Tvillinger
SPONSORERET indhold

Er der større risiko for komplikationer hvis man venter tvillinger?

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Spørgsmål:

Er der større risiko for abort og komplikationer, hvis man venter tvillinger? Og er der noget, man selv kan gøre for at forhindre dette?Anonym

Svar:

Kære anonyme

Mennesket er indrettet til at formere sig med ét barn ad gangen. Nogle gange kommer der to eller endda flere, og det går da heldigvis godt i mange tilfælde. Men der er altså øget risiko både for graviditets- og fødselskomplikationer ved såkaldte flerfoldsgraviditeter. Det tager man så højde for i anbefalingerne, når man tilrettelægger graviditetsundersøgelser og fødselsmåde.

I graviditeten er der bl.a. øget forekomst af kvalme, træthed, forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning (præeklampsi). Der kan være risiko for, at børnene vokser forskelligt, og man vil derfor følge deres vækst jævnligt med ultralyd ofte fra omkring 28. uge.

For tidlig fødsel ses oftere hos tvillinger. Der er lille øget risiko for fosterdød i slutningen af graviditeten, og man vælger derfor ofte at forløse før terminen; enten ved igangsættelse eller ved planlagt kejsersnit.

Tvillinger ligger ikke altid optimalt for en vaginal fødsel, så i en del tilfælde, vil man anbefale kejsersnit. Men hvis tvilling A, som er den, der ligger forrest, ligger fint med hovedet nedad, kan en vaginal fødsel sagtens anbefales, med mindre der er andre forhold, der taler imod. Under fødslen vil man overvåge begge børn nøje.

Du spørger, hvad du selv kan gøre. Der er en del faktorer, du ikke selv har indflydelse på, og det er vigtigt, at du følger de undersøgelser, du bliver tilbudt på fødeafdelingen. Men du kan sørge for, at basis er i orden.

Det er et hårdt slid på din krop at huse to børn på én gang. Vær omhyggelig med, hvad du spiser; tænk på sund kost med masser af jern og vitaminer i. Respekter hvad din krop giver dig af signaler. Hvil dig, hvis du er træt og slap af, hvis du har mange generende plukveer. Lad andre tage sig af de tunge opgaver med indkøbsposer og andre løft.

Der er som sagt øget risiko for for tidlig fødsel, så du skal ikke udfordre din krop med tungt arbejde. Hold dig alligevel i form fx med gåture, svømning eller anden let motion. Det er forebyggende for de fleste almindelige graviditetskomplikationer at holde sig i god form – også som tvillingegravid.

Gitte Dencker