Tabeltræning for børn
Foto: Getty Images ”7, 14, 21 og… 28? Gangetabellerne kan være en svær størrelse - for både børn og voksne.

Tabeltræning

7 sjove idéer: Sådan træner du tabeller med dit barn

Gangetabellerne kan være en svær størrelse, når man ikke er ret meget højere end køkkenbordet - og for forældre i øvrigt. Vi har fundet 7 sjove og kreative idéer, der gør tabeltræningen til en leg.

8, 16, 24 og… 32?

Du har slæbt dit barn gennem 7-tabellen, og nu er I strandet et sted mellem 32 og 80 på næste trin. Ja, gangetabeller er både svære og kedelige, og det gør ikke sagen lettere, hvis de bliver stoppet ned i halsen over et kladdehæfte ved spisebordet.

Men hvem siger også, at du ikke må tegne eller hoppe dig til den drilske ottetabel? Eller at det er forbudt at synge sig til syvtabellen?

Det kan faktisk være sjovt at lære ungerne noget af det mest basale matematik. Alt, det kræver, er et lille drys fantasi og en internetforbindelse. Og så kræver det selvfølgelig, at du kender dit barn.

Der er opgaver til den aktive buldrebasse, den spilleglade mus og til den kreative ildsjæl, som elsker hyggelige tegneprojekter.

Se bare her, hvor vi har samlet de mest festlige måder at lære tabelregning på.

LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med lektierne

1, 2, 3: Syng en sang!

”Jeg kan ikke li’ 6-tabellen. Åh nej. Jeg elsker den!”

Smør stemmebåndet og syng de svære tabeller lige ind på nethinden med den online læringsunivers Musmatik. Intet hænger fast som en simpel melodi med mange gentagelser, og her er diverse tabelsange altså leveringsdygtige. Junior synes med garanti, at det er sjovere end at glo i en bog, og skulle han nu gå hen og glemme talrækken, kan du bare begyndte at nynne efter bedste evne. Så skal den nok komme.

Ja, måske stopper I faktisk ikke med at nynne lige foreløbigt… Vi taler af erfaring.

Der findes mange sjove tabelsange til børn, men desværre er de fleste på engelsk . De er selvfølgelig en smule besværlige, men til gengæld får junior både trænet sin lingo og sin matematik på samme tid. To fluer med ét smæk eller en anelse for forvirrende? Du bestemmer. 

2, 4, 6: Hæng tabel-plakater op!

Pynt toiletdøren med en sej tabel-plakat eller hæng den ved siden af spisebordet eller børnesengen. Hvor end junior gerne vil flygte fra tabellerne, kan han nemlig ikke undgå at se dem, og selvom han måske ikke lige tænker over det, vil han pludselig kunne huske, hvordan det nu er med den der drillesyge ottetabel.

I kan også selv lave et fint skema til væggen, som dit barn skal gå og fylde med tal. Er kreativiteten blevet væk, har vi lavet en skabelon, som junior selv kan udfylde. Du kan hente den helt gratis her:

 

VB_A4_TabelPlakat_2.jpg

 

3, 6, 9: Brug kryds og bolle-modellen!

Vidste du, at det gode, gamle kryds og bolle-skema også kan bruges, hvis syvtabellen ikke sidder lige i skabet?

Med få ændringer (og med tal i stedet for krydser og boller) har du et smart trick, der med garanti vil få den drilske syvtabel til at give mening. Se bare her:

Trin 1:

Tegn det klassiske kryds og bolle-skema og skriv tallene 1 til 9 i felterne. Husk at start fra nederste, venstre hjørne, som du kan se her:  

 

VB_K&B_1_3.jpg

Trin 2:

Skriv nu tallene ”456”, ”234” og ”012” ned langs venstre side. De tre talrækker skal skrives, så de flugter med felterne i skemaet.

 

VB_K&B_2_3.jpg

Trin 3:

Til sidst skal I sætte den talrække, I lige har skrevet, ind foran tallene i skemaet. Foran 7 skal der altså stå 0, mens der skal stå 1 foran 4 og 2 foran 1. Ovenover sætter du 2 foran 8 und so weiter. Giver det mening? Hvis ikke, kan du få svaret her:

VB_K&B_3_3.jpg

 

4, 8, 12: Lav sjove gangetabeller eller tabelblomster!

Her er en til de kreative sjæle! Fang farveblyanterne og lad dit barn tegne en fin tabelblomst, som man kender dem fra Rudolf Steiner-skolerne.

Hun skal starte med at tegne blomstens runde cirkel i midten og skrive tabellens tal indeni. Det kan f.eks. være 8, hvis det er ottetabellen, I skal øve. Bed hende så tegne ti blade rundt om ringen og giv hvert blad et tal fra 1-10. På toppen af bladene skal hun tegne endnu et lag, og det er her, at hendes matematikkundskaber kommer på prøve. For hvad giver 4x2? Eller den endnu sværere 4x7?

Regn jer frem til, hvilke tal der skal stå i de tomme blade og vupti, så har I lavet en fin tabelblomst.

VOB_Tabelblomst_A4_MedSvar.jpg

Kniber det med kreative evner – eller er blomster bare ikke et hit hjemme hos jer - kan I også lave en cirkelformet gangetabel. Den fungerer på samme måde, men er bare rund i stedet for blomster-formet.

TIP: Vil du gøre det endnu sværere for junior, kan du skrive tallene, men undlade at udfylde nogle af de inderste og yderste felter. Dem skal dit barn selv forsøge at regne sig frem til.

5, 10, 15: Hop tabellerne!

Nogle børn lærer bedst ved at være aktive, og er du indehaver af et barn med krudt i numsen, er der masser af sjove tabel-lege, der gør sig godt i det fri. I kan f.eks. tegne syvtabellen som en hinkebane med kridt, men med rod i talrækken. Så er det op til junior at regne sig frem til, hvor han skal lande det næste hop.

I kan også lave en tabel-skattejagt, hvor dit barn skal løbe rundt i haven og finde små poster med tabel-lege. Det kan være nogle af de lege, vi tidligere har nævnt, men det kan også være, at han selv skal skrive en tabel-sang eller løbe et sjovt tabel-løb. Hvordan det kan gøres, kan du se her:

6, 12, 18: Brug fingrene!

Der findes en masse sjove tips og tricks til at lære tabellerne, som også er nemme at have ved hånden. Bogstaveligt talt.

En af vores favoritter kræver nemlig intet andet end 10 fingre for at lære 9-tabellen.

Bed dit barn om at sprede begge hænder ud foran sig, og fortæl ham så, at han skal lægge sin venstre lillefinger ned. Hvor mange fingre har han så tilbage? 9!

Bed ham igen sprede alle ti fingre ud foran sig, og fortæl ham så, at han skal lægge sin venstre ringefinger ned. Tilbage er én finger, et mellemrum og derefter otte fingre. Altså 1 og 8 eller – med lidt god fantasi – 18!

Sådan kan I blive ved, helt indtil I rammer 9x9. Så er der nemlig ikke flere fingre at gøre godt med.

 

7, 14, 21: Spil gange-krig eller tabel-bingo!

Kan du huske kortspillet ”krig”?

Et af de mest simple kortspil kan ikke kun bruges til tidsfordriv på ferier – det kan også bruges til drilagtige gangestykker!

Spillet er simpelt: I trækker hver et kort fra bunken og vender det, så alle kan se det. Nu gælder det om at gange de to kort med hinanden, og den, der først har svaret, vinder begge kort til sin bunke. Når spillet er slut, vinder den med flest kort!

I kan også tage et slag tabel-bingo for hele familien. Bed ungerne lave deres egne plader, hvor hver plade viser tallene fra en af tabellerne. Imens laver du gangestykker, som børnene skal regne ud, inden de kan dække nummeret på deres plade til. Det kan f.eks. være 7x9 eller 4x8 – bare husk at have ét regnestykke til hvert tal på pladerne.

Ja, den her udgave kræver måske lidt ekstra tankekraft, men til gengæld kan I spille igen og igen og igen. Lige indtil tabellerne har klistret sig fast.

Hvilken tabel skal jeg starte med?

Sørg for, at dit barn kan gå, inden det lærer at løbe. Start derfor gerne med de lette tabeller, så junior forstår fidusen i gangestykkerne.

Ofte er 2-, 5- og 10-tabellerne lettest for de små at forstå, da de enten går op i hele tal eller nemt kan tælles på fingrene.

Udvid herefter med 4- og 8-tabellen, inden du bevæger dig videre til de svære 7- og 9-tabeller.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skole, Skolebørn og Aktiviteter for børn