Helle Thygesen bolig

Foto: Mikkel Tjellesen Helle Thygesen i sin udestue iført vest fra Wood Wood og shorts fra Duro Olowu. Bordet og bænken er svenske og købt på auktion. Puden er et af Helles egne værker i amerikansk tekstil.

Helle Thygesens bolig er indrettet med fransk æstetik

Helle Thygesens favoritrestaurant i København "er det nærmeste, du kommer en god fransk frokost"

Indehaver af online-boutiquen Helle Thygesen Art & Antiques, Helle Thygesen, er frankofil til fodlisterne, og selv om hun bor ved Hørsholm Sø, smitter det af på hjemmet, der er indrettet med litografier, antikviteter og bøger og et ganske særligt blik for fransk æstetik. Når hun savner Paris, tager hun til København.

Beskriv dit hjem?

– Jeg bor med min mand Adam og vores to sønner, Otto og Albert på 11 og 12 år, i et Bedre Byggeskik-hus fra 1921 i Hørsholm.

HelleThygesen15.jpg

LÆS OGSÅ: Sådan bor Liselotte Watkins – kvinden bag Prada og Miu Mius fantastiske prints

Hvad skal der til for, at du føler dig hjemme?

– Bøger, kunst og ting, der rækker langt tilbage. Til min egen store overraskelse kan jeg nu tilføje vores hund til den liste, for vi har fået en cockerspaniel, som jeg elsker. Mange af tingene herhjemme har Adam og jeg købt sammen, men vi har også en del arvestykker. Jeg lægger vægt på, at vi bor med ting, som betyder noget for os og vil gerne have et hyggeligt hjem, hvor man føler sig godt tilpas, og hvor der er noget smukt at se på.

HelleThygesen5.jpg

Regency-bordet er et arvestykke, stolene af Vico Magistretti, den hvide vase af den franske keramiker Pol Chambost, og lysestagerne er et arvestykke. På væggen hænger Pablo Picasso-radering med ansigt og fotografi af Roland Beaufre. Tevognen er af Josef Frank og købt hos Svenskt Tenn. Den hvide lampe er fransk og fra 50’erne, mens den blå i vindueskarmen er af Fernand Elchinger. Foto: Mikkel Tjellesen

HelleThygesen10.jpg
I stuen løber chaiselongen af Kaare Klint med opmærksomheden. Puden er betrukket med fransk vintage- tekstil, og lampen i vindueskarmen er fra HAY. Foto: Mikkel Tjellesen

Hvor og hvordan samler du venner og familie?

– Da vi købte huset, havde vi to helt små børn og mange renoveringsprojekter og fik ikke gengældt middagsinvitationer så ofte, som vi burde. Derfor inviterede vi familie og venner, rub og stub, når vi fejrede fødselsdag. Det er blevet en tradition, hvor vi ofte samler 50-60 mennesker. Ret kaotisk og ret hyggeligt.

Hvor shopper du kunst og interiør?

– I København kan jeg godt lide at besøge Edition Copenhagen. Deres litografiske værksted har haft besøg af mange af verdens største kunstnere, og du bliver altid godt modtaget. Jeg har for nylig købt en lille lampe hos HAY af en af mine yndlingsdesignere, Inga Sempé, og synes også, at The Apartments pop up-shop i Bredgade er vidunderlig. Og selv om Holly Golightly primært sælger tøj, kan jeg ikke gå derind uden at blive blæst bagover af indretningen og al den vidunderlige kunst, der hænger derinde.

HelleThygesen4.jpg
Chaiselongen har Helle købt hos Bruun Rasmussen og ombetrukket med tekstil fra Tapet-Cafe. Taburetten er af Pierluigi Colli og lampen fra Lampe Gras. Taburetten tv. er fra Frits Henningsen, og på væggen hænger en Picasso- skjorte i ramme. Foto: Mikkel Tjellesen
HelleThygesen7.jpg
I vindueskarmen har lampen fra HAY fået selskab af en farverig skål lavet af Helles søn Otto. Foto: Mikkel Tjellesen

Hvad er din seneste investering?

– Et fotografi af den franske fotograf Roland Beaufre, hvis arbejde jeg har fulgt i nogle år. I mit næste liv skal jeg være hans fotoassistent. Den mand har fotograferet alle de legendariske kunstnerhjem, vi andre kun drømmer om. Jeg har fået lov til at sælge hans værker i min webshop, og det er jeg så glad for. Jeg købte også et lille maleri af en ung amerikansk kunstner, Marcus Leslie Singleton, for nylig.

LÆS OGSÅ: Her er Københavns nye interiørbutik, du skal kende

– Jeg opdagede ham på Instagram, og han var ikke tilknyttet et galleri endnu. Det kunne man se på hans frie, legende udtryk. Til min store glæde har et af mine favoritgallerier, Turn Gallery i New York, lige annonceret en soloudstilling med ham. Du kan gøre mange gode opdagelser på Instagram. Generelt synes jeg, at det er en god idé at investere i små værker og studier, der prismæssigt er mere tilgængelige. Du får meget for pengene.

HelleThygesen.jpg
Helles fine kontor og lager, der huser de sager, som hun forhandler på Hellethygesen.com. Foto: Mikkel Tjellesen

Du har en bachelor i kunsthistorie. Har det haft indflydelse på din indretning?

– Det skulle da lige være de mange bøger. Jeg elsker at læse portrætbøger om kunstnere og gallerister, de er ofte mere underholdende end almindelig kunsthistorisk litteratur. Men det er klart, at studiet har øget min interesse for de forskellige perioder i kunsthistorien, og jeg falder ofte for kunst, som har en tydelig reference til en periode.

HelleThygesen6.jpg
Sofaen er ompolstret med stof fra Tapet-Cafe, og puderne er fra Hellethygesen.com. Sofabordet er et arvestykke, sølvkarret er af Tyge Hvass, og keramikfadet er købt hos Alex Eagle. Fotografiet er af Leonora Hamill og plakaten af Henri Matisse. Foto: Mikkel Tjellesen
HelleThygesen9.jpg
Ovenpå linnedskabet fra 50’erne, købt på Lauritz.com, pynter en løvebuste af sten, som Helle har arvet fra sin far. Keramiklampen fra 30’erne er købt i Paris. Foto: Mikkel Tjellesen

Er der en periode, du er særlig vild med?

– Jeg er meget begejstret for 30’ernes og 40’ernes møbeldesign og kunst fra 1950-60, men kan bedst lide at kombinere værker fra forskellige perioder. Vores Roland Beaufre-fotografi fra 2010 bliver kun smukkere af at hænge under en 100 år ældre J.A. Jerichau-tegning i barokramme.

Hvordan vil du beskrive dit univers?

– Jeg prøver så vidt muligt at gå udenom ting, som rammer tidsånden lidt for godt og satser på et miks af stilarter på tværs af perioder. Det er mere interessant for øjet end et ensartet udvalg.

HelleThygesen2.jpg
Arbejdsbordet i havestuen har Helle købt af en veninde, og fletstolene er købt på loppemarked i Frankrig. Den franske stol for bordenden er beklædt med betræk fra 40’erne, og skamlen med tekstil fra Bode er købt hos Holly Golightly. På væggen hænger billeder af Emerson Woelffer, Holger Jacobsen og Fumiaki Fukita, og på reolen af Mogens Koch står en fransk vintagelampe og en skulptur af Gerhard Henning. Foto: Mikkel Tjellesen
HelleThygesen3.jpg
Bagvæggen rummer en kæmpe reol af Mogens Koch familiens mange bøger. Foto: Mikkel Tjellesen

Hvad finder man på Hellethygesen.com?

– Mit udvalg er ret lille, da jeg kun køber ting, jeg selv finder uimodståelige, og de dukker ikke op i store mængder. Jeg prøver så vidt muligt at finde ting, som mine kunder ikke har set før, så jeg overrasker. For nylig var det fx en sjælden Paper Pool-plakat fra 1980 af David Hockney. Jeg er meget glad for værker på papir, fransk keramik fra 1920-1950 og tekstil- og fotokunst.

Hvor stammer din interesse for interiør fra?

– Helt sikkert fra min far, som levede af at sælge kunst, men er nok også nedarvet fra hans forældre, som var meget kunstinteresserede, og min oldefar, som var billedhugger og professor på Kunstakademiet. Ting, kunst, møbler og artefakter havde stor betydning for min far, og jeg har helt sikkert overtaget hans æstetik frem for praktik-tilgang til livet.

HelleThygesen8.jpg
Skrivebordet er et spansk barokbord, som Helle har arvet. Stolen er en fransk sag fra 40’erne og lampen er af Jean Besnard. Den lille figur af en kvinde er lavet af Gerhard Henning, og platten på væggen er Thorvald Bindesbøls værk. Foto: Mikkel Tjellesen

Hvad er din drømmeinvestering?

– Et keramikfad af Picasso med en Bjørnebanden-lignende maske. Jeg så den på Sotheby’s auktion over Jacques Granges (fransk indretningsarkitekt, red.) samling, men jeg stod ikke lige med de 100.000 kroner, den var vurderet til, og da slet ikke de 500.000 kroner, den fik hammerslag på.

HelleThygesen11.jpg
Langs trappeopgangen hænger der en Viktor Brauner-plakat og et litografi af Bram van Velde. Foto: Mikkel Tjellesen

Du har en forkærlighed for det franske. Hvad er de bedste franske steder i København?

– Selv om den franske stil har været tvunget lidt ud i skyggen af italiensk design de seneste år, er jeg die hard frankofil. Jeg har boet tre år i Provence og fem år i Paris, og jeg elsker, måske ikke alt, men det meste, der dufter af Frankrig. Æstetikken, kulturen, selv franskmændenes arrogance tager jeg gerne med. Når jeg savner Paris, tager jeg en tur på Glyptoteket, hvor du takket være Carl Jacobsens passion for fransk kunst, kan nyde nogle af det 19. århundredes helt store mesterværker.

LÆS OGSÅ: Peter Ambys hjem "er en stor jazzpølse af ting, jeg har samlet, og som har overlevet utallige frasorteringer"

– Fishmarket i Hovedvagtsgade i København er det nærmeste, du kommer en god fransk frokost. Jan Machenhauers skjorter er skønne, jeg elsker deres meget klassiske parisiske design. Le Gourmand på Værnedamsvej sælger alle de franske klassikere, jeg savner, akkompagneret af en god røverhistorie, og Lauritz de Thurahs barokhave på Gl. Holtegaard kan med lidt god vilje føles som en lille bid af Versailles.

HelleThygesen13.jpg
Plakat af Niki de Saint Phalle og vintage vasketøjspose. Foto: Mikkel Tjellesen
HelleThygesen12.jpg
 Bag gardinet i Picasso-tekstil hænger Helles garderobe. Maleriet er et arvestykke og sengetæppet af portugisisk tekstil. Foto: Mikkel Tjellesen

Beskriv din stil?

– Afslappet. Jeg kan godt lide enkle ting som jeans, min mands skjorter og nogle smykker, der betyder noget for mig. Smykkedesigneren Nadia Shelbaya har foræret mig den smukkeste ørering, så jeg samler mod til at få lavet hul i ørerne.

Hvad bør der være i enhver garderobe?

– I min egen lægger jeg vægt på at have nogle gode kjoler, jeg altid kan trække i til en fest, jeans, god strik og et lille udvalg af støvler og stiletter. Til min fødselsdag forærede min mand mig et par meget markante rød/hvide højhælede sko fra Maryam Nassir Zadeh, som jeg aldrig troede, jeg ville få på, men som jeg er blevet så glad for. Det er oftest ham, der forærer mig noget, som skubber lidt til min noget kedelige stil.

HelleThygesen14.jpg
På badeværelset står en italiensk 50’er- stol og et fransk linnedskab. Foto: Mikkel Tjellesen

Hvad er dit go to-outfit?

– Jeg har det allerbedst i jeans og T-shirt eller en vintageskjorte.

Hvem er din yndlingsdesigner?

– Jeg er helt vild med laContries håndlavede tasker og Milsteds raffinerede pyjamaskollektioner. Jeg ville også gerne have en garderobe fuld af Yves Saint Laurent-design fra 70’erne.

Hvor shopper du?

– I Holly Golightly, Jérôme Vintage, Wood Wood og på Net-a-porter.com. Og så elsker jeg at besøge The Store i Soho House i Berlin og Alex Eagle i London.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Boligindretning, Interiør og Vintage

610x200_woordy_knap2.jpeg