Muslinger og rockmusik tilladt for gravide?

Spørgsmål:

Hej,

Jeg har et par spørgsmål i forbindelse med min graviditet, som jeg håber, du kan hjælpe med svar på. Jeg er meget i tvivl, om jeg kan fortsætte med at spise nogle af mine “yndlingsfødevarer.” Det drejer sig om: muslinger (friske, men dampet i hvidvin, som jeg jo vil mene, at alkoholen bliver dampet ud af – men måske tager jeg fejl) og krydderurter, frisk mozzarella, flødeost og røget laks. Jeg synes, man hører noget forskelligt alt efter hvem, man spørger.

Jeg vil også høre, om det er forsvarligt at tage til musikkoncerter? Jeg har en billet til en koncert i oktober (jeg er pt. i uge 12) og har hørt, at den høje lyd godt kan være et problem for babyen… og man vil jo gerne gøre det så godt, som man kan for den lille, så måske er det bedre, hvis jeg forærer min billet væk?

Hilsen Rikke

Læs jordemoderens svar på næste side.

Svar:

Hej Rikke

Som gravid kan man spise det meste af det, man plejer. Der er dog nogle få begrænsninger. Fisk er godt, men store rovfisk sidst i fødekæden indeholder flere tungmetaller end andre fisk. Disse store rovfisk er ikke så almindelig spise i Danmark, det er for eksempel sandart, rokke, gedde og sværdfisk. Laks fra Østersøen kan indeholde mere kviksølv end andre laks. For mange tungmetaller kan have negativ indvirkning på fosterets nervesystem. Men hvis du holder dig under 100 gram om ugen af disse arter, er der ingen fare. Alle andre fisketyper kan du spise løs af.

Alkoholen damper ganske rigtigt af, så fortsæt du blot med dine yndlingsmuslinger. Oste kan du også spise alt det, du har lyst. Det eneste, man skal være opmærksom på her, er bakterien Listeria. Den findes i mange fødevarer men udvikler sig især i mælkeprodukter, der er upasteuriseret. Du skal altså sikre dig, at ostene er pasteuriseret.

Spis altid fersk mad så frisk som muligt eller tilbered maden ved opvarmning. Gravad og røget fisk skal også spises så frisk som muligt for at undgå, at eventuelle Listeriabakterier udvikler sig. Bakterien vokser ved køleskabstemperaturer, så hvis for eksempel pålæg har været åbnet i flere dage, kan Listeriabakterien udvikle sig hurtigt. Hvis den gravide får en infektion med Listeria, kan det kan medføre abort eller for tidlig fødsel. Fosteret kan også få infektion og skal behandles efter fødslen.

Fosteret kan høre fra cirka midtvejs i graviditeten. Det hører morens lyde – tarme, hjerte, stemme meget tydeligt, idet de kommer indefra og bliver forstærket i fostervandet. Af udefrakommende lyde, som for eksempel høj musik, er det kun en lille del, der når ind til barnet. Lyden bliver kastet tilbage af fostervandet, og barnet modtager derfor lyden stærkt reduceret. Nogle mener, at det mere er basvibrationerne, barnet kan mærke. Men man ved ikke så meget om det. Alt i alt tyder meget på, at fosteret ligger godt beskyttet mod udefrakommende lyde og larm.

Gitte Dencker

Faktaboks

Om eksperten:

Gitte Dencker er uddannet jordemoder med en overbygningsuddannelse i journalistik på DJH. Arbejder nu som uddannelsesansvarlig jordemoder på Frederiksberg Hospital, men har også fødegangsvagter. Har skrevet bøgerne ”Fødselshjælperen,” ”Gravid uge for uge” og ”Fødslen trin for trin.”

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Gitte Dencker.

Ret i stedet spørgsmål til: Nina Sepstrup, jordemoder@voresborn.dk