Cecile Nørskov Sørensen Fryden Kaffebar Aarhus

23-årige Cecilie fik corona to dage efter, hun åbnede sin egen kaffebar – så trådte to fremmede piger til…

Efter gymnasiet var Cecilie Nørskov Sørensen i vildrede om sin fremtid. Trods sin unge alder har hun kastet sig ud i livet som selvstændig for at skabe en kaffebar, hvor man hylder det lokale – og hjælper hinanden. Særligt det sidste oplevede hun selv på tætteste hold på, da kaffebaren havde sin store åbningsdag.

Alt i kaffebaren er fra andre små erhvervsdrivende i Aarhus-området.

Koppen, du drikker af, er lavet af en lokal hobby-keramiker. Billederne på væggene er fra et kunstgalleri tæt på, og hænger side om side med plakater lavet af en ung, aarhusiansk kunstner. Kaffebønnerne er ristet i Frederiksbjerg. Selv brødet og kagerne er bagt lokalt.

For Cecilie Nørskov Sørensen er det nemlig vigtigt, at man hjælper hinanden, når man netop er en lille, nystartet virksomhed. ”På den måde kan man hjælpe hinanden frem,” som hun selv siger.

Og opbakning har der - heldigvis - været meget af, føler den 23-årige aarhusianer.

Efter gymnasiet var Cecilie Nørskov Sørensen ellers i tvivl om, hvad vej hun skulle gå i livet. Hun startede på en uddannelse, men fortrød. Og så kiggede hun mod sin interesse for kaffe og at være blandt mennesker.

I dag kan hun derfor kalde sig ejer af Fryden Kaffebar på Mejlgade i Aarhus. En kaffebar, hun slog dørene op for 5. februar i år, mens hun faktisk stadig har gang i opgaveskrivning og den allersidste del af sit nye studie.

ALT.dk har spurgt den nyåbnede kaffebarejer om livet som selvstændig, hendes bedste tips til at kaste sig ud i drømmen – og hvordan man laver den bedste kop kaffe derhjemme?

Kan du fortælle os lidt om, hvem du er?

Jeg hedder Cecilie Nørskov Sørensen og er 23 år gammel. Jeg bor i Midtbyen i Aarhus med to gode venner. Jeg kommer fra Skæring, som er en by i Aarhus kommune. Til sommer kan jeg kalde mig selv uddannet finansøkonom, som jeg har læst de sidste 1,5 år i Viby. Jeg er lige nu i praktik i min egen virksomhed, hvilket er det sidste led af min uddannelse. Om en måned skal jeg aflevere min praktik rapport, og derefter skal jeg lave min hovedopgave, som jeg tænker skal handle om min kaffebar. Jeg har ikke længere fysisk undervisning, hvilket har gjort det muligt for mig at gå fuldtid på projekt kaffebar.

Fryden Kaffebar ligger i Mejlgade i Aarhus.
Fryden Kaffebar ligger i Mejlgade i Aarhus.
Fryden Kaffebar ligger i Mejlgade i Aarhus.

Hvordan kom du på at starte din egen kaffebar i Aarhus?

I 2017 fik jeg job på en kaffebar i latinerkvarteret i Aarhus, Altura kaffe. Der startede min interesse for kaffe, og generelt for branchen. Efterfølgende har jeg arbejdet på Creative Space (caféer i Aarhus og København, hvor du kan male og brænde din egen keramik, red.), hvilket også handler en hel del om at begå sig med mennesker.

Jeg har, siden jeg afsluttede min gymnasieuddannelse, været en smule i vildrede omkring min fremtid. Egentlig startede jeg på finansøkonomen-studiet, fordi jeg ville være ejendomsmægler. Som tiden gik, kunne jeg dog mærke, at jeg slet ikke var klar til at komme ud i ”den virkelige verden”, hvor jeg skulle være en del af en større virksomhed. Derudover tiltaler en ”normal” arbejdshverdag mig slet ikke. Jeg har altid arbejdet meget i weekender og på skæve tidspunkter på mine tidligere jobs, hvilket jeg trives i.

Derfor besluttede jeg mig for at starte mit eget, og eftersom jeg havde interessen for kaffe og for at omgås med mennesker, skulle det være en kaffebar.

Cecilie Nørskov Sørensen bag disken i Fryden Kaffebar.
Cecilie Nørskov Sørensen Fryden Kaffebar Aarhus
Cecilie Nørskov Sørensen bag disken i Fryden Kaffebar.

Hvad er din drøm for kaffebaren?

Det er at skabe et mødested med en hyggelig og hjemlig atmosfære, hvor der er plads til alle. Jeg drømmer om at opbygge en kundekreds, hvor man bliver bekendt med hinanden. Jeg synes, at der er noget helt specielt over en café med stamkunder.

Derudover drømmer jeg også om at få endnu flere samarbejder med små, lokale virksomheder, da jeg gerne vil omfavne og imødekomme alle nystartede virksomheder, ligesom mig selv.

Har du oplevet nogle overraskende kommentarer på, at du er 23 år og har valgt at starte en kaffebar helt selv?

Jeg er lige siden åbningen blevet mødt af en kæmpe opbakning, blandt andet grundet min alder. Alle mine kunder er helt ekstremt støttende og ønsker om at bakke op om min virksomhed. Både i forhold til at købe min kaffe, men også i forhold til at dele på sociale medier.

Jeg er endnu ikke blevet mødt af nogle kritiske kommentarer. Så jeg er helt vildt glad og overvældet over den kæmpe opbakning, der har været.

Cecilie åbnede Fryden Kaffebar lørdag den 5. februar 2022.
Cecilie slog dørene op til Fryden Kaffebar lørdag den 5. februar 2022.

Hvordan er du gået til det i forhold til at få finansiering til at starte stedet?

I forhold til finansiering har jeg fået hjælp fra min bror og hans kollega, som ejer en del af kaffebaren. Jeg har også taget et studielån samt et lille lån i banken. Jeg har desværre aldrig været typen, der har haft en kæmpe opsparing. Jeg har altid været lidt for god til at bruge mine penge – på en masse kaffe blandt andet.

Du har valgt, at alt, du sælger i kaffebaren, skal være fra erhvervsdrivende i Aarhus. Hvorfor det?

Jeg har valgt, at alt i kaffebaren skal være fra små, lokale erhvervsdrivende, da jeg identificerer mig meget med dem. Jeg er jo selv en lille, nystartet virksomhed, så jeg synes, at det giver rigtig god mening at gå sammen med andre i samme båd. På den måde kan man hjælpe hinanden frem. Og så er det vigtigt at skille sig ud fra andre virksomheder i branchen. Det prøver jeg også at gøre med dette koncept.

Fx har jeg fået lavet mine kopper af en hobby-keramiker, Karen, som bor i Skødstrup, lidt uden for Aarhus. Karens kopper kommer også til salg i butikken, da der allerede har været stor efterspørgsel på dem.

Jeg har også lavet et samarbejde med ’Kunst og objekt’, som er et kunstgalleri i Studsgade. De kommer til at have plakater hængende i butikken, som bliver sat til salg på væggene. Nogenlunde samme aftale har jeg med Hannah, som er en Århusiansk pige, der laver sine egne plakater.

Mine kaffebønner er fra risteriet, Mood Coffee, som ligger på Frederiksbjerg i Aarhus.

Sidst men ikke mindst får jeg lækker brød fra Rasmus Meldgaard. Han laver surdejsboller bestående af havregrød. Derudover laver han surdejscookies, som bliver lavet af de rester, der er fra surdejen til bollerne. Virkelig anbefalelsesværdige!

Selv kopperne, kaffen bliver serveret i, har hun designet sammen med en hobbykeramiker fra Skødstrup.
Selv kopperne, kaffen bliver serveret i, har Cecilie designet sammen med Karen fra Skødstrup, som er hobbykeramiker.

Du åbnede 5. februar. Hvad har overrasket dig her i opstarten?

Først og fremmest har det overrasket mig, hvor mange der er kommet og besøgt mig. Og så er jeg overrasket over, hvor hjælpsomme folk er. Det gælder både venner og familie, men også folk, jeg ikke kender.

To dage efter min åbning fik jeg desværre corona. Dog var der to søde piger, som jeg ikke kendte på forhånd, som tilbød mig deres hjælp i butikken. Det er så dejligt at blive mødt af så en stor støtte omkring min butik.

Ellers er der også mange administrative ting at se til, som tager lang tid, hvilket jeg var forberedt på, så det er egentlig ikke fordi, at det har overrasket mig.

På kaffebaren kan kunderne slå sig ned og slappe af i en travl hverdag.
På kaffebaren kan kunderne slå sig ned og slappe af i en travl hverdag.

Hvad er den største fordom om ”en god kop kaffe”?

Hvis vi snakker om ”en god kop kaffe” på kaffebarer, vil jeg sige, at en fordom er, at kaffen er dyr og lille. Generelt er kaffe på kaffebarer dyre, men man skal også tænke på, at det jo er det primære produkt, der bliver solgt på stedet, og at det hele skal gå op med udgifterne, der er, blandt andet husleje. Jeg har forsøgt prismæssigt at lægge mig rimelig neutralt. Dog altid dobbelt shot og store kopper!

Hvad burde alle vide om det at brygge den perfekte kop kaffe?

Det er jo meget individuelt, hvad folk forbinder med den perfekte kop kaffe. Der er mange forskellige holdninger og præferencer, men jeg vil sige, at man kommer rigtig langt en god steamet mælk. Det betyder meget!

Du kommer også langt med en god bønne. Her er der bare rigtig mange præferencer blandt kaffedrikkerne. Derudover synes jeg også, at der er andre ting forbundet med en god kop kaffe. Eksempelvis atmosfæren i lokalet og generelt, når der bliver brugt god tid på at brygge kaffen.

Hvad er dit bedste råd til andre unge, som kunne drømme om at starte deres eget lille sted op?

Det må være, at man skal brænde rigtig meget for det. Det kræver ekstremt meget tid at være selvstændig – især i opstarten, hvor der ingen ansatte er. Man har aldrig rigtig fri, så det skal man helt sikkert være forberedt på. Det er dog også en frihed at være sin egen chef, og det er helt specielt, at man selv er herre over alt det, der skal ske i ens forretning. Ellers mener jeg, at man bare skal springe ud i det, hvis man har modet.

Hvis det ikke fungerer for mig og min forretning, er jeg bare ekstremt glad for, at jeg har forsøgt, og især i så ung en alder.