Er bistiksallergi arvelig?
Spørgsmål:
Hvordan finder man ud af, om ens børn er allergiske over for bistik?
Min bedstefar var allergisk og var engang ved at dø af et helt banalt hvepsestik. Og jeg er lidt bekymret for, om mine sønner har arvet allergien. Kan man teste for det? Eller er vi nødt til bare at vente og se? For det synes jeg jo ikke er så betryggende. Og måske kan du også fortælle, hvad man gør ved hvepse- og bistik i det hele taget?
På forhånd tak for svaret.
Læs lægens svar på næste side.
Svar:
Du har desværre ikke nogen mulighed for at finde ud af, om dine drenge er overfølsomme over for bi- eller hvepsestik, før de er blevet stukket mindst 2 gange. Første gang de bliver stukket, danner de antistoffer mod insektgiften, og først anden gang, de bliver stukket, kan de, hvis de virkelig er uheldige, udvikle en allergisk reaktion.
Langt de fleste, der bliver stukket, udvikler hævelse og rødme af det område, bien eller hvepsen har stukket. Det kan blive ret heftigt, og det kan klø og svie og være ret generende, men det har intet med den ubehagelige allergiske reaktion, som din bedstefar oplevede at gøre. Kun hvis dine sønner reagerer med at blive utilpasse eller hæver op i ansigtet, læberne og tungen, kan det være mere alvorligt, og I skal sørge for, at de bliver set af en læge.
Den allergiske reaktion, som din bedstefar nok fik, anafylaktisk chok, er en meget sjælden ting. Mange mange tusind bliver stukket af bier og hvepse hver sommer; cirka 10.000 henvender sig på skadestuen, men kun en brøkdel af dem har reageret for voldsomt. Og først da undersøger man videre for allergi over for bier eller hvepse.
Hvis det viser sig, at en eller begge dine drenge har allergi over for bier eller hvepse, skal han med det samme have en allergipille, en antihistamin, når han bliver stukket. Og så vil de blive udstyret med en speciel sprøjte med adrenalin, en epipen, som I kan give den allergiske, hvis uheldet skulle være ude, og han begynder at blive utilpas.
Man vil så ofte tilbyde, at den overfølsomme kan gennemgå et vaccinationsprogram, hvor han får sprøjtet ganske små men stigende mængder ind, af den gift han ikke tåler. Så vænnes kroppen ganske langsomt til giften, og han vil, efter endt vaccinationsprogram, ikke længere reagere uhensigtsmæssigt.
Gode råd Ved bi- eller hvepsestik
– Sørg for at fjerne brodden med det samme.
– Lad være med at presse og trykke omkring stikket, – så spredes giften.
– Skrab i stedet brodden ud med en negl.
– Sug eventuelt giften ud med en insektgiftsuger.
– Smør gerne området med noget lokalbedøvende creme.
– Tag eventuelt en antihistamin, så hævelsen bliver mindst mulig, og kløen mindskes.
– Henvend dig altid til lægen, hvis du bliver stukket i munden eller svælget, eller hvis du bliver utilpas.
Om eksperten:
Liselotte Hergel er praktiserende læge i Lyngby og har masser af børnefamilier i sin klinik. Hver måned besvarer hun læsernes spørgsmål om sundhed i Junior.
Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns sundhed? Så skriv til sund@juniormag.dk