gravid i uge 13, og måske føler du, at din energi vender tilbage. Dit barn kan nu rynke panden, hæve øjenbrynene, hikke og strække sig.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
06. aug. 2020 | Børn | Vores Børn

Trætheden er forhåbentligvis på retur, humørsvingningerne mindre og måske har du også rystet kvalmen af dig, når du er gravid i uge 13. Madlysten er nok også begyndt at komme igen, og det betyder, at du nu kan følge kostrådene for gravide.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 12: Tillykke, du er nået til 2. trimester

Døjer du stadig med nogle af de kedelige graviditetssymptomer, skal du ikke være nervøs. Det er helt normalt, og heldigvis kan du se frem til, at det sandsynligvis vil blive bedre i løbet af andet trimester.

I uge 13 måler dit barn mellem 6-8 centimeter og vejer 50 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Din krop

Din livmoder fylder efterhånden bækkenet ud, og i mangel på plads er den i stedet begyndt at vokse opad. Måske kan du mærke en lille, hård bule lige over dit kønsben? Læg dig på ryggen, slap af i dine mavemuskler og mærk derefter med fingrene lige over kønsbenet. Måske kan du fornemme et område, der føles mere fast og rundt, og som ikke giver efter, når du trykker? Det er toppen af din livmoder, som i løbet af de næste måneder vil vokse helt op til dine ribben. Har du været gravid før, eller venter du tvillinger, er der god chance for at du kan mærke den i denne uge, men er det første gang, du er gravid, kan der godt gå lidt tid endnu.

Når du er gravid i uge 13, er der generelt godt gang i din krop. Dit hjerte pumper omtrent 20 procent mere blod, end før du blev gravid, og det sikrer, at både du og dit barn får tilstrækkeligt med ilt. Fostervandet, som lige nu fylder omkring 50-60 ml. i livmoderen, har også travlt med at forny sig, og undersøgelser viser, at du i gennemsnit udskifter alt fostervand hver tredje time.  

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Din baby

Det lille foster i din mave vokser hurtigt nu, og i uge 13 kan han eller hun bevæge hoved, arme, hænder, fødder og tæer. Måske er der også begyndt at vokse hår på den lille isse, og junior kan nu rynke panden, hæve øjenbrynene, hikke og strække sig – præcis som vi gør det.

Hjernen har også stadig travlt med sin udvikling, og på dette tidspunkt er hjernehalvdelene helt glatte. Hovedet er stadig proportionelt set stort i forhold til kroppen, men i de kommende uger vil det udligne sig.

Under hele graviditeten transporteres alt ilt og næring til barnet fra din moderkage gennem navlestrengen, men dit barn øver sig allerede nu i vejrtrækningsbevægelser ved at sluge fostervandet, så han eller hun er klar til en tilværelse uden for livmoderen.

Når du er gravid i uge 13, er nyrerne, skjoldbruskkirtlen og bugspytkirtlen færdigudviklede, og tarmene er ved at være konstrueret. Hele skelettet er også dannet, men meget er fortsat brusk og vil først være helt færdigt i de første uger efter fødslen.

Tegn på graviditet

I uge 13 begynder mange at kunne ane en mørk streg (linea nigra), der går fra navlen og ned mod dit kønsben. Den er hormonbetinget, og for langt de fleste forsvinder den, når de har født. Farven på dine brystvorter er måske også begyndt at blive mørkere.

Har du skulle tisse meget, kan du snart ånde lettet op. Trykket mod urinblæren aftager nemlig omkring uge 13, fordi livmoderen flytter sig opad. Nyd det, mens du kan, for trykket kommer mildt sagt tilbage i tredje trimester.

Desværre kan en irriterende forstoppelse tage over for tissetrangen i disse uger. De øgede mængder af graviditetshormonet progesteron gør nemlig, at din mad er længere tid om at blive fordøjet, og den bedste kur er at drikke rigeligt vand, holde dig aktiv og spise masser af fiber.

LÆS OGSÅ: Gravid: Kom trætheden til livs ved at trykke på disse 3 punkter

Det skal du vide om uge 13

Har du været til nakkefoldsskanning, har du også fået en terminsdato, som fortæller dig, hvornår du forventes at føde. Terminsdatoen beregnes enten ud fra dit barns længdemål ved en ultralydsskanning eller ud fra den første dag i din seneste menstruation, hvis du ikke bliver skannet. Den vil altid kun være et skøn, og selvom det blot er omkring 4-5%, som rent faktisk føder den dag, de er sat til, er det den dato, som bruges, når du skal bestemme, hvornår du går på barsel.

Gravide vil normalt føde fra 3 uger før terminsdatoen og til 14 dage efter, hvoraf de fleste vil føde i graviditetsuge 40. Er du gået mere end 10 dage over din terminsdag, vil dit fødested sandsynligvis tilbyde dig et besøg hos en jordemoder, hvor I sammen skal tale om dine muligheder for at få fødslen sat i gang eller for at blive fulgt med yderligere tjek, hvis du ikke ønsker en medicinsk igangsættelse. Jordemoderen vil rådgive dig om fordele og ulemper, så du træffer den beslutning, der føles mest rigtig for dig.

LÆS OGSÅ: Alt det du ikke må: Her er de 49 officielle råd til gravide

Sundhedstips

Din krop ændrer sig gennem hele graviditeten, og i 2. trimester går det særligt stærkt. Gør du det ikke allerede, kan du derfor begynde at træne og holde dig aktiv, så din krop får lettere ved at bære de ekstra graviditetskilo.

Sundhedsstyrelsens råd til træning i andet trimester

  • Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen
  • Brug længere tid på opvarmning og nedtrapning
  • Undgå kontaktsport. Skiløb og ridning frarådes også
  • Sid ned, når du styrketræner, og undgå for tung vægtmodstand
  • Lyt til din krop og respektér smerte
  • Er du vant til at dyrke fysisk aktivitet med høj intensitet, må du gerne fortsætte, men undgå udmattende aktiviteter og intensiver ikke din sport
  • Er du ikke vant til at dyrke sport, bør du starte roligt og følge et træningsprogram til gravide

LÆS OGSÅ: Træning under graviditet: 8 gode øvelser

Til dig, der venter tvillinger

Det er hårdt at være gravid med tvillinger, og det kræver langt mere af din krop at bære to børn fremfor ét. Husk derfor at drikke rigeligt med vand, så du undgår dehydrering, svimmelhed og ildebefindende, og hav eventuelt altid en vandflaske ved hånden, så du kan drikke, når du bliver tørstig.

Sund kost er også godt, hvis din kvalme ellers tillader dig at vælge frit mellem madvarer, ligesom du også kan få gavn af at træne din bækkenbund, som kommer under enormt pres i de kommende måneder. Sørg generelt godt for din krop, som er på overarbejde, og husk, at god kost og motion er vigtigt, men det er en god lur og afslapning også!  

Anbefalet til dig