Hvad sker der, når fødslen sættes i gang?

Spørgsmål:

Jeg er gravid i 27. uge med mit andet barn. Da jeg er rhesus negativ, og mit første barn er rhesus positiv, danner jeg i denne graviditet en smule antistoffer.

Jeg er til scanning hver fjerde uge, og barnet ser fint ud og vokser, som det skal, og de sidste to måneder har jeg dannet færre antistoffer. Ved sidste scanning sagde lægen, at de sandsynligvis ville sætte fødslen i gang 14 dage før min termin for at være på den sikre side af hensyn til antistofferne.

Hvordan foregår det, når fødslen sættes i gang, hvilke muligheder har man at vælge imellem, hvis nogle?

På forhånd tak L

Læs jordemoderens svar på næste side

Svar:

Der er flere måder, hvorpå man kan forsøge at sætte fødslen i gang. Hvilken metode man vælger at prøve først, afhænger blandt andet af, om man er første- eller flergangsfødende. Det er lettere at sætte en fødsel i gang, når kvinden har født før.

En helt afgørende faktor er, om livmoderhals og -mund er ”modne”. Hvis livmoderhalsen er lang (2-3 cm), hård og lukket, kalder man det umodne forhold. Hvis livmoderhalsen derimod er afkortet eller helt væk og blød, og livmodermunden er begyndt at åbne sig, er der modne forhold. Modne forhold er lettere at sætte i gang på.

Stikpiller: lægges i skeden bag ved livmoderhalsen. Blødgør livmoderhalsen og fremkalder i nogle tilfælde veer. Bruges ved umodne forhold.

Ballonkateter: Et lille gummikateter føres ind gennem livmoderhalsen, og der fyldes vand i to balloner, der således trykker på livmoderhals og -mund. Bruges ved umodne forhold. Blødgør livmodermunden og åbner livmoderhalsen, så man kan gå videre med …

Hindesprængning: Man prikker hul i fosterhinderne, så vandet går. Bruges ved modne forhold og ofte hos flergangsfødende. Hvis der ikke kommer veer inden for nogle timer, kan man gå videre med …

Vestimulerende drop: Via et drop i hånden gives vestimulerende medicin. Doseringen øges gradvist, indtil der er gode veer. Bruges ved modne forhold.

Nogle steder benytter man akupunktur som igangsættelsesmetode. Hvilken metode man anvender, afhænger som sagt af flere ting, og man må i hvert enkelt tilfælde afgøre, hvad der er størst chance for at have held med. Det er derfor på nuværende tidspunkt ikke til at sige, hvilken metode der vil være god for dig.

Med venlig hilsen

Gitte Dencker

Faktaboks

Om eksperten:

Gitte Dencker er uddannet jordemoder med en overbygningsuddannelse i journalistik på DJH. Arbejder nu som uddannelsesansvarlig jordemoder på Frederiksberg Hospital, men har også fødegangsvagter. Har skrevet bøgerne ”Fødselshjælperen,” ”Gravid uge for uge” og ”Fødslen trin for trin.”

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Gitte Dencker.

Ret i stedet spørgsmål til: Nina Sepstrup, jordemoder@voresborn.dk