Ingen grund til at klippe navlestrengen

Ingen grund til at klippe navlestrengen

Vi er kodede med så mange ting, og som de færreste gravide stiller spørgsmål ved, for eksempel at navlestrengen bliver klippet med det samme, og at baby skal klaskes i numsen eller gnubbes med et håndklæde.

Derfor fik jeg lidt af en øjenåbner til fødselsforberedelse, da jordemoder Marta fortalte, at der ikke er nogen medicinsk grund til at klippe navlestrengen, men at man derimod afskærer 40 procent af blodet og dermed jern samt en masse gode antistoffer og oxytocin fra moderen ved at klippe den.

Så længe navlestrengen er intakt, får barnet også al den ilt, det har brug for. Det synes jeg er dejligt betryggende. Dermed er der heller ikke er nogen grund til at gå i panik og begynde at klaske barnet i numsen eller gnubbe det med et håndklæde, hvis det lige skal bruge nogle sekunder på at komme sig ovenpå at være blevet født – hvilket man jo egentlig godt kan forstå.

Navlestrengen holder op med at pulsere efter cirka en time, og så kommer der ikke længere nærringsstoffer til barnet. På dette tidspunkt vælger de fleste at klippe navlestrengen. Men der er også nogen, der vælger at lade den sidde på, til den selv falder af (cirka 3-4 dage), hvilket kaldes en lotus-fødsel.

For mig var det fantastisk at finde ud af, at jeg ikke behøver bekymre mig om, at min barn får nok ilt, og at det ikke behøver gnubbes og klaskes, men kan være hos mig i ro og mag – og tilmed få en masse vigtige nærringsstoffer. Det, at navlestrengen selv holder op med at være virksom efter nogen tid, fortæller mig, at så er det nok meningen, at den skal have lov at være der indtil da – alt andet er jo så genialt udtænkt og indrettet, når det kommer til graviditet og fødsel.

Læs mere på Fødeklinik Maia jordmødrenes blog.

P.S Hvis man lige venter med at klippe navlestrengen, til den er holdt op med at pulsere, så heler barnets navle også betydelig hurtigere og falder hurtigere af.