Ukrudt
SPONSORERET indhold

Ukrudt eller plante? Sådan bliver du klogere på ukrudtet i din have

Ukrudtet begynder allerede så småt at pible frem rundt omkring i haven, men det kan være svært at skelne ukrudt fra almindelige planter. Bliv klogere på nogle af de mest almindelige ukrudtsplanter og få tip til, hvordan du kommer ukrudt i haven eller græsplænen til livs.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
09. mar. 2022 | Bolig | ALT.dk

Ukrudt er i bund og grund uønsket vækst – typisk vilde planter – der finder vej til haven helt af sig selv. Og selvom mange af ukrudtsplanterne har fine blomster og faktisk er kønne at se på, så er ukrudt i haven eller ukrudt i græsplænen sjældent velkomment, fordi det breder sig hurtigt og tager næring fra havens andre planter.

Om og hvor meget du skal luge ukrudt i haven er selvfølgelig en smagssag. Lader du ukrudtet stå, får du et andet udtryk i din have, og du glæder fx havens insekter og andre små dyr. Til gengæld får du sværere ved selv at styre havens udtryk, hvis dit ukrudt får lov at vokse vildt. Hvis du vil bekæmpe dit ukrudt, er det en god ide at starte med at finde ud af, hvilken type ukrudt, der er tale om. Der er nemlig forskel på, om dit ukrudt er etårigt eller flerårigt. Og så handler det om tidspunktet – altså hvornår du skal begynde at komme dit ukrudt til livs. Jo tidligere, du går i gang med lugningen af ukrudt i haven, jo nemmere og mere effektivt er det. Det kan derfor være en rigtig god at komme i gang med ukrudtsbekæmpelsen allerede her i de tidlige forårsmåneder, hvor ukrudtet så småt begynder at spire frem. For hvis du venter med at gå i gang til sommer, har dit ukrudt fået længere rødder og bredt sig mere, hvilket blot gør arbejdet mere vanskeligt.

Kilder: Bolius, Idenyt, Dyrkhaven.dk

Anbefalet til dig