Gravid i uge 42
Foto: Getty Images Er du klar? Snart har du født dit lille barn - stort tillykke.

Gravid i uge 42 (42+0-42-6)

Gravid uge 42: Lige om lidt har du født

Du er gravid i uge 42, og om junior vil det eller ej, kommer han eller hun snart til verden.

Du kan godt begynde at tælle timerne.

Selvom din graviditet har varet længere end de fleste, kan du nu endelig kysse målstregen. Fødselslægerne anbefaler nemlig, at alle gravide har født inden uge 42+0, og takkede du ja til en igangsættelse i sidste uge, er veerne måske allerede i gang.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 41: Mange føder i denne uge

Har du valgt at lade naturen gå sin gang, skal du heller ikke vente længe. Sandsynligheden for at du stadig er gravid, når uge 42 er omme, er nemlig kun knap en halv procent.

Held og lykke – og tillykke.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 42

  • Din graviditetsuge: 43. uge (42+0 – 42+6)
  • Din graviditet i dage: 294-300
  • Dit barns gestationsalder: 41 uger

Din krop

Med 293 dage bag dig kaldes din graviditet nu for overbåren, og med det kommer en gradvist øget risiko for, at junior ikke længere trives i maven. Det er bl.a. derfor, du i sidste uge blev tilbudt en igangsættelse og måske nu sidder derhjemme og venter på, at der kommer skub i sagerne.

Desværre kender man i de fleste tilfælde ikke årsagen til, hvorfor nogle kvinder går over tid, mens andre ikke gør, og derfor er det blot ren og skær uheld, at det lige nøjagtigt er dig, der må vente lidt længere end flertallet. Er du før gået over tiden, kan det dog være derfor, du også denne gang må væbne dig med tålmodighed. Der er intet galt med hverken dig eller din krop.

På et tidspunkt vil fødslen starte af sig selv, eller din utålmodighed vil overmande dig, så du vælger at få den sat i gang. En ting er sikkert – du skal nok gå i fødsel lige om lidt.

LÆS OGSÅ: 10 ting som nybagte forældre er bekymrede for

Din baby

Nu kommer baby snart ud, om den vil det eller ej. Når du er gravid i uge 42, er junior helt klar til at møde verden, og alle organer fungerer, som de skal. Barnet ligner også en helt almindelig nyfødt, om end han eller hun kan begynde at bære lidt præg af den ekstra tid i maven.

Neglene kan være lidt længere, og kommer derfor hurtigt til at trænge til den første klipning. Vægten kan også begynde at dale lidt, og huden kan være en smule tør og rynket ved fødslen, fordi barnet nu tærer af underhudsfedtet, og det beskyttende lag af fosterfedt efterhånden er suget ind i babys hud. Det er helt normalt og er i langt de fleste tilfælde helt ufarligt. Det er altså ikke noget, dit barn vil tage skade af på længere sigt, og så snart den lille får godt fat i mælkebaren, vil han eller hun hurtigt indhente det tabte.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far under fødslen

Tegn på graviditet

Det eneste graviditetssymptom, du ikke allerede er godt bekendt med, er den psykiske belastning, det kræver at gå over tid. Når du er gravid i uge 42, er der nemlig intet at sige til, hvis din tålmodighed bliver testet mere end nogensinde før. Det kan være, at du føler sig trist og træt og uretfærdigt behandlet. Måske er du også ramt af graviditetsblues og er ked af, at denne fantastiske tid fyldt med forventningsglæde er ved at være overstået. Det er helt normalt, ligesom det også er helt normalt at frygte alt det ukendte på den anden side af fødslen.

Bliver følelserne meget stærke, kan det være en god idé at vende dem med din jordemoder.

LÆS OGSÅ: Klumme: Kære nybagte mor med skyldfølelse

Det skal du vide om uge 42

Er fødslen ikke gået i gang af sig selv, anbefaler danske fødselslæger, at du har født inden 2 fulde uger efter termin – altså i uge 42+0. Det skyldes delvist, at moderkagens funktion nu begynder at aftage, hvilket blandt andet kan have betydning for mængden af fostervand og ilttilførslen ved fødslen. Risikoen for komplikationer stadig lille, men desto længere den lille bliver i sin hule, jo større bliver risikoen for, at noget kan gå grueligt galt.

Måske sidder du allerede og venter på, at din igangsættelse for alvor sætter ind, og veerne bliver regelmæssige. Det kan godt tage et par dage, så brug du tiden på at slappe af og lade kræfterne op, hvis du kan. Tanker, følelser og hormoner kan dog godt dukke op under igangsættelsen og forhindre dig i at finde ro. Er du utryg, og har du brug for at snakke med en jordemoder, så tøv ikke med at bruge det telefonnummer, du har fået.

Har du valgt at takke nej til en igangsættelse ved dit seneste jordemoderbesøg, ved du, at du vil blive fulgt tæt, indtil du føder. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig, at du og baby får mulighed for at komme til kontrol 2-3 gange om ugen, hvis du har valgt at lade naturen gå sin gang. Undersøgelserne er med til at vurdere, om baby fortsat trives i maven, og om det er trygt at vente på, at fødslen går i gang af sig selv.

Vil du øge chancen for at fødslen går i gang naturligt, er det stadig hindeløsning og sex, som er vejen frem – hvis ellers du har lyst og orker.

LÆS OGSÅ: Tenna sagde nej til igangsættelse: “Lægen sagde, jeg var dybt uansvarlig”

Sundhedstips

Hvis du kan, så udnyt ventetiden med nogle rolige gåture. Fisk luft og motion er ikke kun godt for kroppen – det hjælper også på humøret, overskuddet og energien. Husk også at spise noget lækkert, som føles godt og nærende, og at drikke masser af vand. Du skulle nødigt begynde at dehydrere under fødslen, ligesom din krop vil være dig taknemmelig, hvis du har passet lidt ekstra godt på den. Det er trods alt noget nær et maraton, du lige om lidt skal igennem. Fyld derfor gerne depoterne med gode kulhydrater, og husk, at desto længere du kommer i fødslen, jo mindre vil du have lyst til at spise – og så kan det være ganske rart at have lidt energi på lager.

Fyld også gerne køleskabet eller fødselstasken med lige nøjagtigt den snack, du har haft lyst til i de seneste ni måneder. Du fortjener lidt godt, når først du sidder med dit lille mini-menneske i armene.

Ugens tip til mor

Slap af, slap af, slap af. Spis gode kulhydrater, lav dine knibeøvelser og øv dine visualiserings- og vejrtrækningsøvelser. Lige om lidt får du brug for dem.

Ugens tip til partneren

Fyld køleskabet op og sørg for, at hjemmet er klar til jeres baby. Det kan være rart ikke at komme hjem til et tomt køkken og et kaotisk rod, når I allermest har lyst til at sidde med jeres nyfødte i armene. Og husk så at slappe af! 

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 42
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Fødsel og Gravid uge for uge