Nanna Hjortenberg

CHART Art Fair-direktør, Nanna Hjortenberg, anbefaler de 5 ting, du skal opleve i år

Kunstmessen CHART Art Fair på Charlottenborg i København hylder fra 30. august – 1. september den nordiske kunst- og designscene for syvende år i træk. Med sin position som den største af sin slags i Norden er CHART begivenheden, du skal til, hvis du vil opdateres på kunstfronten, og byder ud over udstillinger bl.a. på talks og filmvisninger. Vi har spurgt direktør Nanna Hjortenberg, hvad du skal gå efter.

Hvad er den overordnede ambition med CHART?

– Jeg ser CHART som et mikrokosmos af kunstverdenen. I en (kunst)verden, hvor vi er meget opdelte, er CHART en af de eneste begivenheder, som forener alle dele af kunstverdenen. Vi viser de unge og nye kunstnere, der lige er kommet ud af Kunstakademiet, og vi samarbejder med institutioner, museer og internationale kuratorer. Derudover viser vi de, efter vores vurdering, mest interessante etablerede gallerier og kunstnere. Alle disse elementer skaber et mikrokosmos, hvor der ikke behøver at være enighed, men hvor man kan samles om en fælles passion for at styrke samtidskunsten. Vi har brug for kunsten i den tid, vi lever i, fordi den repræsenterer et reservoir af ideer, observationer og tanker, som gør os klogere på os selv som individer og i stand til at gen- og nytænke vores verden.

Kunstneren Arvida Byström udstilles på Galleri Steinsland Berliner.
Arvida Verk
Kunstneren Arvida Byström udstilles på Galleri Steinsland Berliner.

Hvad er dit bud på CHARTs succesfulde udvikling?

– Jeg tror, der er flere grunde. En af dem er høje ambitioner og evnen til altid at sætte barren højt. En anden er hele tiden at udfordre vanen – at gøre tingene på nye måder, skabe nye kombinationer, arbejde på tværs af discipliner og gå nogle nye veje. CHART har fra begyndelsen haft en ambition om at gøre tingene anderledes og gentænke, hvad en kunstbegivenhed kan og skal. Den vision, tror jeg, skinner igennem alt, vi laver, lige fra kunst- og designmesserne til festerne i gården på Charlottenborg. Og så tror jeg også, det handler om at lave en begivenhed, der har masser af indhold, som samtidig er sjov at deltage i, og hvor du både bliver udfordret og overrasket.

Hvad er CHART?

Sigve Knutson
Installation view af designer Sigve Knutson. Foto: Øystein Thorvaldsen.
  • CHART er Nordens største begivenhed for samtidskunst og design, som blev afholdt første gang i København i 2013.
  • CHART finder sted på kunstakademiet på Charlottenborg og på Den Frie Udstillingsbygning og hylder samtidskunst og -design fra såvel upcoming som etablerede kunstnere, designere og gallerier.
  • CHART er grundlagt af Galleri Susanne Ottesen, Andersen’s, Galleri Bo Bjerggaard, David Risley Gallery og V1 Gallery.
  • CHART er desuden en non-profit organisation.
  • Se mere på chartfair.com

Hvad mener du, at CHART har betydet for København som kunstdestination?

– Der er ingen tvivl om, at CHART og København er tæt vævet ind i hinanden. Alene det faktum, at vi hvert år tiltrækker et stort, internationalt publikum til byen, som går op i netop de ting, København er stærke i – kunst, arkitektur og design – betyder selvfølgelig en del. Samtidig har vi været med til at etablere København som naturligt samlingspunkt for kunstscenen i Norden og som et oplagt sted at begynde, hvis du er nysgerrig på samtidskunst og -design.

Danielle Orchard
Crow af Danielle Orchard, 2019 på V1 Gallery.

Hvilke værdier er dominerende i dansk kunst og design?

– Jeg oplever, at der i Danmark altid har været en meget fin tradition for at tage afsæt i den menneskelige skala. At dyrke både håndværk og ånd, så de går hånd i hånd. Især inden for design betyder det funktionelle også meget. Det er enkelt, klassisk og med fokus på både at række tilbage i tiden og forbinde sig med en tradition, men samtidig udfordre og tænke nyt og fremadrettet.

Hvilke fem ting skal man opleve på CHART i år?

Milla Vaahtera
Den finske designer Milla Vaahtera genopfinder mobilen som kunstnerisk objekt. Foto: Dora Cheffi2.
  1. Talks Jeg glæder mig meget til at opleve vores nye talk-format. Ved årets CHART slipper vi mikrofonen løs og giver kunstnerne ordet og pladsen til at tale om, hvordan de arbejder. Jeg håber på både skæve, inspirerende og nørdede samtaler, hvor der er plads og rum til at gå i dybden med, hvad der sker i en kunstnerisk proces, hvor inspirationen kommer fra og – i det hele taget – hvad kunst bidrager med i vores tid.
  2. CHART Design Med CHART Design på Den Frie Udstillingsbygning har vi samlet ni virkelig interessante gallerier, der alle arbejder med at udvikle designfeltet og den kunstneriske praksis på tværs af Norden. Det norske Galleri Format viser fx en solopræsentation af designer Sigve Knutson, der arbejder konceptuelt med designobjekter i krydsfeltet mellem det kunstneriske og det funktionelle. Som noget nyt i år præsenterer vi også en række af de bedste nordiske designstudier og upcoming designere. Det finske studie UU Market udstiller bl.a. designeren Milla Vaahtera, som genopfinder mobilen som et kunstnerisk, poetisk objekt.
  3. Alexandre Estrela På Den Frie kan man desuden se en udstilling præsenteret af det fine Museo Tamayo fra Mexico, der viser en videoinstallation af den portugisiske kunstner Alexandre Estrela, som et nordisk publikum kan opleve for første gang under CHART. Det glæder jeg mig selv rigtig meget til at se.
  4. Croy Nielsen Til kunstmessen på Charlottenborg har mange af gallerierne arbejdet på stærke præsentationer. Jeg glæder mig til at se udstillingen med Croy Nielsen (dansk galleri i Wien, red.), som bygger en bar, der viser forskellige kunstnere, mens der serveres drinks. Galleri Steinsland Berliner fra Stockholm viser den fremadstormende kunstner Arvida Byström, der arbejder med selviscenesættelse, feminisme og identitet i grænselandet mellem Instagram og kunstfotografi, og danske V1 Gallery viser en kurateret præsentation med værker, der forholder sig til fugle. Eksempelvis keramiske værker af danske Rose Eken og malerier af kunstnere som Danielle Orchard og John Copeland. Alle samlet under titlen The Bird.”
  5. Blå time Gå ikke glip af Emma Rosenzweig og Albert Grøndahls filmprogram Blå Time på Charlottenborg. Udgangspunktet for projektet er et Super 8-kamera, som er blevet sendt til en række danske og internationale kunstnere, blandt andre Ursula Reuter Christiansen, Alexander Tovborg, amerikanske Emma Kohlmann og iransk-svenske Marie Karlberg. Alle kunsterne har skudt mellem tre og fem ruller film, som vil blive vist uredigeret efter hinanden i Charlottenborgs kunstbiograf. Projektet har nogle ret udfordrende bespænd, ikke alene i form af de tekniske begrænsninger, der ligger i analog film, men også det faktum, at flere af kunstnerne aldrig har arbejdet med Super 8-film før – det er jeg ret nysgerrig efter at se, hvad der kommer ud af.”

LÆS OGSÅ: Vi har besøgt studiet, hvor verdens muligvis smukkeste papirkreationer bliver skabt