Eva Bo Geisler Interview Eurowoman Husbåd
SPONSORERET indhold

Arkitekt Eva Bo Geisler bor på en husbåd: "Det er, som om huset ændrer karakter efter årstiden"

I den sydligste ende af Københavns Havn ligger en husbåd omgivet af vand og luft. Hver en kvadratmeter er udnyttet, og materialerne er ærlige, bæredygtige og lette. For huset skal flyde, og naturen passes på. Arkitekt Eva Bo Geisler kan kalde båden sit hjem, og hun ved alt om at skære ind til benet og indrette sig på sparsom plads. Og så hopper hun i havnen året rundt.

Af: Maria Haarbye Foto: Simon Baungård
09. maj. 2021 | Bolig | Eurowoman

Hvorfor valgte du og din kæreste at bygge jeres egen husbåd?

"Vi arbejder begge som arkitekter, og i forbindelse med vores arbejde skulle vi tegne et forslag til Københavns Kommunes By & Havn om at etablere tre husbådspladser på en flydebro ud for værftet Ved Slusen i den sydligste ende af Københavns Havn. Efter tre år gik forslaget igennem, og vi var så heldige at blive spurgt, om vi ville tegne en af husbådene til os selv og leje pladsen. Vi boede i en lille lejelejlighed på Nørrebro, så det var en helt unik mulighed for at komme ind på boligmarkedet og ovenikøbet selv få lov til at tegne vores hjem."

Hvad giver det jer at bo på vandet?

"Det giver os en enorm ro at være omringet af vand og luft. Det er lidt den samme følelse som at være i sommerhus. Vi følger meget med i vejret og årstidernes skiften. Det er, som om huset ændrer karakter efter årstiden. Om sommeren står skydedørene åbne, vi bader, og alle måltider indtages på terrassen, hvor vennerne ofte kommer forbi og drikker vin. Om vinteren er der ild i pejsen, og vi trækker gardinerne for om aftenen. Jeg tager en dukkert året rundt, men dog ikke hver dag om vinteren. Jeg ville nok gøre det mere, hvis ikke hverdagen primært gik med at tørre havregrød op fra gulvet, give min søn flyverdragt på og alt det, der følger med, når du har en tumling. Det er fantastisk at føle, at vi bor midt i naturen samtidig med, at det kun tager 15 minutter at cykle til Indre By eller Vesterbro. Vi får lidt af hele her."

Eva 11.jpg
Træ skaber en rolig atmosfære. Bordet er fra CasaShop, lampen er en Akari 15A af Isamu Noguchi og X-line-stolene designet af Niels Jørgen Haugesen.
Eva 3.jpg
Måtterne er fundet på et loppemarked og er både perfekte indenfor og ude på terrassen.

LÆS OGSÅ: På et næsten 200 år gammelt husmandssted udlever en familie drømmen om det selvforsynende liv

Hvordan tænkte I bæredygtighed ind i byggeriet?

"Det var vigtigt for os at bruge ærlige materialer. Derfor har vi udelukkende bygget i birkefiner i stedet for at bruge gipsplader på vægge og lofter. Vi går meget op i at udnytte vores vægge til skabs- og reolplads og har indbygget alt vores interiør i stedet for at købe skabe, reoler og hylder, som vi ville udskifte med tiden. På den måde udnytter vi kvadratmeterne bedst muligt. Når du bygger og bor på vandet, skal du tænke meget over vægten. Derfor har vi også måttet fravælge materialer som beton, fliser og sten. Husets facade er lavet af tynde alu-sinusplader, der går igen på taget, og vores gulve er støbt i polyurethan, som er et flydende gummimateriale. Vi har brugt det i lyserødt på badeværelset, hvor det er ført op ad væggene, fordi det egner sig godt til vådrum og for at skabe en kontrast til resten af hjemmets overvejende monokrome og enkle udtryk."

Er der noget, I måtte skære fra, da I flyttede fra lejlighed til husbåd?

"Jeg har altid været en samler, og da jeg flyttede hjemmefra som 18-19-årig, tog jeg hele mit lager fra mine forældres loftrum med uden at kigge det igennem. Så jeg havde fyldt hele vores loftrum op med ragelse igennem 10 år. Da vi skulle flytte til husbåden, røg det ud, og det var en lettelse. Efter vi er flyttet på vandet, har jeg fået et større behov for at rydde ud i tingene løbende. Det giver mig ro i sindet."

Hvordan forholder du dig som arkitekt til bæredygtighed?

"Bæredygtighed et vigtigt emne, der tvinger os til at tage stilling til verden og det, vi tilfører den. Jeg er meget interesseret i materialer og synes, det er spændende at se de nye materialer og produkter, som er lavet af genanvendte materialer og naturlige ingredienser. Men fremfor alt synes jeg, at det er vigtigt at skabe noget af god og ordentlig kvalitet, så det kan stå langt ude i fremtiden."

Eva 2.jpg
Keramikvasen er lavet af Evas mor, og gibsstøbningerne har Eva selv lavet i forbindelse med hendes afgangsprojekt på arkitektskolen.
Eva 7.jpg
Husbåden er på 100 kvadratmeter med en terrasse på 15 kvadratmeter og er ikke en ombygget færge, som husbåde oftest er, men bygget fra bunden som et træhus på to dertil støbte betonpontoner. Den stod færdig i april 2019.

LÆS OGSÅ: Katrine og Jacob bor på 39 kvadratmeter i en ombygget mølle syd for Aarhus

Du har tidligere arbejdet for Spacon & X , hvor du bidrog til indretningen af Nomas nye burgerrestaurant Popl. Hvordan tænkte I bæredygtighed ind der?

"Mit primære ansvarsområde var at sammensætte en materiale- og farvepalette, der byggede på bæredygtige og ærlige materialer. Loftet i restauranten er eksempelvis beklædt med akustikplader lavet af lavendel, og bordpladerne er lavet i kompresset genbrugspapir. Det var vigtigt for både os og dem, at vi valgte naturlige materialer, som fortæller en særlig historie, og som først og fremmest ser flot ud."

Kan jeg som helt almindelig forbruger gå ud og skaffe det?

"Ja, men det kræver selvfølgelig en del research. Pladematerialet af blomster hedder organoid og er et akustisk materiale, mens materialet af kompresset genbrugspapir hedder Richilte og er et plademateriale, der findes i forskellige størrelser og tykkelser. Men der begynder også at komme flere og flere færdige produkter på markedet, som er lavet af naturlige ingredienser. Kunstneren Jonas Edvard har fx lavet nogle af lamperne til Popl af tang, og jeg er også ret vild med ecoBirdy, som laver nogle virkelig fine børnemøbler i genbrugsplast."

Eva 1.jpg
Vintagelampe med Le Klint-skærm på bord fra Muuto. På væggen hænger en rest af husbådens facademateriale og en croquistegning af Julius Wederkinch og foto af Anders Abraham.
Eva 10.jpg
Sofaen af Erik Jørgensen er arvet fra Evas mormor og morfar. Bordet er designet af Charles og Ray Eames og gardinerne fra Kvadrat.

Er bæredygtige materialer dyrere?

"Mange bæredygtige produkter og materialer er dyrere, fordi de er nye. Men jo mere vi bruger dem og vælger bæredygtighed til, jo billigere vil de med tiden blive, fordi producenterne kan producere større mængder."

Hvad tror du, fremtiden bringer i forhold til den måde, vi bor på?

"Jeg tror, at vi bliver tvunget til at bo på mindre plads. Når du bor på mindre plads, må du tænke mere alternativt i din indretning. Derfor tror jeg, at interessen for speciallavet inventar og indbyggede opbevaringsløsninger vokser. Vi har fx en arbejdsstation indbygget i et af vores garderobeskabe. Så kan vi slå et lille computerbord ud, når vi skal bruge det, og ellers gemmer vi det væk."

Hvad er dine bedste tips til at skære ind til benet og downsize dit hjem?

"Fleksibilitet. Hvis du har mulighed for det, så brug det samme element til flere forskellige ting. Lav indbygget opbevaring og inventar. Det er en rigtig god måde at spare på kvadratmeterne. Lav bespænd for dig selv. Det kan være brug af materialer, farver eller funktion. Ofte skabes de bedste løsninger inden for nogle simple rammer."

LÆS OGSÅ: Charlotte Magda Dalby: ”Jeg fik den af min mand – den er ret grim, men han ved, at jeg elsker frøer”

Eva 9.jpg
Eva Bo Geisler og kæresten Nikola Antonijevic har selv tegnet køkkenet, der forbinder de to stuer.
Eva 8.jpg
Vægge og skabe er beklædt med birkefiner.
Eva 6.jpg
Gulv og vægge på badeværelset er lavet i lyserødt polyurethan, der er et flydende gummimateriale. Armatur fra Vola og kig til himlen.

Anbefalet til dig