Fem kvinder viser deres gravide maver
SPONSORERET indhold

Sådan ser min smukke, gravide krop ud

Fem kvinder viser deres gravide mave og mor-krop frem. Se hvor flotte de er på hver deres måde.

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Trine Bukh
21. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Sådan forandrer graviditeten din krop

Kvalme: Den nye hormonbalance i kroppen kan gøre dig træt og svimmel og give kvalme.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet – uge for uge

Forstoppelse: Dine tarme arbejder langsommere – ofte med en hyggelig forstoppelse til følge.

Ømme bryster: Brysterne bliver hos de fleste større og ømme, fordi huden strækker sig – så her kan du også risikere et par tigerstriber.

LÆS OGSÅ: 16 knap så sjove ting ved at være højgravid

Ligamentsmerter: Du oplever måske smerter i underlivet, fordi din livmor gør plads til dit barn.

Blødninger: Dit hjerte pumper blod rundt for to, og mængden af blod i kroppen øges med op til 50 procent. Den øgede blodgennemstrømning kan gøre, at du lettere bløder fra tandkød og næse.

LÆS OGSÅ: Gravidforkælelse: Skøn før – og efter!

Væskeansamlinger: De fleste gravide får mere væske i kroppen – i gennemsnit fireethalvt kilo ekstra – som ofte samler sig i fødder, ankler, ben og fingre.

Bækkensmerter: Hormonerne gør dine led mere mobile, og det (hyper)mobile bækken kan give smerter og bækkenløsning.

Strækmærker: Når huden på maven skal udvide sig, kan den ikke altid følge med, og så kommer de frygtede strækmærker, når elastiske fibre i bindevævet rykker fra hinanden. Det sker for cirka en tredjedel af alle gravide.

Kilder: Mama.dk og Babyinstituttet.dk

”Jeg er glad for min flotte, runde mave”

smuka.jpg

Elisabeth Kruse Hjersted,
24 år, studerende.
Gravid i uge 22 med tredje barn. Børn: Teo, 2 år og Noa, 4 år. Vægtøgning: 10,5 kg.

Hvordan har din krop forandret sig?

Jeg har fået strækmærker, min navle buler ud, og mine bryster har ændret både størrelse og form. Mine lår er også blevet tykkere, og jeg får bumser i ansigtet. Jeg har væske i kroppen, så generelt er der blevet mere af mig over det hele.
Kan du genkende din egen krop?

Den er anderledes, fordi jeg inden min første graviditet var næsten radmager, og nu har jeg pludselig fået sul på kroppen. Desværre har det ikke sat sig, som hvis jeg selv kunne vælge, men primært på lår og bagdel og i ansigtet. Mange ser det måske ikke, men det gør jeg selv, fordi jeg er vant til at se mig i ikke-gravid tilstand.

Hvad kan du bedst lide ved din gravide krop?

Det er dejligt, at jeg har større bryster, men jeg ved godt, at de svinder ind efter endt amning. Jeg kan nu også rigtig godt lide at se på min mave – jeg er glad for, at jeg har den der runde gravide mave; at det ikke har sat sig hele vejen rundt.

Hvad har du det svært med ved din krop?

Strækmærkerne. De sidder over det hele: bryster, mave, skamben, baller og sideben. Det fylder meget for mig, specielt dem på min mave og mine lår. Jeg har det også svært med, at formen på mine bryster har ændret sig. De hænger mere, fordi der er mere tyngde i dem. Jeg har ikke særligt store bryster, så at den smule, der er, kan hænge, irriterer mig.

Hvorfor er du stolt af din gravide krop?

De forandringer, der sker med kroppen, er det hele værd, når jeg ved, at jeg snart har tre børn. Jeg er stolt af, at det stråler ud af den, at jeg er kommende mor. Selv om jeg er ked af mine strækmærker og bryster, minder de mig om, at jeg er mor, og at min krop bærer på et andet menneske, som jeg snart skal holde i mine arme. Jeg kan godt blive misundelig på gravide uden strækmærker; omvendt tænker jeg, at hver krop er forskellig og reagerer forskelligt. Det dårlige, jeg ser ved min egen krop, er naturligt og faktisk en smuk forandring.

”Jeg kan sagtens kende mig selv kropsligt”

smukb.jpg

Amalie Paludan Mortensen,
29 år, kontorelev.
Gravid i uge 35 med første barn. Vægtøgning: 13 kg.

Hvordan har din krop forandret sig?

Den har ikke forandret sig særlig meget. De fleste af de kilo, jeg har taget på, sidder på maven. Her på det sidste er de dog begyndt at fordele sig på resten af kroppen. Jeg kan mærke det på mit tøj og mine fingre, når jeg skal have ringe på. Jeg har også døjet med uren hud i ansigtet og har været temmelig rødmosset.

Kan du genkende din krop?

Jeg kan sagtens kende mig selv kropsligt, selv om det er helt nyt. Det meste af tiden føler jeg, at jeg aldrig har set anderledes ud. Min forstand er ligesom fulgt med maven. De dage hvor jeg vågner, og maven har taget et ordentligt ryk, tænker jeg, at det var lige godt voldsomt. Men når jeg går i seng om aftenen, finder jeg det helt normalt igen.

Hvad kan du bedst lide ved din gravide krop?

Det bedste ved min nye krop er maven. Jeg må indrømme, at jeg er lidt stolt over denne mave. Jeg er glad for, at jeg ikke har taget mere på end 13 kilo. Jeg havde nok ikke taget det så pænt, hvis jeg havde været oppe at runde de 20 kilo eller mere.

Hvad har du det svært med ved din gravide krop?

Jeg har lidt svært ved, at jeg ikke kan de samme ting som før. Jeg er i uge 35, så der er en del ting, jeg har svært ved, såsom at handle, gøre rent og ja, bare tage strømper på. Det foregår i et helt andet tempo. Jeg har skullet indstille mig på, at kroppen siger fra længe før hjernen og vænne mig til, at kroppen ikke kan klare så meget fysisk som før.

Hvorfor skal vi være stolte af vores gravide krop?

Vi har et lille væsen inde i os, som kun vi kan beskytte. Som forældre vil man sit barn det bedste, og det skal vi være stolte over. Vi kan også være stolte over, at vi er blevet så voksne, at vi kan tage det ansvar på os at opfostre et barn. Det er bare nogle af årsagerne til, at vi skal være stolte af vores gravide krop.

”Jeg kan godt lide, at min krop tager styringen”

muk3.jpg
Kristina Hobbs, 37 år, antropolog, freelance-skribent og hjemmegående. Blogger på Kristinahobbs.com.
Børn: James, 2 år, Silvia, 4 år, Molly, 9 år og Bastian, 11 år. Gravid i uge 12 med femte barn. Vægtøgning: 2 kg.

Har din krop forandret sig?

Jeg har været i god form både før og under alle mine andre graviditeter, men i denne graviditet er det svært at finde tid og kræfter til at træne. Derfor er det hele lidt slappere. Det er, som om min krop har opgivet at holde på formerne og splatter ud, når den mærker, at ‘nå, så er det den vej, det går igen  …’ Den bruger ikke kræfter på at holde maven inde denne gang, og jeg har hurtigt taget et par klædelige kilo på. Siger min mand.

Kan du kende din egen krop?

Ja, nyt er det ikke for mig. Denne graviditet – jeg mistede et foster for nogle år siden, så det er min sjette – er som de andre, men går hurtigere. De fleste tegn på graviditet forsvinder efter et års tid, men jeg er ikke ung længere, og al den udvidelse gør det hele lidt blødere. Jeg har ‘morbløb’, som mine unger kalder det.

Hvad kan du bedst lide ved din gravide krop?

At den tager styringen og skaber et barn med mig som forbløffet passager. Jeg forsøger at samarbejde; sove, når den beder om det, spise det, den beder om (peanutbuttermadder og æbler) og knappe bukserne op. Jeg er ikke meget for de ekstra kilo, men de plejer at forsvinde igen.

Hvad har du det svært med?

De store hofter, jeg får. De har ikke rigtigt noget med barnet at gøre, og jeg bryder mig ikke om dem. Så må jeg jo spise lidt mindre, men det gider jeg heller ikke.

Hvorfor er du stolt af din krop?

Vi skal altid være stolte af vores krop og give den de bedste betingelser for at gøre livet godt for os. Vi er ét med vores krop, så at bekrige eller skamme sig over den er ren masochisme. Miraklet, når et barn skabes, kan vi da ikke andet end være stolte over at få lov at deltage i. Jeg er målløs hver gang.

”Graviditet er et bevis på, hvor umådelig fascinerende kroppen er”

smukd.jpg
Lisa Cantzler, 33 år, trafikleder. Gravid i uge 32 med første barn. Vægtøgning: 10 kg.

Hvordan har din krop forandret sig?

Min numse og mine lår er vokset en del, men det gik først op for mig, da jeg ville prøve mine før-gravid-jeans. De kom kun halvt op ad låret! Maven er vokset, men ikke mere, end at jeg kan følge med mentalt, og så er jeg gået en størrelse op i bh. Dog kan min krop ikke det samme som før, og den gør mig effektivt opmærksom på, at jeg har brug for en pause, med plukveer. Der er ikke andet for end at acceptere, at nu skal den have et hvil.

Kan du kende din egen krop?

Det var svært at acceptere, at bukserne ikke kunne knappes, men jeg synes, jeg ligner mig selv. Jeg måtte dog tage min navlepiercing ud, da huden begyndte at strække sig, og jeg har været bekymret for, hvor stor min tatovering ville blive, når maven vokser. Den klarer sig fint, og jeg er sikker på, at maven kommer til at ligne sig selv igen – omend der nok skal lægges lidt tid i træningscenteret.

Hvad kan du bedst lide ved din gravide krop?

Jeg har altid været plaget af akne – men efter tre måneders graviditet var der ikke skyggen af en bums! Det er også hyggeligt at se maven bevæge sig. Nogle dage er det et lille puf, andre gange tænker jeg, at hun øver sig til at blive cirkusartist.

Hvad har du det svært med?

Det sværeste er, at der er begrænsninger på, hvad jeg kan. Jeg rider ikke længere og kan ikke træne lige så hårdt som før. Spinning er udelukket, fordi jeg rammer maven hver gang. Jeg prøver at røre mig tre gange om ugen, men kroppen kvitterer ofte med plukveer, og det er svært at acceptere, at den bestemmer over mig og ikke omvendt.

Hvorfor skal vi være stolte af vores gravide krop?

Graviditet er et bevis på, hvor umådelig fascinerende kroppen er. Tænk, hvad den går igennem, og hvordan den kommer tilbage til det punkt, man startede ved. Tegnene efter en graviditet kan vi kvinder sagtens være stolte af. Vi har udsat vores krop for den ultimative prøve, der viser, hvor meget vi elsker vores børn – og vi gør det gerne igen og igen.

”Mine bryster er blevet store, faste og flotte” 

smuke.jpg

Charlotte Klein, 26 år, skadebehandler og jurastuderende.

Barn: Alexander, 2 år.
Gravid i uge 30 med andet barn.
Vægtøgning: 4 kg.

Hvordan har din krop forandret sig?

Min mave er blevet kæmpestor, men jeg har faktisk tabt mig andre steder, fordi jeg kastede meget op i starten. Mest i ansigtet, hvilket ikke gør mig noget, men også på lårene, og det er træls. Jeg døjer med uren hud, mest i ansigtet, hvilket er værre, når jeg er gravid. Indtil videre har jeg ikke fået flere strækmærker end de få, jeg fik i første graviditet. De sidder rundt om navlen og er supergrimme – jeg håber ikke, jeg får flere.

Kan du genkende din egen krop?

Jeg ser meget ud som i min første graviditet, hvor jeg også primært tog på på maven. Men min krop har det ikke godt med daglig kvalme og svimmelhed. Jeg har været sygemeldt, siden jeg var syv uger henne, og har stadig kvalme stort set hver dag. Det er hårdt, når kroppen tager over, og man ikke er i stand til noget uden at blive dårlig.

Hvad kan du bedst lide ved din gravide krop?

Mine bryster. De er blevet store, faste og flotte. Efter min første graviditet var de små og flade, så det var et glædeligt gensyn. Jeg kan også godt lide, at maven sidder så flot, selv om det er hårdt arbejde for ryggen med en stor mave.

Hvad har du det svært med ved din gravide krop?

At jeg har fået så tynde lår efter vægt.tabet i starten af graviditeten. Nogle vil måske kalde det et luksusproblem, men jeg synes, det er svært at finde bukser, der sidder til på lårene. Desuden er min navle blevet supergrim efter første den graviditet. Jeg tror desværre ikke, den bliver pænere efter endnu en. Strækmærkerne er jeg bestemt heller ikke fan af. Og så er der alle de ikke-synlige skavanker som kvalme og ondt i ryg og bækken. Jeg tror bare ikke, min krop er god til det med graviditet.

Hvorfor skal vi være stolte af vores gravide krop?

I løbet af ni måneder gennemgår kroppen nogle vilde forandringer, som gør den i stand til at sætte et andet menneske i verden. Det er superfascinerende – men det kan være svært at fokusere på det fantastiske, når ens krop ikke synes, den vil være gravid. Men jeg glæder mig helt vildt til at møde mit vidunder nummer to, som denne gang er en pige.

LÆS OGSÅ: Gravid: Her de nye råd mod kemi

LÆS OGSÅ: Gravid-apps: 9 apps til 9 måneder

LÆS OGSÅ: Motion: Som gravid må du godt få sved på pande