Tyggegummi og graviditet
Foto: Getty Images Et helt særligt stykke tyggegummi skal afsløre, hvornår du har ægløsning.

Tyggegummi og ægløsning

Nu skal tyggegummi hjælpe kvinder med at blive gravide

Kan man tygge sig til en bedre chance for at blive gravid? Dét er et hold studerende fra Københavns Universitet i gang med at undersøge - de arbejder nemlig på et helt særligt stykke tyggegummi.

Er du mest til tyggegummi med menthol-smag? Eller måske den søde cherry-variant? Eller hvad siger du til udgaven med gærbaseret biosensor? Det er nemlig det nye ifølge ny forskning på Københavns Universitet – i hvert fald hvis du gerne vil være gravid.

Et hold på 13 studerende arbejder på at give tyggegummi en helt særlig funktion, når kvinder gerne vil være gravide. Planen er at udvikle et tyggegummi, som præcist fortæller kvinder, hvornår de har ægløsning og på den måde øge deres chancer for at blive gravid.

LÆS OGSÅ: Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet

- Kernen i vores teknologi er at putte en gærbaseret biosensor ind i tyggegummiet, som kan måle mængden af hormonerne østrogen, LH og progesteron, der stiger og falder i løbet af menstruationscyklussen. Tyggegummiet skifter farve alt efter, hvor kvinder er i deres menstruationscyklus og giver et sikkert praj om, hvornår der er bedst chance for at blive gravid, forklarer Jonas Hansen, som til daglig er kandidatstuderende på Biologi-Bioteknologi på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Så tyggegummiets farve – efter brug – kan altså afsløre, om du har ægløsning eller ej.

Nemmere og mere præcist at tygge end at tisse

Idéen til tyggegummiet udsprang af en oplevelse hos et af holdmedlemmernes søster, som har svært ved at blive gravid. Ifølge en undersøgelse foretaget af Rigshospitalet oplever mellem 16-26 % af alle, der ønsker børn, at have problemer med at få dem.

- Det er jo et stort problem, at folk ikke kan få børn. Samtidig kunne vi godt lide idéen om at gøre denne type fertilitetstest mere brugervenlig,” siger Jonas Hansen, som også fortæller, at tyggegummiet bliver både billigere, lettere og mere præcist at bruge end de tilbud, der i forvejen er på markedet, som kan måles kvinders fertilitet - såsom ægløsningstesten, man skal tisse på:

- Det er mere bekvemt at tygge på et tyggegummi fremfor at tisse på en pind. Man kan tage testen lige meget, hvor man er. Vi vil også kunne måle kvinders ægløsning mere præcist, da vores metode måler på tre forskellige hormoner modsat de eksisterende tests, som kun måler på ét hormon forbundet med kvinders ægløsning.

Det er forskernes plan at lave tyggegummiet af bionedbrydelige materialer, så produktet ikke bidrager til mere plastikforurening i verden. Samtidig håber holdet, at de på sigt kan få tyggegummiet ud i supermarkeder og som håndkøbsvare på apoteket i forskellige smagsvarianter. De er i gang med at foretage forskellige tests, men der er stadig et stykke vej til et helt færdigt produkt.

”Vores største udfordring lige nu er at optimere alle komponenterne i tyggegummiet og få dem til at spille godt sammen. De skal fx kunne holde til at blive tygget godt og grundigt på og stadig fungere efter hensigten hver gang,” siger Ojas Tulsyan, som også er kandidatstuderende på Biologi-Bioteknologi på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.

Forskerne arbejder også på en app, der skal hjælpe brugeren med nemt at afkode farven på tyggegummiet.

LÆS OGSÅ: Når graviditeten lader vente på sig

En idé til VM-guld

Projektet begyndte som det unge forskerholds adgangsbillet til de uofficielle verdensmesterskaber i syntesebiologi for studerende, iGEM, som blev afholdt i Boston i oktober måned. Her klarede holdet sig godt og tog en guldmedalje med hjem og flere nomineringer.

- Alle de store universiteter i verden var til stede, og så vidt jeg ved, var det den bedste danske placering nogensinde, og det er vi selvfølgelige virkelig stolte af, siger Ojas Tulsyan.

Det vides endnu ikke, hvornår tyggegummiet er klar til at ramme det danske marked.

Om forskningsholdet

  • Forskerholdet består af Jonas Hansen, Anétt Steger, Benedicte Smith-Sivertsen, Claudia Lassen, Hitesh Gelli, Iben Egebæk Nikolajsen, Mads Jacobsen, Mads Vedel Saaby Christensen, Noël Jung, Signe Frederiksen, Selma Belfakir, Swenja Lassen og Ojas Tulsyan
  • De unge forskerne kalder projektet ”Ovulaid” og har været i gang med at udvikle fertilitets-tyggegummiet siden marts måned
  • Til de uofficielle verdensmesterskaber i syntese biologi iGEM i Boston vandt holdet en guldmedalje publikumsprisen, samt prisen for Best Education & Public Engagement.
  • Læs mere på holdets hjemmeside
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Fertilitet