Skru ned for det pæne – og op for det ærlige
Mette er mor til Otto på ni måneder og treårige Viggo. Foto: Trine Bukh

Skru ned for det pæne – og op for det ærlige

Ærlighed er nøgleordet for Vores Børns nye chefredaktør. Mød 35-årige Mette Hovmand-Stilling.

Hvem er Mette Hovmand?

  • Mette Hovmand Stilling er 35 år og gift med Simon. Hun er mor til Viggo på tre år og Otto på ni måneder.
  • Hun tiltrådte 1. oktober som chefredaktør på Vores Børn.
  • Hun har blandt andet været radiovært og tilrettelægger på P1, DR og pressechef i Ministeriet for Familie og Forbrugeranliggender.

Hvad bliver anderledes i Vores Børn fremover?

Vi skal have mindre pænhed og mere ærlighed. Vi har en tendens til at udstille den perfekte familie med mor, far og søde børn – det tager jeg også mig selv i. Men livet er ikke altid pænt. Vores Børn skal afspejle det hele liv og ikke kun glansbilledet.

Hvorfor er Vores Børn et vigtigt magasin?

Fordi børn er det vigtigste, vi har. Både for samfundet og for os forældre. De er vores råstof. Børn har brug for – og krav på – en god start på livet, fordi de første år former os til dem, vi bliver. Her spiller vi mødres overskud og tro på os selv en afgørende rolle. Vi bliver tudet ørerne fulde med velmente råd, og som kvinde skal man det hele: Være en god mor og kæreste og have et godt job. Nogle af os vil det hele så meget, at vi snubler i det – det gjorde jeg selv. Hvis Vores Børn kan bidrage til at øge forældres selvværd – til gavn for børnene – er vi nået langt.

Hvordan var for dig selv at blive mor?

For mig er det skønneste i verden at være mor til de to små mirakler i mit liv. Men det er uden sammenligning også det hårdeste, jeg har oplevet. At få børn bliver ofte fremstillet som ’ih, så skønt og fantastisk’. Det er det også. Men for mig var det også et kæmpe chok, hvor mit fundament blev revet væk. Mange ting vidste jeg intuitivt, og nogle erfaringer kunne jeg hente fra min egen barndom, men jeg anede ikke, at det også ville være så stor en følelsesmæssig omvæltning – og vi har vist endda forholdsvis nemme børn. Jeg er fuld af respekt for dem, der oven i den omvæltning også magter udfordringer som kolik og sygdom.

Hvordan fandt du dig til rette i mor-rollen?

Jeg brugte mine veninder med børn som inspiration. Når jeg selv turde lufte min frustration, fik jeg den ærlighed retur, som jeg søgte, og som gjorde, at jeg ikke følte mig alene. Men hvad hvis du ikke har et netværk at vende dilemmaerne med? Det er blandet andet her, Vores Børn er vigtig. Og det er min fornemste ambition: at få en god portion ærlighed ind i magasinet. Hvis vi kun viser glansbilleder, som de færreste kan genkende sig selv i, bidrager vi kun til, at man banker sig i hovedet med at være en dårlig mor. Det ærgrer mig, at vi ofte tror, at alle andre har det meget nemmere.

Ærlighed er et vigtigt begreb for dig. Bliver Vores Børn så fyldt med problemer?


Nej. Eller … både og. Med ærlighed mener jeg et sandt billede af, hvordan vores liv er: dejligt og fuldt af kærlighed, men af og til også grimt og fuldt af frustration. Folk bliver skilt, let’s face it – over 40 procent går fra hinanden. Rigtig mange, mens børnene er små. Det må være benhårdt. Parforholdet er hårdt med små børn, for det bliver af gode grunde hurtigt et arbejdsfællesskab. Men lad os lade være at pakke det ind. Jeg er så træt af den der pænhed.

Med ærlighed mener jeg også et realistisk billede af, hvad vi kan overskue. Nogle vil gerne have ti gode råd om sjov mad eller legeaftaler – men er man så en dårlig mor, hvis man kun har overskud til at følge to af rådene? Nej. Vores læsere skal kunne finde inspiration til både ’hele pakken’ og den hurtige løsning. Mit håb er, at Vores Børn bliver som en god veninde: En, der kan genkende dine frustrationer; en, du kan spejle dig i og søge råd hos. Og så er det selvfølgelig i Vores Børn, at vi heller ikke kan få nok af at snakke om børn, fordi de er så skønne, fantastiske, pudsige og sjove. 

 

Hvornår er du selv en god mor?

Når jeg er nærværende. Når jeg lever mig ind i mine børns leg og lytter til dem. Når jeg tager mig tiden til at have den ældste med i køkkenet og glemmer rodet. Når vi griner og pjatter og hopper i sengen, men også når der bare er brug for en god krammer eller at hygge med en bog. Så bobler mit hjerte af kærlighed.

Hvad er du selv rigtig dårlig til som mor?

At slippe kontrollen. Jeg vil så gerne have, at mine børn bliver selvstændige og selvhjulpne. Det tror jeg er en kæmpe styrke. På den anden side vil jeg gerne hjælpe dem og feje alle deres problemer af vejen. Helt konkret er jeg slem til at bære rundt på dem begge to. Det giver dårlig ryg, skulle jeg hilse og sige! Og så hader jeg, når min mand og jeg kommer til at skændes foran børnene, eller jeg tjekker telefonen, når jeg har lovet mig selv at være nærværende. Eller når jeg bliver for travl og for skinger, eller… 

Du vil have mere aktualitet i Vores Børn. Hvordan?

Vi skal altid have fingeren på pulsen. Vi skal vide, hvad den seneste forskning siger, og hvad de store debatemner er lige nu. Desuden konkrete ideer til, hvad du kan lave med dine børn i den kommende weekend, eller hvad du skal se efter, når du køber legetøj. Voresbørn.dk og magasinet kan forskellige ting, og det skal vi udnytte. Læserne vil også opleve mere debat. Mit håb er, at forældre vil dele deres erfaringer og holdninger. Børn er ikke ens, og det er forældre heller ikke. Men vi kan blive inspireret af hinanden og lære af andre. Selv eksperter har forskellige holdninger, og det skal vi vise.

I september kom Vores Børn i medierne med en historie om redaktøren, der legede ’ormen og solsorten’ med sin søn og hans tissemand. Hvad er din holdning til den sag?
Teksten kunne misforstås, som at hun ’gramsede’ på sin søn, og på den måde blev en uskyldig leg mellem mor og barn blæst op til at handle om pædofili. Det var synd, for det var der ikke tale om. Der opstod lynhurtigt en omsiggribende debat på særligt de sociale medier om børns kroppe og nøgenhed, og det er et vigtigt emne med masser af holdninger og gråzoner. Derfor laver vi også inden længe et temanummer om det. Men historien viser også, hvor hurtigt folkedomstolen dømmer, når det gælder forældreskab. Hvordan er man en god forælder? Hvem ved bedst? Den type debatter – om forældreskab – vil jeg gerne have flere af, gerne med både eksperternes og læsernes bud på et svar. 

Du har selv abonneret på Vores Børn. Hvorfor?

Fordi jeg savnede inspiration og viden. Jeg troede, jeg vidste alt om at blive mor, fordi jeg havde læst en masse bøger. Men da jeg stod med min søn i armene, anede jeg ingenting. Vores Børn har hjulpet mig med råd om alt fra søvn til mad og tøj, men vigtigst af alt har det været pusterummet, hvor jeg kunne genkende mine egne frustrationer og udfordringer. Netop den del vil jeg gerne skrue op for.

Hvis der sidder en læser med en god ide, eller nogle savner noget i Vores Børn, hvordan kan de så kontakte dig?
Jeg vil vildt gerne have ideer! Det er jo jer mødre, der ved, hvordan det er. Hvad er det for problemer og udfordringer, I tumler med lige nu? Hvad er I tossede over, at politikerne siger? Eller vennerne? Eller svigermødrene? Eller måske har I selv en erfaring, I vil dele med andre. Skriv, skriv, skriv!

brev@voresborn.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Tumling og Familieliv