Freja Bak Petersens bolig

Foto: Freja Bak Petersen Det ses tydeligt at Freja Bak Petersen har en fin og æstetisk tilgang til boligindretning.

Ugens instagram-bolig

Freja Bak Petersen: ”Da vi købte lejligheden, lagde jeg et billede ud, som fik helt overvældende respons”

Hun er til daglig med til at bevare gamle bygninger i Danmark. Da Freja Bak Petersen en dag delte ét billede af hende og kærestens nye lejlighed, fik hun øjnene op for at dele mere ud af sine fine, æstetiske tilgang til boligindretning.

Indretningen af stuen tog sin tid at få helt på plads. Men nu er den dér: Et optimalt udnyttet rum, som både kan bruges som sofa- og spisestue.

Og det er vigtigt for Freja Bak Petersen og hendes kæreste. For de bor småt - men godt - i deres lille toværelses på Nørrebro i København, hvor pladsen derfor er sparsom.

Freja Bak Petersen arbejder til daglig som bygningskonstruktør, og hun holder ikke kun af at restaurere og bevare gamle bygninger på jobbet, men også i privaten går den interesse igen, når hun er med til at give nyt liv til langtidsholdbare møbelklassikere.

Både parrets spisebord og -stole er således designikoner, som de har købt slidte og brugte, men gjort smukke igen.

Mød kvinden med den fine sans for indretning og æstetik, som står bag Instagramprofilen @frejabakpetersen:

Kan du fortælle os lidt om, hvem du er?

Mit navn er Freja Bak Petersen, og jeg er 25 år gammel. Jeg er uddannet bygningskonstruktør og arbejder med restaurering og bevaring af vores smukke, gamle bygninger i Danmark. Jeg bor på Nørrebro med min kæreste Magnus. Her har vi købt en lille andelslejlighed i en fredet ejendom, som er tegnet af arkitekt Kay Fisker i 1923.

Kontor
Skrivebordet har parret selv lavet af en sort MDF plade, som er lakeret og har fået lister på. Bukkene er fra IKEA. Lampen er fra Møller og Rothe.

Hvor har du fået interessen for boligindretning fra?

Da vi købte lejligheden for snart to år siden, lagde jeg et billede ud, som fik helt overvældende respons på Instagram. Det fik mig til at indse, at det var noget, man kunne poste mere af på Instagram. Interessen for boligindretning opstod før det. Jeg holder af kvalitet og godt design, så det er naturligt for mig at vælge de ting, jeg skal omgive mig med, med stor omhu.

Beskriv din stil?

Det er svært, men jeg omgiver mig med ting, jeg holder af, og som jeg synes, er smukke. Jeg har ikke en bestemt stil som sådan, men jeg holder af, at tingene er funktionelle – og at der er luft imellem dem.

Stue
Sofabordet, Swivel Table af Milo Baughman, er købt brugt på DBA og tæppet er taget med hjem fra Marokko. Standerlampen med marmorfod er en Cottex lampe fra Sverige.

Hvad bliver du inspireret af?

Jeg bliver inspireret i mit job – min interesse for arkitektur og bygninger. Rejser er også en stor inspirationskilde, samt de sædvanlige platforme som Instagram og Pinterest.

Hvad er det seneste, du har købt til din bolig?

Vi har lige købt Verner Pantons standerlampe “Panthella”. En designklassiker, som jeg har ønsket mig længe. Mine bedsteforældre har altid haft en stående, så den føles hjemlig for mig.

Standerlampen 'Panthella' er en designklassiker fra Verner Panton. 
Standerlampen 'Panthella' er en designklassiker fra Verner Panton, og er parrets seneste køb. "Kludestolen" er designet af Bernt Petersen.

Hvilken ting har overlevet længst i dit hjem?

Det er nok mine Nagel-stager. Ja egentlig er det BMF-stager, designet for Nagel. Dem har jeg samlet på længe og haft med mig i mange år efterhånden. Samlingen er gået lidt i stå, men meningen er, at jeg skal købe et par stykker hvert år. Jeg synes, det er superflot at have mange af dem stående sammen.

Alle BMF-stagerne er købt brugt.
Alle BMF-stagerne er købt brugt.

Et drømmekøb, som du ikke har foretaget endnu?

Jeg elsker lamper og har mange på min ønskeliste. Jeg drømmer om en stor og smuk pendel fra Le Klint over spisebordet og en Akari-gulvlampe af Isamu Noguchi.

Hvilke tanker gør du dig om økonomien i forhold til boligindretning?

Vores hjem er indrettet, imens vi begge stadig var studerende, så pengene har ikke været mange. Det har betydet, at vi har skulle kigge efter tingene brugt og vente på den rigtige pris. Tag vores spisebord for eksempel: Det forelskede vi os i for år tilbage og ledte med lys og lygte efter et, som vi kunne betale. Da det her så dukkede op på Lauritz.com, sprang vi til. Det var så slidt, at vi havde råd til det, og så restaurerede vi det selv. Det er den samme historie med vores Eames-stole.

Hvis man ser bort fra, at pengene var små, er det også en meget mere bæredygtig og givende måde at fylde sit hjem med møbler på. Jagten efter det perfekte møbel til den perfekte pris er sjov, og når det lykkes, er det dét hele værd. Ofte ender man med møbler, som alle og enhver ikke lige kan støve op i IKEA. Ikke for at tale nedsættende om IKEA, for det har vi selv en del af i vores hjem.

Køkken
Det originale køkken fra 1923 er blevet opdateret med en flot blå farve, Retro, fra Beckers Maling.

Hvad høster flest likes, når du deler det Instagram?

Det er nok et “fuld figur” billede af vores spisestue med billedvæggen i baggrunden. Jeg tror, det er fordi, bordet er så smukt med benene, og at kunsten på væggen er der. Det er selvfølgelige bare et gæt, men det er i hvert fald derfor, at jeg selv godt kan lide at tage billeder fra den vinkel.

Spisestue
Freja og Magnus' smukke spisestue høster mange likes på instagram.

Dit yndlingsrum i boligen?

Vi bor i en lille to-værelseslejlighed, så reelt har vi kun soveværelse, stue og køkken. Jeg tror, jeg holder mest af stuen, som jo både agerer spise- og sofastue. Rummet har været en stor udfordring, da det skulle indeholde begge funktioner, samtidig med at rummet er kvadratisk, og den ene væg er afbrudt af indgang til køkken og soveværelse. Men det er efterhånden lykkedes os at indrette os rigtig funktionelt, og det holder jeg meget af. At tingene fungerer!

Reolerne på væggen har de selv bygget i MDF og med fronter i krydsfiner af fyrretræ.
Reolerne på væggen har de selv bygget i MDF og med fronter i krydsfiner af fyrretræ.
Kig fra stuen
Udsigten fra stuen mod køkkenet, soveværelset og kontoret. De rå vægge giver et flot spil til de smukke kunstværker. 

Hvad er det næste, der skal ske i jeres hjem?

Vi har ikke nogen stor renovering i sigte. Men vi skal snart til at bygge en slagbænk mere til soveværelset. Vi mangler opbevaringsplads til min yogamåtte og Magnus’ tennisketcher og sådan noget. Så det er på tegnebrættet. Hvilken indretningsstil eller ting vil aldrig finde vej til dit hjem? Det er svært at sige, men jeg har længe haft noget imod forgyldte ting. En forgyldt ramme om et spejl eller et billede, forgyldte trædetaljer og sådan noget, så jeg tvivler på, at det kommer ind i vores hjem foreløbig – men hvem ved…

Entre
For at få mere luft i entreen har Freja og Magnus omdannet deres indbyggede skab til en slagbænk med opbevaring.

Mine favorit-instagrammere?

Det skifter meget, hvem jeg holder mest af at følge, men de her tre har noget virkelig fint indhold, hvis man er design- og/eller arkitektur-interesseret:

@saarmanche

@marielouise_hoestbo

@beau_traps

Hvad er dine tre bedste indretningstips?

  1. Jeg plejer at sige, at hvis man bor småt, som vi gør, så hjælper det på pladsen at hænge ting op på væggene og udnytte kubikmeter i stedet for kvadratmeter. Det giver luft til et rum, at sådan noget som bogkasser, reoler og skabe kommer op på væggen i stedet for at stå på gulvet.
  2. Omgiv dig med ting, du holder af, og giv det “en ramme”. Jeg elsker fx bøger, og har i den sammenhæng “indrammet” mine bøger med bogkasser, så de ser mindre rodet ud. Det samme kan man gøre med keramik eller andet nips, man holder af. Saml det, og giv det en ramme at være i.
  3. Gem ting væk. Byg indbyggede løsninger, hvor dine sko, tasker, cykelhjelm og tennisketcher kan være. Det gør underværker, at man ikke skal se på det i dagligdagen, fordi det roder – især når man bor så småt, som vi gør.

Den ting, du holder mest af i din bolig?

Der er så mange ting, som jeg holder mest af, at det er umuligt at nævne én ting! Mit spisebord er en af mine favoritter, samt mine Alvar Alto-stole i køkkenet. Men jeg elsker virkelig også det Mogens Andersen-litografi, som min mor har givet mig, da jeg blev færdiguddannet.

I soveværelset hænger Mogens Andersens litografi.
I soveværelset hænger Mogens Andersens litografi.

Følg selv Freja Bak Petersen på Instagram og se flere af hendes smukke billeder her:

Vis os din instagram-bolig

Er din bolig helt unik, og vil du også vise den frem her på ALT.dk, så send os gerne et link til din instagramprofil til denne mail: ugensinstagrambolig@alt.dk