Udslæt
De fleste babyer får af og til knopper og udslæt. Det kan være svært at finde ud af, hvornår der er tale om en børnesygdom, og hvornår det er mere almindelige og uskyldige knopper. De mest almindelige former for udslæt hos baby er:
• Hormonknopper
Små, tilstoppede talgkirtler, der viser sig som små, hvide knopper på huden, oftest på kinderne. De skyldes hormonpåvirkninger fra mor, dels fra fostertilstanden og dels fra modermælken. Knopperne er uskadelige og forsvinder af sig selv.
• Varmeknopper
Opstår af, at barnet har det for varmt. De viser sig som små, rødlige knopper på huden de steder, hvor barnet sveder mest, det vil sige på ansigt, hals, skuldre, albuer, lysken og knæ. De forsvinder af sig selv efter få timer, når barnet ikke har det for varmt mere.
• Storkebid
Er røde pletter, som mange spædbørn har især i nakken, men også af og til på næsen eller øjenlågene. Pletterne fortager sig i løbet af det første års tid.
• Jordbærmærker
Er en slags modermærker, der kan forekomme overalt på kroppen, de kan vokse lidt, men forsvinder for det meste af sig selv i løbet af de første fire-fem år.
• Modermærker
Brune, medfødte modermærker skal være glatte, og de må ikke vokse. Sker det, skal modermærket undersøges af lægen. De glatte mærker giver ikke anledning til bekymring, men de forsvinder sjældent igen.
• Ble-eksem
Nogle børn kan ikke tåle det materiale, engangsbleer er lavet af. De får knopper, og huden bliver rød og irriteret i det område, bleen dækker. Bleudslæt kan også skyldes en svampeinfektion. I det tilfælde er udslættet koncentreret i skridtet. Søg læge, hvis du har mistanke om svamp.