Særligt sensitiv
Pas på din sensitive søn, så bliver han en rigtig god leder en dag. Foto: Istockphoto.

Pas godt på din sensitive dreng

Din sensitive søn er muligvis ikke vejens mest populære dreng. Men hvis du forstår ham og støtter ham rigtigt, bliver han en god menneskekender med store lederevner. Presser du ham til fodbold og slåskampe, risikerer han derimod at få et lavt selvværd.

Faktaboks

Hvert 5. barn i Danmark er et såkaldt ‘sensitivt’ barn. De sensitive træk er medfødte, og der er lige mange piger og drenge, som er sensitive.

Piger har dog lettere ved at få lov til at være sensitive, fordi det er mere acceptabelt, at piger er stille, tilbageholdende og følsomme, end at drenge er det.

Sensitive børn har en større evne til at bearbejde informationer på en dyb måde, og de registrerer også i højere grad nuancer end andre børn.

Deres største styrke er deres svaghed, for lige så godt det kan være at føle så meget, lige så svært kan det være.

Kilde: Psykolog og forsker Elaine Aron

Vil din søn hellere sidde inde og lege end at cykle sammen med de andre drenge ude på vejen? Bliver han forskrækket eller ked af det ved lyden af en motorsav fra naboens have eller andre pludselige lyde? Så har du måske bare en sensitiv dreng.

Faktaboks

 1. Acceptér dit barn – det er det allervigtigste råd.

 2. Lav ikke for mange aftaler.

 3. Planlæg på forhånd, og fortæl hvad I skal.

 4. Pres ikke din søn til ‘drengeting’ som fodbold, slåskampe og andre vilde ting, hvis han ikke vil. Prøv at få ham med, men acceptér det, hvis han siger nej.

 5. Lad din søn vide, at det er fint at være følsom.

 6. Vælg en skole med ro og struktur. Reducér tiden uden for hjemmet som for eksempel i børnehave og SFO.

 7. Støt ham i at sætte grænser, og lær ham at sige fra over for vilde drenge.

 8. Råb ikke af din sensitive søn, for han bliver endnu mere overstimuleret og modtager ikke budskabet.

 9. Aftal et helle for ham, hvor han kan slappe af, når han kører op i en spids i stedet for at skælde ham ud. Lad ham sidde længe nok til, at han er faldet ned. Minimum 20 minutter.

 10. Tænk på, at din søn både som barn og voksen har stor chance for at være i harmoni og balance, hvis han bliver accepteret – også når han er tilbageholdende eller reagerer meget følsomt.

  Kilde: psykolog Lise August

Hvert femte barn hører under kategorien ‘sensitiv’, viser den amerikanske psykolog og pioner på området, Elaine Arons forskning. Særligt drenge kan få det svært, hvis de er sensitive, fordi omverdenen forventer, at en dreng er vild og højtråbende.

Men sensitive drenge er ikke, som drenge er flest, de kan bedst lide stille og rolige lege, de hader store forandringer, hopper ikke som de første ind i børnehavens puderum om morgenen og har brug for stille stunder i løbet af en dag.

LÆS OGSÅ: Mediter på børnemåden

Psykolog Lise August har specialiseret sig i sensitive mennesker. Sammen med sin mand og psykoterapeut, Martin August, har hun hjulpet den amerikanske psykolog og forfatter Ted Zeff med materiale fra Danmark til bogen ‘Stærke sensitive drenge’ om sensitive drenge og mænd.

Tag hensyn – og giv din dreng et bedre liv

Lise August understreger, hvor vigtigt det er at forstå, at du som forælder skal tage særlige hensyn, hvis du har en såkaldt sensitiv dreng. Det vil hjælpe din dreng til et bedre liv, både som barn og voksen.“Hvis I ser ham som den dreng, han er, får han højst sandsynligt et dejligt liv. Og han vil blive en mand i harmoni, som typisk får job som leder, underviser, journalist eller forsker,” siger psykolog Lise August.Omvendt er det meget vigtigt, at han ikke bliver presset hjemmefra til at være en af de ‘vilde drenge’.“Hvis en sensitiv dreng bliver tvunget til fodbold og slåskampe, og han får at vide, at det er forkert ikke at gå til fodbold, risikerer han at blive en mand med dårligt selvværd, der ikke hviler i sig selv,” siger Lise August.Hvis du vil hjælpe din sensitive søn, så meld ham for eksempel til spejder, kampsport og sejlads, men forvent ikke, at han elsker håndbold og fodbold.Vælg en enkelt fritidsaktivitet, han kan fordybe sig i, i stedet for at melde ham til tre ting om ugen, for det orker sensitive drenge ikke. Husk også at give ham pauser i hverdagen, og sørg for, at han ikke er i børnehave eller SFO alt for mange timer hver dag.

Tåler ikke stress

“Lad ham fordybe sig, for det kan han lide. Spejder er en god ting, fordi sensitive børn godt kan lide at gå i dybden og undersøge ting,” lyder psykologens råd.Allerede når dit barn er en uge gammel, vil du kunne se på din lille søn, om han er sensitiv, for følsomme drenge holder blikket fast på mors øjne. Det er et af tegnene på, at din søn er sensitiv, og sensitiviteten er medfødt.Helt fra begyndelsen er det derfor vigtigt, at du som forælder sørger for, at han ikke bliver stresset. Selv om du måske ikke i løbet af hans første levetid opdagede, at din søn er anderledes, er det dog aldrig for sent.Hvis du opdager, at han gemmer sig bag dine ben, når det går for vildt til, og at han hellere vil sidde alene i sandkassen end løbe rundt med vuggestuens vilde drenge, er det vigtigt, at du her accepterer ham, som han er, og ikke presser ham. Selv om det kan være svært, fordi du inderst inde ønsker, at han er som de andre drenge.LÆS OGSÅ: Giv dit barn et godt selvværd“Skærm ham, så han ikke får for mange indtryk, for han tager dem dybt ind, og det kan være svært for ham at bearbejde dem,” siger Lise August.Syv ud af ti af de sensitive drenge er indadvendte, og har brug for at sidde i fred og ro og lade batterierne op. Et eksempel, der illustrerer dette behov for ro, er ifølge Lise August, den 4-årige dreng, der sætter sig godt til rette i sofaen med en bog eller spiller computerspil, når han kommer hjem fra børnehaven. Kort efter kommer hans mor og siger, at de skal på besøg hos nogle venner, og så bliver han vred.

Aftal et helle

“Lad ham sidde, til han er klar igen, for han viser dig, at han ikke kan rumme flere indtryk efter en dag i børnehaven,” siger Lise August.Hun foreslår også, at du kan aftale med din søn, at han har et ‘helle’ derhjemme.“Når din søn bliver så gammel, at du kan indgå aftaler med ham, er det en god idé at finde et sted, hvor han holder timeout, når han er overstimuleret og kører op i en spids. Det hjælper ikke at råbe af ham, når han er kørt op. Det er meget bedre, at I for eksempel aftaler, at han har et helle under dynen eller et andet sted, hvor han er tryg.”Kreative og eftertænksommeFordelene ved, at din søn er særligt sensitiv, er mange. Han er højst sandsynligt venlig, kreativ og eftertænksom. Han har eller får sans for skønhed, og han er kærlig med en stor indlevelsesevne.Sensitive drenge ønsker, at alle har det godt, og de vælger måske at blive ven med dem, der bliver mobbet, og allerede i 8-års-alderen kan de finde på at engagere sig i for eksempel kampen for et bedre miljø.Men det er også svært. Sensitive drenge er meget modtagelige for indtryk, og hvis det er dårlige indtryk, kan det være svært for dem, fordi indtrykkene går så langt ind. De gemmer sig bag buksebenet på mor og far, fordi de har brug for at se det an, når andre børn leger.“Du skal ikke lytte til dem, der siger, at du er en pylremor, for hvis din søn har brug for tryghed, skal han have det,” siger Lise August.Det er dog også vigtigt at udfordre sin sensitive dreng.LÆS OGSÅ: Anerkendende opdragelse: En uge uden ris, ros og trusler“Du kan sagtens melde din søn til fodbold, hvis han har lyst, men hvis han efter to til tre måneder ikke længere orker at snøre fodboldstøvlerne, skal du acceptere det,” siger Lise August.

Fars accept er vigtig

Hvis din søn ikke drømmer om fodboldlandsholdet, er det vigtigt, at begge forældre accepterer det. “Fars rolle er meget vigtig, og far skal kunne acceptere sin søns sensitivitet,” siger Lise August.Ifølge den amerikanske psykolog Ted Zeff, der har specialiseret sig i sensitive drenge, bliver mange fædre til sensitive drenge skuffede over, at de ikke har fået en ‘rigtig’ dreng og prøver måske at presse ham til at interessere sig for fodbold, men det kommer der intet godt ud af, understreger både Ted Zeff og hans danske kollega.“Din søn skal have lov til at være stille og undersøgende, hvis han har behov for det. Han kan risikere at få dårligt selvværd, hvis han bliver tvunget til en bestemt form for sport.Mange voksne har selvværdsproblemer, fordi de for eksempel blev presset til sport, da de var børn,” siger Lise August.Din sensitive søn bliver måske ikke den næste Nicklas Bendtner eller den, de andre børn slås om at få lov til at lege med, men han bliver en god ven og har særdeles fine chancer for at blive en god ægtemand, fordi han rummer så mange følelser.Den amerikanske psykolog Elaine Arons forskning viser desuden, at hvis din sensitive dreng vokser op i et positivt miljø, trives han ekstra godt, og han får et ekstra godt helbred.Hvis han bliver presset til at skulle mange ting, vil han som voksen også presse sig selv og lave for mange aftaler og dermed blive stresset.

Vælg den rigtige skole

En af de ting, din sensitive søn med stor sandsynlighed har brug for, er struktur og forudsigelighed i sin hverdag. Derfor skal du også nøje overveje skolevalget til din sensitive søn.En skole med faste regler og rammer er bedst for sensitive drenge, som trives med at få at klar besked om, hvad der skal ske. Alternativt bør I gøre klasselæreren opmærksom på, at netop jeres barn trives fint med lidt faste rammer. De fleste lærere kan godt opfylde dette, selvom dit barns skole er mere eksperimenterende med indlæringsmetoderne.LÆS OGSÅ: Forstå dit barns hjerne og bliv hørt!Bliver skoletiden god, og blomstrer din søn socialt sammen med kammerater, han har det godt sammen med, kan han få det skønt og vil udvikle sig til at være et godt og betænksomt menneske, som man vil sætte pris på at få som en ven.

Test, om dit barn er sensitivt:

1. Bliver nemt forskrækket.

2. Bryder sig ikke om overraskelser – for eksempel en overraskelsesfest på fødselsdagen. Vil helst kunne forberede sig på forhånd på nye ting og oplevelser.

3. Har lettere ved at lære via milde irettesættelser end ved mere stærke udmeldinger.

4. Lader til at kunne ‘læse forældrenes sind’. Det vil sige at kunne mærke, hvordan I har det, og hvilket humør I er i.

5. Bruger ord, der virker modne i forhold til sin alder.

6. Er meget følsom over for dufte.

7. Har en dybsindig form for humor.

8. Virker meget intuitiv.

9. Har vanskeligt ved at sove efter en dag med mange indtryk.

10. Har svært ved at klare store forandringer.

11. Stiller mange spørgsmål.

12. Er perfektionistisk.

13. Bemærker andres humør og smerte.

14. Foretrækker stille og afdæmpede lege.

15. Stiller dybe og tankevækkende spørgsmål.

16. E r meget følsom over for smerte.

17. Bliver generet af støjende omgivelser.

18. Bemærker nuancer i omgivelserne – for eksempel at noget er blevet flyttet, at nogen har fået klippet hår eller på anden måde skiftet udseende.

19. Præsterer bedst, når der ikke er fremmede til stede.

20. Bliver nemt følelsesmæssigt påvirket.

Sensitive børn er forskellige, og dit barn behøver ikke have alle tegn for at være særligt sensitiv. Hvis du kan svare ja til mere end halvdelen af spørgsmålene, er det ret sikkert, at dit barn er sensitivt i en eller anden grad.

Kilde: Psykolog og forsker Elaine Aron

LÆS OGSÅ: Mediter på børnemåden

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Udvikling og Børnepsykologi