Opdragelse
SPONSORERET indhold

“Er han allerede træt ... ?”

Det er dejligt med vejledning, når man lige er blevet mor og far. Men hvis holdningen til god babypleje kommer fra bedrevidende bedsteforældre, lurer konflikten lige om hjørnet. Få Lola Jensens bedste råd.

Af:: E. P. Munch og M. Madsen, Vores Børn
27. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Kender du det? Der er ikke gået meget mere end fem sekunder, fra din mor eller svigermor er trådt ind ad døren, før holdninger til soverytmer, amning og hygiejne kommer på bordet. Måske vil du gerne høre det, men de fleste synes, det er hårdt som nybagt mor at blive rettet på hele tiden – eller at nogen sår tvivl om ens evne til at passe på den nyfødte.

Det kribler sikkert i fingrene på din mor og svigermor for at få lov til at hjælpe, nusse og passe. Men ved gud er det da irriterende, når hun prikker til dig med udsagn som: “Han skal ikke sove allerede” eller “Nå, så er det ammetid igen.”

Det er naturligt, der kommer en konflikt, for du skal gå fra at være en datter til at være en mor, og bedsteforældrene er måske også nye i deres roller. Det er en overgang for alle. Og den nye rollefordeling kan også være en ny magtfordeling.

Lola Jensen har været familievejleder i snart 25 år og genkender konflikten mellem de nybagte forældre og bedsteforældre alt for godt. Hun mener dog, det primært er kommunikationen, den er galt med. Den ældre generation er for ivrige og dominerende, når de gerne vil hjælpe:

– Mange bedstemødre er simpelthen ikke gode nok til at lægge sig i selen og give plads, når de ser deres børn og svigerbørn forsøge sig frem. De kan slet ikke huske den sårbarhed, der er forbundet med at være ny i forældrerollen.

Bedsteforældre i baggrunden

Din mor eller svigermor vil helt sikkert det bedste, men du er måske slet ikke indstillet på at høre, hvad man for eksempel gjorde, da du var barn.– Forældrene kommer straks på banen – oftest i bedste mening – med gode “gamle” råd og fortællinger om, hvad de gjorde dengang, de var unge mødre, og hvor nemt det hele gik, “for du var så glad og nem, og vi hørte intet til dig…”, fortæller Lola Jensen.Det er langt fra sjældent, at Lola Jensen rykker ud i de små, danske familier på grund af generationskonflikter i forbindelse med familieforøgelse. For når både mor og mormor skal bestemme, går det galt. Hun oplever, at mange nybagte mødre bliver “trodsige,” når de bliver irettesat.– Når de erfarne begynder at åbne for posen, er det næsten med 100 procent garanti, at det “trodsige” barn kommer frem i de nybagte forældre – “For det er lige godt nok en tand for groft, som hun stikker næsen i mine sager og blander sig.” Og så er det næsten ligegyldigt hvad, der er kommet af råd, så vil man bare gøre det modsatte.Heldigvis er løsningen i sigte. Familieterapeuten plejer at kalde bedstemødrene med ved rundbordet. For det er, ifølge hende, ofte dem, der skal tæmmes, og de er tit gode til at hjælpe med at skabe bedre meningsudveksling i familien.

Søgende generation

Årsagen til, at konflikterne trapper op, og at mange unge mødre i dag ikke tror på de “gamle”, er ifølge Lola Jensen, at vi er en meget søgende generation, som bruger mange kræfter på at finde den helt rigtige løsning.– Mødre har aldrig været mere opmærksomme på deres børn, end de er i dag. De vil deres børn det allerbedste og tænker utroligt meget over, hvilken effekt deres valg af metoder og handlinger har på barnet og søger på må og få rundt i nutidens jungle af gode råd. Og det er jo i og for sig dejligt, at vi har en så engageret generation af forældre, for det er bestemt ikke af vejen at lade sig inspirere, når man er på ny gyngende grund, fortæller Lola Jensen.– Problemet er bare, at al den fokus og diskussion om børneopdragelse, der er oppe i tiden og alle de overvejelser, der følger med, også gør, at mange mødre bliver usikre på sig selv og nervøse for, om de valg, de tager, nu også er de rigtige. Og netop i den søgen og medfølgende usikkerhed ligger, ifølge Lola Jensen, store dele af kimen til de konflikter, der opstår mellem generationerne, når et lille, nyt familiemedlem er kommet med i flokken.Med bedre kommunikation og en grundlæggende tillid begge veje, kan I komme uden om de klassiske konflikter.– Det handler ikke kun om, hvad man siger, men hvordan man siger tingene – ikke mindst når der tales til en nybagt mor. Ofte er det måden, bedsteforælderen lige får serveret sin opfattelse og erfaring med for eksempel soveritualer på, der får den nybagte forælder til at stejle.Hvis I bliver i den dårlige kommunikation, er det synd for alle parter, da det blokerer for adgangen til din mavefornemmelse, som i bund og grund er det væsentligste i den proces, det er at finde dit personlige ståsted som forælder – og holde fast i det!

Den vigtige tillid

– Om svigermor rammer hovedet på sømmet eller ej, så vil hun under alle omstændigheder komme meget længere, hvis hun giver den søgende mor noget plads til selv at finde ud af det og hjælpe hende med at stole på, at det, hun gør, er godt nok. Og det kan hun gøre ved at vende kommunikationen på hovedet og for eksempel sige: ”Jeg gjorde sådan af den og den årsag, men det kan godt være, at det er bedre det, du gør”.

Eller: – Selv om jeg måske indimellem giver en idé, når du spørger mig, eller måske før du spørger, så skal du endelig stoppe mig. Når jeg kigger på dig og babyen sammen, så bliver jeg glad og varm om hjertet, for du er kommet rigtig godt fra start, så fortsæt med at følge din egen intuition.

På den måde vises der respekt og tillid. Og tilliden har man som nybagt forælder brug for, for at tro nok på sig selv til at træffe de gode valg, fortæller Lola Jensen, der har erfaring med, at de nybagte mødre rent faktisk lytter til mor og svigermor, hvis hun får sagt tingene på den rigtige måde… bare med lidt forsinkelse:

– Hvad bedsteforældrene ikke ved er, at der ofte sker det, når de er gået ud ad døren, og babyen begynder at græde, så tænker den nybagte mor faktisk nærmere over hendes råd; “Mor sagde, at hun havde gode erfaringer med at holde mig på den bestemte måde …” – og så prøver hun måske at følge det forslag, fortæller familierådgiveren.

LÆS OGSÅ: Din indre løvemor: Fingrene væk fra min baby!

LÆS OGSÅ: Styr de sukkerglade bedster

LÆS OGSÅ: Derfor har dit barn brug for bedste